free
web stats

Category: Tech

Show Posts in

8 Blogger Terbaik Malaysia

Sebagai seorang Blogger Malaysia apa salahnya aku buat review sikit mengenai blogger terbaik kat Malaysia ni kan. Tak payah nak pening kepala pilih mana blogger terbaik. Aku akan pilih mengikut apa yang aku rasa suka. Sebelum aku membuat review tentang 8 Blogger Terbaik Malaysia ni, aku ingatkan bahawa …

5 Pelajaran Penting Blogger Daripada Spammer

Siapa tak kenal dengan spammer? Boleh dikatakan, semua yang mempunyai email dan blog akan merasa tempiasnya. Malah mereka bukan terhenti dengan dua saluran ini sahaja, ada yang lebih agresif lagi dengan menggunakan medium pos dan sms. Persoalannya, adakah mereka berjaya mendapat hasil atau keuntungan? Mengikut kajian Barat, spammer …

3 Blog Pilihan Terbaik

Setiap orang mempunyai blog pilihan terbaik. Di sini, saya ingin kongsikan 3 blog pilihan terbaik yang saya sering lawati dan mendapat ilmu daripada mereka. Oleh itu, saya nasihatkan para pembaca semua berkunjung ke blog terbaik ini bagi mendapat tunjuk ajar daripada mereka dalam pelbagai bidang. Saya terbaca tentang …

Kekuatan Social Media Dalam Pemasaran

Ramai yang sedar bahawa sebaran melalui social media dan internet sangat berkuasa dan kuat pada masa kini. Informasi cepat tersebar ke seluruh dunia. Sama ada sebaran tentang bisnes, informasi, politik dan sebagainya. Now days Social Media is important tools rather than important weapon to spread all the good …

Apakah Niche Blog Pilihan Anda

Berdasarkan apa yang saya perhatikan dan belajar dari laman web mengenai beberapa niche blog tertentu. Terdapat beberapa niche blog yang mempunyai potensi besar menjadi sasaran pembaca, trafik dan pelawat yang tinggi. Kriteria penilaian saya berdasarkan cara penulisan, PageRank, AlexaRank, trafik, subscribers, Technorati rank, authoriti, kandungan dan banyak lagi. …

Anda Blogger, Anda Menulis Blog Untuk Siapa

Apabila datang kepada topik penulisan, kita perlu menulis untuk diri kita terlebih dahulu, kedua adalah pembaca blog dan yang ketiga adalah untuk pengiklan. Asalnya saya hanya berkongsi perkara biasa dan blogging sebagai mengisi masa lapang. Menulis blog hanya sebagai sebuah diari harian tanpa memikirkan siapa yang membaca. Secara …

Karenah Advertiser Terlampau Terhadap Blogger

Saya banyak mendapat tawaran reviews dan advertorial mahupun dalam blog ini atau blog lain. Tidaklah sampai beribu-ribu RM, tetapi sebagai orang baru dalam dunia blogging, ianya pada saya satu pencapaian yang baik selama saya berblogging. Syukur Alhamdulillah… rezeki yang saya terima dari Allah swt hasil dari menulis sahaja. …

Akhirnya Tukar Theme Blog Baru, Semangat Lain Sikit

Alhamdulillah… blog saya dah bertukar wajah. Theme dan setting semua dah baru. Harap-harap mesra alamlah blog ini nanti selepas tukar theme baru. Cantik tak Theme WordPress baru ni? Kalau cantik angguk kepala ya, kalau tak cantik diam sahaja haha. Lama juga saya ambil masa untuk tukar theme blog …

6 Tips Untuk Elak Blog Jadi Usang

Blog ni dah usang ? Dak aih ! Tidak sesama sekali usang. Itu hanya sangkaan yang kurang positif dan tak patut dikeluarkan melalui bibir mahupun hanya bermonolog. Tak patut ! Okeh. Aku mengaku lama tak menulis, itu dah menjadi satu kebiasaan dah tapi tak seharusnya menjadi tabiat. Sebab …

Cara-cara Untuk Menjaga Bateri Laptop

Anda buka komputer berapa kali sehari? atau 2-3 hari sekali baru tutup? Atau anda buka laptop tanpa menutup charger langsung? atau bagaimana? Aku sendiri kadang-kadang bahkan selalu buka laptop tanpa menutup plug charger. Padahal bateri laptop masih ok. Agak-agak ada kesan sampingan tak, samada untuk jangka panjang atau …