piramid tulis blog

Rahsia Menulis Artikel Berterusan Daripada Saudara Aqif Azizan

Kalau anda merupakan blogger, anda pastinya pernah mengalami sindrom kekurangan idea artikel. Tipu sangat kalau anda kata, TIDAK. Anda jangan fikir penulis-penulis blog yang hebat-hebat tidak pernah mengalami masalah ini. Mereka pun sama macam kita.

Cuma, mereka professional. Tak mungkin mereka nak buka pekung sendiri. Kan? Padahal, percayalah. Mereka pun pernah beratus-ratus kali gagal menulis artikel secara konsisten. Mungkin mereka pun perlu baca Ebook “37 Teknik Luar Biasa Hapuskan Masalah Kekeringan Idea” macam saya. Mungkinlah!

Dalam diam-diam, sebenarnya saya suka menuntut ilmu pasal blogging dekat blog saudara Aqif Azizan. Saya terjumpa piramid ini. Simple tapi sangat jelas ya output yang beliau nak berikan pada pembaca blog beliau. Rahsia Menulis Artikel Berterusan Daripada Saudara Aqif Azizan.

piramid tulis blog

Memang bagus piramid ni. Ni lah salah satu sebab juga kenapa ramai blogger susah nak konsisten buat entri. Saya pula asyik nak buat blog baru aje.. hehe.. well.. blog bagi saya hanya tempat suka suki aje kut.. sebab tu tak pernah ambil serius macam ni.

Mendapatkan idea menulis adalah hal yang sangat penting dan ini harus diutamakan, saya setuju
semoga saya boleh menjadi blogger yang boleh konsisten dalam menulis dan mengupdate blog, ini harus diusahakan..

Beliau suruh pembaca blognya fokus pada bahagian yang berwarna oren itu. Secara mudahnya, kita semua boleh tahulah kan bagaimana beliau mendapat idea-idea topik untuk menulis artikel dalam blog peribadi beliau.

Saya setuju (semestinya dengan pengamalan sendiri juga), kita boleh dapat banyak idea untuk menulis daripada blog orang lain, rajin baca buku-buku, selalu perhatikan keadaan orang keliling dan paling senang nak dapat idea menulis ialah dengan lihat saja topik yang sedang hangat dibincangkan dalam laman social network! Senang!

Kalau kita tengok piramid ini pun, secara logiknya kita tahu yang kita memang PERLU MENULIS ARTIKEL untuk capai target paling atas piramid tersebut iaitu TRAFIK!

Kuncinya ialah menulis dan terus menulis artikel di blog anda walaupun tiada sebarang komen oleh pembaca tetapi tidak semestinya ia tidak penting. Masih penting untuk disayang oleh Google contohnya. Google sayang blog yang sentiasa dikemaskini ok. Jangan malas menulis. Tapi, ingat jangan panjang sangat. Saudara Aqif pun sarankan paling maksima 500 patah perkataan. jangan bagi pembaca anda muntah ok.

Lagi. Macam mana nak capai target paling atas piramid ini? Ok, lepas hasilkan artikel anda tu. Saudara Aqif sarankan untuk buat sedikit promosi. Kalau anda sertai forum-forum, boleh promosi dekat situ secara berhemah ya. Macam saya, lebih suka gunakan platform paling berkesan sebagai platform buat duit online saya iaitu Facebook. Ada artikel, ada promosi, tunggu trafik masuk dan lepas tu boleh check baki akaun Maybank. Duit masuk tanpa segan silu. InsyaAllah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *