Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Jadilah Blogger Yang Dinanti Bukan Blogger Yang Minta Dimaki

Rasanya boleh tahan lama juga saya bercuti daripada menulis sebarang artikel di blog ini. Bukan tak ada idea menulis, cuma saya sengaja bercuti. Siapa kata blogger tidak perlu bercuti? Hello, blogger pun manusia. kan?

Sepanjang saya bercuti suka-suka ni, ada jugalah beberapa orang yang mengirim personal message di Facebook bertanyakan soalan “kenapa tak update blog?”, “lamanya menyepi, pergi mana?” dan ada beberapa jenis pertanyaan lagi yang saya rasa tak perlulah dikongsikan semuanya kan?

blogger pintar

blogger pintar

Tapi, cukuplah dengan pertanyaan macam ni. Saya rasa terharu juga sebenarnya. Ingatkan tak ada orang rindu nak baca artikel tak seberapa dalam blog ni (perasan kan kau?).

Alhamdulillah, jadi blogger yang tak pernah keluar dalam mana-mana majalah, surat khabar atau televisyen pun masih ada peluang rupanya untuk dirindui (kalau nak mual-mual, diizinkan). Ingatkan jadi blogger tak popular ni tak ada peluang nak rasa macam ni!

Macam inilah, sebenarnya saya bukanlah bercuti sepenuhnya. Saya busy dengan hari raya Aidiladha tempoh hari dan kemudian busy juga buat Facebook Marketing untuk stok-stok Al-Quran Pelangi yang baru sampai (kalau nak tempah, terus klik dekat sini ok).

Sumpah, sibuk sangat-sangat. Saya kena banyak belajar uruskan masa lagi nampaknya. Walaupun ada sesetengah kawan yang selalu perli-perli berkenaan kerjaya saya sebagai blogger tak bersijil ini, tapi dalam diam sebenarnya saya gelakkan mereka juga cuma gelak dalam hati.

“kau gelak gelak aku buat blog, tapi kau gelak kosong. Aku gelak dapat duit dengan blog”

Pada saya, bukan semua perkara kita perlu kongsikan dan terangkan pada “musuh” kita. Biarkan saja mereka nak perlu atau nak herdik kerjaya kita. Dalam diam-diam, blog saya ini dah 5 tahun beroperasi dan bertahun-tahun juga saya jana duit “slow motion”.

Bila dah ada pengalaman, InsyaAllah ada ilmu. Bila orang tanya, kita berkongsi. Bila kita menulis artikel, ada orang yang menanti. Jadilah Blogger Yang Dinanti Bukan Blogger Yang Minta Dimaki. Bila kita cuti lama-lama, InsyaAllah ada je yang rindukan hasil tulisan kita.

Itulah kepuasan sebenar!

Baca juga:

Leave a Reply