free web stats

Kasut Keselamatan Terbaik Yang Patut Beli

Boleh anda belajar dan ketahui ciri-ciri dan jenama kasut keselamatan yang terbaik di pasaran Malaysia melalui artikel perkongsian ini.

Kasut dan but keselamatan adalah salah satu perkara yang paling penting kerana tanpa perlindungan yang betul, kaki kita akan mudah terdedah kepada semua jenis kemalangan yang boleh berlaku di atas padang.

Oleh itu memilih kasut keselamatan yang baik, tepat, dan sesuai untuk pekerjaan yang berlainan akan memberikan lebih banyak sokongan dan keyakinan dalam apa sahaja aktiviti yang dilakukan.

Beza Antara Kasut Biasa dan Kasut Keselamatan

Terdapat perbezaan yang besar antara kasut biasa dan kasut keselamatan. Kasut biasa memberikan rasa keselesaan dan kestabilan untuk aktiviti harian.

Manakala but atau kasut safety memberikan perlindungan tambahan untuk kaki anda daripada sebarang bahaya yang mungkin timbul atau daripada mana-mana aktiviti ketat seperti ditimpa bahan berat kepada kaki atau jatuhan dari tempat tinggi.

kasut keselamatan
kasut keselamatan

JENIS – Apabila memilih kasut keselamatan, adalah disarankan untuk memilih jenis kasut yang betul dan bersesuaian mengikut kerja yang dijalankan. Oleh itu memilih kasut keselamatan terbaik dan tepat adalah lebih penting dan ia bergantung kepada aktiviti yang dilakukan.

Juga kasut safety haruslah sesuai serta selesa kerana ia akan dipakai untuk tempoh masa yang lama dan ia harus memberi lebih keselesaan kepada pemakainya. Tidak seperti kasut biasa yang lain kasut safety harus dapat bertahan untuk masa yang lama.

Kasut keselamatan juga harus mempunyai cengkaman dan tumit yang kukuh. Ini dapat membantu untuk melaraskan imbangan dan mengelakkan pemakai daripada tergelincir, secara tidak langsung dapat membantu untuk mendapatkan keyakinan ketika bekerja dan dengan mudah dapat mengubah kedudukan langkah kaki dan bergerak selesa tanpa tergelincir.

SAIZ – Apabila membeli kasut keselamatan adalah lebih baik untuk membeli mengikut saiz anda yang tepat. Ramai suka membeli kasut safety yang lebih besar untuk memberi sedikit ruang untuk kaki mereka. Tetapi ia boleh menyebabkan kecederaan seperti terseliuh dan kecederaan tulang.

Jangan khuatir walaupun anda membeli mengikut saiz kaki anda yang sebenar, kasut jenis ini masih mempunyai beberapa ruang, oleh itu adalah lebih baik untuk memakai stoking tebal untuk mengelakkan ruang terlalu banyak dalamnya.

kasut safety

Tidak seperti kasut biasa, kasut keselamatan terbaik dicipta untuk tidak betul-betul sepadan dengan kaki memandangkan ia mempunyai beberapa ciri keselamatan di dalamnya, seperti penutup logam bawah kaki, penutup keselamatan bahagian atas kaki dan lain-lain ciri lagi.

KUALITI VS JENAMA – Ketika seseorang keluar melakukan aktiviti lasak seperti mendaki, berjalan jarak jauh dan memanjat maka kasut akan mudah rosak dan kotor. Oleh itu adalah penting untuk memakai kasut safety untuk menjaga keselamatan dan keselesaan kaki pada setiap masa.

Disamping itu, apabila membeli kasut keselamatan, adalah disarankan untuk pastikan keperluan teras produk lebih dahulu berbanding rupa luaran kasut agar ciri-ciri keselamatan kaki mencukupi untuk kegunaan luar rumah.

Kasut Keselamatan Terbaik

Di pasaran Malaysia, antara jenama kasut keselamatan terbaik yang menjadi pilihan adalah: Oscar Safety Shoes Malaysia daripada www.OscarSafetyShoes.com. Berikut antara ciri-ciri dan spesifikasi kasut safety yang ditawarkan mereka:

 • Kulit Bahagian Atas Tulen
 • Tapak Luar (Outsole) Tahan Asid
 • Tapak Dalam (Midsole) Ringan PU
 • Tapak Luar Tahan Haba 300 darjah celcius
 • Kawalan Kualiti yang ketat
 • Lapisan Lining yang dapat dilalui oleh udara
 • Tapak Luar Tahan Gelincir
 • Bahagian Atas Rintangan Udara
 • Kalis Paku
 • Pembersihan Besi Tapak Sendiri
 • Perlindungan Bahaya Elektrik
 • Penutup Kaki Keluli 200 J
 • Tapak Luar Tahan Minyak ORO
 • Pelepasan elektro-statik
 • Garis Bentuk Pelapik Dalam Kasut (Footbed) mengikut bentuk kaki
 • Padanan yang Luas

Apa Yang Menyebabkan Anda Pilih Kasut Yang Salah

Sesetengah orang membeli sepasang kasut dan memakainya dalam persekitaran yang tidak dimaksudkan. Kasut keselamatan dibekalkan dalam pelbagai jenis dan setiap jenis sesuai untuk persekitaran kerja tertentu.

Oleh itu, terdapat beberapa kasut yang sesuai untuk persekitaran basah manakala yang lain hanya sesuai untuk persekitaran kering. Jadi, apabila anda membeli kasut kerja, anda perlu mempertimbangkan persekitaran di mana anda akan memakainya. Dalam apa jenis tempat yang anda pakai sepasang kasut itu?

Sebagai contoh, kebanyakan jurulatih keselamatan boleh pakai kasut keselamatan yang ringan untuk kerja luaran walaupun pada asasnya kasut ini cuma sesuai digunakan di dalam bangunan.

tapes advertisement

Jika anda melakukan kerja pembinaan, anda harus memilih jenis kasut yang lebih kukuh seperti boot keluli. Ia akan menjadi terlalu rumit jika anda memakai kasut kerja berat untuk pergi mendaki gunung. Pada masa yang sama, anda tidak boleh memakai kasut keselamatan ringan untuk menjalankan kerja yang berat.

Selain itu anda juga boleh mendapatkan jenama lain yang tidak kurang hebatnya daripada laman Lazada di Lazada.com.my harga yang ditawarkan juga berpatutan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *