free
web stats
stesen minyak caltex

Sistem Khidmat Layan Diri Sepenuhnya di Stesen Minyak

Serius bagi kerajaan Malaysia dengan membuat macam ni. Habis manusia yang spesies pemalas macam saya ni macam mana? hahahaha! Ok gurau. Bagus jugalah betul dengan perlaksanaan SKLD ni. Sekarang semua stesen minyak dekat Malaysia sudah melaksanakan sistem khidmat layan diri ni, kira bagus sangat dan semua pemandu kereta sudah biasa dengan isi minyak sendiri. Tak …

Sistem Khidmat Layan Diri Sepenuhnya di Stesen Minyak Read More »

tempat menarik di Penang

45 Tempat Menarik di Penang

Pulau Pinang adalah sebuah pulau yang kaya dengan warisan Cina. Ia mempunyai pelbagai kuil, muzium, hutan terpelihara, dan pantai yang indah yang membuat perjalanan di sini lebih berharga. Selain daripada pulau ini dikatakan sebagai modal makanan tidak rasmi di negara ini, dan tidak hairanlah bahawa pelancongan memainkan peranan yang penting dalam ekonomi untuk pulau ini …

45 Tempat Menarik di Penang Read More »

tempat menarik di Janda Baik

10 Tempat Menarik di Janda Baik

Janda Baik merupakan satu tempat yang terletak di tebing hutan hujan yang tebal di Pahang. Kampung yang tenang ini merupakan permata tersembunyi bagi mereka yang mencari tempat percutian dari kehidupan yang sibuk di bandar. Walau bagaimanapun, anda mungkin tertanya-tanya apa yang boleh anda buat di sana? Apa yang boleh dilihat? Dan tentu persoalan yang paling …

10 Tempat Menarik di Janda Baik Read More »

blogwalking

Sembang Tentang Blogwalking

Dunia blog telah melahirkan satu fenomena baru iaitu blogwalking. Maksud blogwalking adalah merujuk kepada cara seseorang terjah dari blog ke blog yang lain sama ada blog yang popular (sudah semestinya) dan juga ada yang baru muncul di persada blog negara. Mereka melawat ke blog untuk membaca, mencari maklumat atau suka-suka untuk meninggalkan backlink. Ada yang …

Sembang Tentang Blogwalking Read More »

daya ingatan

Cara Dan Petua Mudah Mengingat

Dulu masa saya masih belajar di sekolah, cikgu selalu pesan kepada kami semua pelajar, “jangan makan semut ye murid-murid, jangan makan kepala ikan dan jangan makan organ dalaman. Nanti anda semua jadi Superman yang cepat lupa”. Berulang-ulang kata cikgu itu sehingga pada satu tahap kami sudah boleh ajuk bulat-bulat nada percakapan cikgu tu. Cikgu sambung …

Cara Dan Petua Mudah Mengingat Read More »

facebook vs twitter

Panduan Penggunaan Facebook dan Twitter Untuk Bloggers

Facebook dan Twitter memang merupakan media sosial yang terbaik untuk dipakai oleh semua bloggers. Ada blog tapi tak ada akaun Twitter dan Facebook macam tak kena saja rasanya. Orang lain saya tak tahulah, tapi bagi saya 2 akaun ni adalah sangat penting bagi setiap bloggers. Facebook dan Twitter kedua-duanya penting sebagai medium untuk bloggers dan …

Panduan Penggunaan Facebook dan Twitter Untuk Bloggers Read More »

aiskrim

Jangan Makan Aiskrim, Nanti Kamu Demam!

Semasa saya masih kecil, saya mempunyai persoalan kasar yang ada dalam fikiran saya, dan salah satu daripadanya adalah pesanan ibu kepada saya. “jangan makan ais krim sayang, nanti akan demam”. “jangan beli ais krim tau! Nanti akan batuk” Berulang-ulang kali, sehingga ada masa saya dah boleh agak apa yang akan diperkatakan oleh ibu setiap kali …

Jangan Makan Aiskrim, Nanti Kamu Demam! Read More »

wanita hamil

Ketampanan Lelaki Tingkatkan Peluang Untuk Anda Hamil

Saya ketawa besar apabila saya terbaca kajian yang telah dijalankan oleh Universiti Negeri Pennsylvania baru-baru ini. Nak tahu kenapa? Adakah patut mereka claim ketampanan lelaki merupakan salah satu faktor penting yang menyumbang kepada kehamilan wanita. Lepas baca saya memang hampeh. Menurut petikan berita yang telah saya baca, kumpulan penyelidik di universiti itu mendapati daya tarikan …

Ketampanan Lelaki Tingkatkan Peluang Untuk Anda Hamil Read More »

idea tulis blog

Tips Untuk Mendapatkan Idea Menulis

Menulis tidaklah semudah dengan membaca. Terdapat banyak halangan terpaksa ditempuhi sebelum hasil tulisan berjaya diterbitkan. Salah satu halangan yang ditemui oleh para penulis ialah kekurangan idea untuk menulis. Sebab itulah saya tidak akan merasa pelik sekiranya melihat atau mendengar satu persatu penulis blog kita tumbang kerana ketandusan idea untuk menulis dan update blog mereka. Kekurangan …

Tips Untuk Mendapatkan Idea Menulis Read More »

Durian Batu Kurau

Durian Batu Kurau Memang Sedap

Aku ni bukanlah peminat durian mahupun hantu durian. Tapi baru-baru ni bila aku balik kampung untuk ziarah ibu bapa, Pak Ngah aku belikan durian Batu Kurau. Durian ini adalah antara durian asli dan durian kampung yang memang dikatakan sedap. Bagi aku ni memang buta durian dan tidak tau pun apa yang dikatakan sedap tu. Jadi, …

Durian Batu Kurau Memang Sedap Read More »