blog headlines tips

Menarikkah Blog Anda?

Menarikkah blog anda? Ok, saya bukan tanya anda semua sebenarnya. Saya tepuk dada, dan tanya diri sendiri. Al-maklum kan ada blog sendiri. Kenalah sesekali tengok cermin, lepas tu tanya diri sendiri. hihihi!

blog headlines tips
blog headlines tips

Kenapa sesekali para blogger perlu tanya pada diri sendiri soalan “menarikkah blog anda”? Oh senang je jawapannya ialah untuk memperbaiki kualiti blog kita sendiri lah. Pada saya, buat apa hasilkan blog 20 jenis niche tetapi kualitinya “out”.

Pada yang ada hobi memang suka hasilkan blog banyak-banyak tapi bukan untuk tujuan komersial tetapi lebih kepada saja syok sendiri untuk kegunaan dan kepuasan diri sendiri tu tak apalah. Tak terlibatlah untuk entri ini ya.

Blogger yang saya maksudkan disini ialah blogger yang hasilkan blog bertujuan untuk komersialkan atau untuk menambahkan pendapatan ke apalah. Biasanya bila ada tujuan untuk komersialkan ni, mestilah ada “hubungan” dengan orang lain. Tak bolehlah main bantai je hasilkan blog cincai boncai kata omputeh.

Macam saya, tujuan asal saya hasilkan blog memang sekadar hobi saja. Saya suka menulis. jadi saya hasilkan 1 blog dan berceloteh. Sikit pun saya tak kisah komen orang pasal blog saya buruk ke apa. hahahaha! Tapi, bila dah lama-lama dalam dunia blogging ni. Mulalah income passive datang menjengah. hehehehe!

Bila dah pernah dapat duit hasil blogging pertama tu, saya dah mula ambil berat pasal blog saya. Mulalah saya ubah template blog, saya design sikit-sikit walaupun hakikatnya saya ni buta seni. Tapi, saya usahakan juga. Saya upah orang buat banner, saya upgrade daripada guna platform blogger percuma ke platform berbayar WordPress.

Lagi, saya mula fikirkan apa yang pembaca suka dan apa yang pembaca kurang gemar bila datang baca artikel diblog saya. Saya mula buat survey. Keputusan survey tu saya jadikan sebagai kayu pengukur untuk blog saya. Hasil survey, saya buang semua widget yang tak penting dekat blog, saya mula susun atur layout blog ikut citarasa pembaca dan macam-macam lagilah.

Tapi, itu dulu. Dah lama saya tak tanya pada diri sendiri soalan “menarikkah blog anda?”. Hari ini baru tertanya balik. hahahaha!! Dah tak ada kerja. Sambil-sambil ambil order Al-Quran Pelangi Murah saya tu, saya dok tanyalah diri sendiri.

Tapi, saya dah dapat jawapan. Pada saya untuk setakat ini, saya yakin (kemain aku) blog saya masih dalam kategori BLOG BOLEH TAHAN MENARIK. kakakakaka!! Konpiden jawab. Eh mestilah kena yakin. Saya selesa dengan theme blog saya ni sebab simple, warna pun saya suka, widget yang penting-penting je saya letak. So far, belum ada komen negatif untuk blog Lizarazak.com. Alhamdulillah.

Blog anda pula bagaimana? Biar saya tanyakan ya. Menarikkah blog anda? hehehehehe!

Baca juga:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *