idea tulis blog

Tips Untuk Mendapatkan Idea Menulis

Menulis tidaklah semudah dengan membaca. Terdapat banyak halangan terpaksa ditempuhi sebelum hasil tulisan berjaya diterbitkan. Salah satu halangan yang ditemui oleh para penulis ialah kekurangan idea untuk menulis. Sebab itulah saya tidak akan merasa pelik sekiranya melihat atau mendengar satu persatu penulis blog kita tumbang kerana ketandusan idea untuk menulis dan update blog mereka.

idea tulis blog
idea tulis blog

Kekurangan Idea

Sama seperti anda semua, saya juga tidak pernah terlepas perkara yang sama. Kadang-kadang idea yang datang membuak-buak di dalam kepala sebelum menulis akan hilang selepas mula menaip dan tidak tahu apa kandungan yang boleh saya tulis dalam blog saya. Jadi bagaimanakah caranya untuk saya terus konsisten menulis?

Jawapannya mudah, buang semua tips yang membebani kepala. Berfikir tips-tips yang pelik dan kata-kata orang akan hanya membuat jiwa kita tertekan. Ketahuilah semakin banyak kita mencuba untuk mengikuti panduan dan tips untuk mendapatkan idea menulis daripada penulis lain, maka semakin dashyatlah bebanan yang telah kita pikul.

Satu yang saya pasti, Idea tidak akan datang melalui tips. Kalau pun membantu, ia hanya mengehadkan kreativiti kita sahaja. Ruang lingkup karya yang terlalu terikut-ikut dengan panduan dan tips akan tampak sempit dan klise.

Nasihat saya cuba jujur dalam penulisan. Belajar menulis apa yang anda rasa dan lahir dari hati. Bukannya bersusah-payah mencari artikel ‘sedap’ orang lain lalu mengubahnya tetapi sebenarnya ‘tidak mengubahnya’ langsung. Kesilapan budaya pemikiran pandir seperti itulah yang selalunya membuatkan artikel anda kelihatan hampeh di mata saya.

Apa yang cuba saya sampaikan di sini ialah jangan mengubah diri anda kepada watak yang lain semasa menulis. Kalau boleh cuba ambil iktibar daripada mereka yang menulis secara tetap. Belajar bagaimana mereka boleh memastikan blog mereka diminati walau dengan hanya menggunakan bahasa yang caca marba.

Menulis dengan bahasa yang caca marba ataupun simple lebih disukai oleh pembaca daripada menggunakan bahasa yang terlalu skema. Sebab jika bahasa itu terlalu susah untuk difahami, pembaca akan cepat jadi cepat bosan dengan artikel yang kita taip tu dan tinggalkan blog kita dengan cepat.

Mana Boleh Dapat Idea Untuk Menulis?

Boleh anda cuba tanya diri sendiri sebelum menulis sesuatu, di mana boleh saya dapat idea untuk menulis blog saya? Sebenarnya banyak tempat yang boleh anda buat rujukan. Anda boleh baca di forum, akhbar, majalah, info ataupun berita TV3. Dan yang paling penting ialah baca buku dengan banyak. Sebab buku memang boleh berikan anda ilham yang luas untuk tulis artikel.

Sekurang-kurangnya idea menulis dan cara penulisan berkualiti itu berbeza bukan?

Apa kata kongsi artikel ini dengan kawan anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *