free
web stats

Populariti Blog Nilainya Di Mana?

Populariti blog nilainya di mana? Ya, saya soal korang semua. hahaha! Blog akan popular bila tuan blog popular atau sesebuah blog itu akan popular kerana pengisian blog itu sendiri? Mana 1 yang lebih bagus? Ada sesiapa yang boleh beri pendapat?

Saya sengaja tulis entry tentang populariti blog nilainya di mana ni, memang sengaja sangat sebab mungkin sekarang ni saya lihat terlalu ramai tuan blog yang semakin “glamour” berbanding blognya. Jadi, saya terfikir. Sebenarnya, apakah tujuah si polan buat blog sebenarnya? Untuk berkongsi maklumat, untuk buat duit dengan blog atau untuk menjadi popular dengan blog?

populariti blog

populariti blog

Hari ini, memang dah banyak sangat blog yang wujud. Tapi, maaf kalau saya komen sedikit. Tapi, jangan salah faham. Saya sekadar beri pendapat dan bukan mahu tunjuk bagus. Ini pendapat saya dan mungkin agak berbeza daripada pendapat korang. Maaflah kalau terasa hati. Macam ni, blog makin banyak. Tapi, pengisian blog kadang-kadang tak membantu langsung.

Kadang-kadang saya agak “frustrated” setiap kali blogwalking, dengan harapan dapat input berguna daripada bloggers lain. Tapi, malangnya. Blog tersebut hanya ada gambar tuan blog sebesar papan tanda jalan raya, posing dengan gaya “comel” dengan kekasih hati. Tapi, tak apa. Mungkin kalau ada gambar secantik itu, pasti ada informasi yang berguna kot.

Eh eh, saya scroll punya scroll. Ada 1 perkataan sahaja “B rindu dengan sayang” . Aduh, punahnya rasa tulang belikat saya. hehehe! Ok ok, tak apa. Mungkin salah saya sebab pergi baca blog personal kan? Sebenarnya, saya tak ada hak langsung untuk tegur macam ni sebab masing-masing ada cara berblog tersendiri.

Cuma, saya beri contoh sahaja. Kiranya, saya nak korang tahu. Kalau boleh saya nak baca blog yang memberi informasi. Pada saya, biarlah blog kita jadi popular kerana “isinya”. Kadang-kadang, saya lihat blog tidak ada apa sangat. Tapi, tuan blog itu lebih popular daripada bloggers lain yang pada saya..blognya jauh lebih layak untuk dicop sebagai blog popular.

Mungkin sebab citarasa kita ni lain-lain kot. Saya lebih suka blog berinformasi macam blog Denaihati, impiana, dan lain-lain. Walau saya tak pernah jumpa dengan mereka, tapi saya cukup kagum dengan mereka. Cara penyampaian dalam blog sangat berguna, tak perlu “jual diri” beriya untuk dapatkan trafik sebab mereka tak perlu itu semua.

Blog mereka tinggi nilainya, dan pada saya secara automatik saya dah anggap blog mereka sebagai blog popular!! Alamak, kantoi den memuja diorang pulak dah. wahahahaha!!!! Ok, itu pada pendapat saya. Populariti blog nilainya ada pada pengisian blog tersebut dan bukan pada populariti tuan blog tersebut pada sisi paras rupa, style atau perkara lain.

Entri kaitan:
8 blogger terbaik di Malaysia

One Response

  1. Julia Johari May 6, 2018

Leave a Reply