free
web stats

Minum Air Lemon Untuk Kurus Badan

Selama bertahun-tahun, terdapat banyak selebriti, blogger, dan jurulatih kesihatan telah mendapat manfaat daripada air lemon untuk kurus badan dan penurunan berat badan mereka. Mereka percaya ia menumpukan metabolisme anda dan mencetuskan penurunan berat badan – terutamanya jika anda minum satu gelas lemon hangat pada waktu pagi.

Apa itu Air Lemon?

Jika anda keliru dengan apa itu air lemon, ia sebenarnya hanyalah jus lemon yang dicampur dengan air. Begitu saja.

Ia boleh diminum secara panas atau suam dan pada amnya tidak tambah sebarangan gula. Semuanya bergantung kepada pilihan peribadi anda sendiri.

air lemon

air lemon

Dalam jangka masa pendek, minum air dengan lemon boleh mengurangkan kembung – ia bertindak sebagai diuretik yang baik dan semulajadi. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kembung dalam jangka masa yang panjang, lebih baik anda memikirkan apa yang menyebabkannya dan menghentikan tabiat tersebut. Antara tabiat yang boleh menyebabkan kembung termasuk makan terlalu cepat, minum melalui jerami, minum minuman berkarbonat, mengambil terlalu banyak garam, dan memakan makanan yang mempunyai banyak gula.

Membantu Pembakaran Lemak Dalam Badan

Minum air lemon panas pada waktu pagi boleh memberi banyak manfaat untuk kesihatan anda. Ia boleh detoksifikasi badan, membakar lemak, membekalkan vitamin C dan antioksidan. Minum jus lemon panas akan meningkatkan sedikit suhu badan, mengaktifkan jenis thermogenesis yang betul untuk memulakan proses pembakaran lemak dalam badan.

Kebaikan Lemon untuk Kurus Badan

Banyak orang telah mendapati bahawa minum air yang bercampur dengan buah-buahan menjadi sebahagian penting dari program penurunan berat badan mereka.

Bagaimanakah air membantu anda mengurangkan berat badan? Kajian telah menunjukkan bahawa air minuman secara semulajadi meningkatkan metabolisme anda, dan minum segelas air lemon panas setiap hari pada waktu pagi menjadi tabiat harian yang sihat bagi ramai orang untuk membantu penurunan berat badan secara keseluruhan.

Cara kuruskan badan dengan lemon dan halia

Sudah tentu anda tahu mengenai klasik diet ini. Ia membantu kita membakar lemak, memperbaiki pencernaan, mencegah pengekalan dan keradangan cecair. Salah satu cara untuk menyediakan resepi ini adalah ambil dua biji lemon dan jadikan jus. Lepas tu, ambil jus itu pergi reneh dengan beberapa biji halia yang dicincang. Sebaik sahaja mendidih, kurangkan haba dan tambah satu liter air dan dua keping kulit lemon. Jika anda menyimpannya dalam botol, maka anda boleh meminumnya sebelum makan buat sepanjang hari. Ia sangat berkesan untuk mengurangkan berat badan, tetapi ingat bahawa mengekalkan diet yang sihat juga penting.

Cara kuruskan badan dengan lemon

Adakah anda tahu bahawa minum teh lemon secara kerap boleh membantu anda mengurangkan berat badan juga? Nah, ini bukan tipu tapi betul-betul boleh jadi! Teh lemon mempunyai banyak manfaat kesihatan, dan ia juga digunakan secara kerap sebagai diet untuk mengurangkan berat badan. Di bawah saya kongsi dengan anda cara buat air lemon untuk diet yang boleh juga anda cuba di rumah.

Penyediaan Teh Lemon yang Biasa:

  • ½ sudu gula
  • 1 sudu teh (serbuk)
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 2 cawan air

Arahan:

  • Masukkan air ke kuali dan rebus.
  • Lepas tu tambah serbuk teh dan biarkan air untuk masak sebentar.
  • Ambil kuali jauhi dari haba dan tambah jus lemon dan gula.
  • Campur sehingga gula dan jus lemon dibubarkan sepenuhnya.
  • Tekan teh ke dalam cawan.
  • Minum apabila teh masih panas.

Baca juga:

Leave a Reply