free
web stats

Mengenali Beberapa Aksesori Kereta Biasa Untuk Kereta Anda

Aksesori kereta boleh dibahagikan terutamanya kepada aksesori kereta dalaman dan aksesori kereta luaran. Aksesori seperti kusyen tempat duduk, stereng, karpet lantai kereta, tingkap tinted boleh dikategorikan di bawah aksesori kereta dalaman manakala lampu, rims, tayar, bumper dan sebagainya boleh dikatergori bawah kategori kereta aksesori luaran.

Membuat Perbelanjaan Yang Cemat Untuk Aksesori Kereta Anda

Anda boleh berbelanja atau melabur seberapa banyak yang mampu untuk menjadikan kereta anda selesa dan glamor. Apabila anda membeli kereta dari bilik pameran, tempat pertama yang perlu anda lawati adalah kedai aksesori kereta. Sesetengah pelanggan cuma suka membeli aksesori asli dari bilik pameran kereta selepas beli kereta; sementara ada yang suka mengunjungi bengkel biasa untuk mendapatkan harga yang lebih murah dan pilihan yang lebih banyak. Apa yang penting adalah hasil hiasan kereta anda mesti nampak lawak dan anda puas hati dengannya. Macam ini baru berbaloi untuk pelaburan atas kereta anda.

Sekarang biar kita sama-sama bincang sedikit tentang aksesori kereta dalaman dan luaran yang biasa anda akan tukar.

Stereng

Stereng adalah bahagian paling penting dari semua kenderaan darat moden termasuk kereta bersama dengan trak berat dan ringan. Ia merupakan sebahagian daripada sistem stereng di mana pemandu boleh memanipulasi mengikut kemudahannya, dan sistem stereng lain akan bertindak balas mengikut perubahan tersebut. Kawalan sedemikian boleh dicapai melalui sambungan mekanikal langsung sebagai gear stereng rak dan pinion bersama atau tanpa bantuan Hidraulik Kuasa Pemandu (HPS). Hari ini, kebanyakan kereta dilengkapi dengan motor kawalan komputer.

stereng
stereng

Kerusi kereta (Kusyen kereta)

Memilih kusyen kereta yang betul sering kali menjadi sangat mengelirukan kerana anda bukan hanya perlu memastikan saiz yang betul untuk kanak-kanak tetapi ia juga perlu sesuai dengan kereta anda. Memilih kerusi kereta yang mempunyai skor tinggi dalam banyak laporan ujian yang tersedia adalah sangat baik tetapi memilih kusyen yang sesuai dengan kereta anda mungkin merupakan ciri yang lebih penting untuk keselamatan anak anda.

kusyen kereta
kusyen kereta

Karpet Lantai Kereta

Karpet lantai kereta merupakan aksesori yang sama ada custom made atau semi-custom made. Karpet kereta custom made dibuat dengan mengikut saiz lantai kereta. Pelanggan boleh menikmati reka bentuk dan warna kegemaran orang ramai. Karpet sedemikian akan sesuai untuk kenderaan anda. Semi-custom made car floor mats tidak dibuat khusus untuk setiap kenderaan. Mereka datang dalam saiz standard dan saiz yang paling dekat dengan lantai kenderaan yang digunakan. Karpet kereta jenis ini adalah kira-kira 90-95% tepat. Mereka boleh didapati di kedai dan pelanggan boleh membuat pilihan untuk mendapatkan karpet yang paling sesuai untuk kereta mereka.

karpet lantai kereta
karpet lantai kereta

Dulu, keramaian orang biasa akan memilih karpet getah di atas lantai kereta. Tetapi kebelakangan ini, dengan wujudnya karpet PU (polyurethane foam), kebanyakan orang telah membuat keputusan dengan menukarkan karpet jenis ini yang mempunyai kelihatan yang lawak dan di samping ia juga senang untuk membersihkan dan tidak berbau.

Tinted

Kedai-kedai membuat tinted untuk kereta berkembang dengan cepat walaupun persaingan tempatan daripada kedai aksesori kereta yang lain menawarkan perkhidmatan yang baik pada harga yang berpatutan. Anda harus mencari kedai tinted kereta yang telah beroperasi selama 5 tahun atau lebih di lokasi yang sama, ini boleh memastikan perniagaan kedai itu adalah stabil dan ia akan terus berniaga untuk masa depan. Dengan itu anda tidak perlu risau jika tinted anda jadi rosak, anda boleh selalu pusing balik untuk cari kedai itu.

tinted kereta
tinted kereta

Lampu Kereta

Lampu kereta adalah keperluan yang sangat penting untuk kenderaan anda kerana ia memberikan pencahayaan apabila diperlukan. Walau bagaimanapun, mereka juga digunakan untuk menjadikan kelihatan kereta lebih menarik. Oleh sebab kebanyakan pemandu sangat khusus tentang keseluruhan kelihatan kereta, mereka memilih untuk menggantikan lampu asli dengan lampu pilihan baru yang nampak lebih fesyen. Di pasaran, terdapat tiga jenis lampu kereta yang utama, iaitu lampu halogen, LED dan xenon. Anda perlu mengetahui perbezaan antara pilihan ini sebelum memilih lampu yang betul untuk kereta anda.

lampu kereta
lampu kereta

Rims

Rims dianggap sebagai salah satu bahagian yang paling penting untuk semua kereta kerana ia adalah elemen utama yang memberikan kestabilan dan mengawal pergerakan keseluruhan kereta. Disebabkan ini, seseorang perlu memberi perhatian yang tinggi semasa memilih rim kereta yang sesuai dengan kereta mereka. Di samping itu, penjagaan dan penyelenggaraan rim juga perlu selalu dilakukan. Ramai orang yang suka pilih rim yang mempunyai reka bentuk kegemaran mereka. Jadi rim kereta itu juga mencerminkan rasa estetika pemilik kereta itu.

rim kereta
rim kereta

Tayar

Jenama tayar kereta tertentu mengeluarkan bunyi yang lebih senyap daripada yang lain. Ini merupakan faktor penting jika anda selalu menghabiskan banyak masa memandu di atas jalan raya.

Memandu di lorong-lorong daerah di mana permukaan jalan berlumpur atau licin akan memerlukan tayar kereta yang boleh memberikan cengkaman tambahan. Ini biasanya ditentukan oleh pilihan corak jejak pengeluar tayar.

aksesori kereta - tayar
tayar

Atau anda seorang pemandu yang biasa memandu di bandar yang sentiasa perlu brek dan tekan minyak. Sesetengah tayar kereta lebih sesuai untuk gaya memandu daripada yang lain kerana jenis sebatian getah yang digunakan oleh pengeluar tayar itu.

Bumper

Bumper adalah lagi satu aksesori kereta yang sangat penting untuk kereta anda. Ia membelikan perlindungan demi keselamatan anda semasa memandu. Tanpa pengetahuan anda, bumper kereta yang didapati di kedua-dua bahagian depan dan belakang boleh menjadi sebahagian daripada sebab mengapa anda mengelakkan terlalu terperosok dalam kemalangan kereta. Mereka membantu melindungi kenderaan anda sekiranya berlaku pelanggaran kepala atau kemalangan di bahagian belakang. Ia juga membantu untuk melindungi orang yang anda terlanggar.

bumper kereta
bumper kereta

Walaupun perlindungan mungkin adalah perkara pertama yang anda fikirkan ketika anda mempertimbangkan untuk menukar bumper kereta, tetapi ada juga orang yang tukar bumper untuk kecantikan dan design yang mereka suka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *