free
web stats

Category: Internet

Show Posts in

Sembang Tentang Blogwalking

Dunia blog telah melahirkan satu fenomena baru iaitu blogwalking. Maksud blogwalking adalah merujuk kepada cara seseorang terjah dari blog ke blog yang lain sama ada blog yang popular (sudah semestinya) dan juga ada yang baru muncul di persada blog negara. Mereka melawat ke blog untuk membaca, mencari maklumat …

Cara Untuk Mendapatkan Trafik Bagi Blog

Bila saya lihat satu persatu blog melayu yang ada di alam maya ini tersungkur layu kerana gagal mendapatkan wang internet, saya sedih. Kesian melihat mereka kerana gagal mendapatkan panduan yang secukupnya daripada senior-senior yang sudah lama berjaya. Saya akui ada di antara senior-senior tersebut yang baik hati berkongsi …

Kearah Memartabatkan Bahasa Malaysia Dalam Penulisan Blog

Saya rasa amat bersyukur kerana kesedaran terhadap perjuangan untuk memartabatkan bahasa kebangsaan dalam penulisan blog hadir kala semangat Patriotisme di kalangan remaja dewasa ini semakin membimbangkan. Saya sedar mungkin sumbangan saya kepada dunia penulisan tanah air selepas ini hanyalah sebesar zarah yang tidaklah segah mana. Tapi saya tetap …

Tips Untuk Mendapatkan Idea Menulis

Menulis tidaklah semudah dengan membaca. Terdapat banyak halangan terpaksa ditempuhi sebelum hasil tulisan berjaya diterbitkan. Salah satu halangan yang ditemui oleh para penulis ialah kekurangan idea untuk menulis. Sebab itulah saya tidak akan merasa pelik sekiranya melihat atau mendengar satu persatu penulis blog kita tumbang kerana ketandusan idea …

Patutkah Undang-Undang Siber di Malaysia di Perketatkan?

Kerajaan Singapura telah melaksanakan peraturan media yang menetapkan media online perlu memohon lesen di bawah Lembaga Pembangunan Media dan perlu membayar deposit sebanyak AS$39,500 atau bersamaan RM117,141. Boleh baca berita di Harian Sinar bertajuk SINGAPURA KETATKAN UNDANG-UNDANG SIBER. Dalam pada itu pula pihak Polis Diraja Malaysia telah mula …

5 Perkara Wajib Difahami Tentang Blog (khas untuk Blogger Baru)

Ramai yang berminat untuk menjadi penulis blog atau lebih tepatnya blogger. Ini kerana kerjaya sebagai blogger telah dihebahkan boleh menjana pendapatan lumayan. Malah ada yang boleh mencecah puluhan ribu ringgit sebulan. Ada 5 perkara yang wajib diketahui tentang blog: 1. Nama blog (domain) Domain ada yang percuma dan …

Facebook Ibarat Pisau

Facebook merupakan laman sosial yang paling popular di Malaysia. Populariti Facebook setiap hari semakin terserlah terutama dalam kalangan remaja. Hampir semua orang yang tahu menggunakan komputer memiliki akaun media sosial tersebut. Aku juga pengguna Facebook tetapi untuk berkomunikasi dengan keluarga dan teman-teman bila perlu. Dan dengannya lah aku …

Salam Browser : Lindungi Privasi Diri Dalam Talian

Dunia online ni memang ‘best’ sebab menjadikan dunia lebih kecil hanya melalui sentuhan di hujung jari saja. Klik sana klik sini, taip-taip, cari-cari terus jumpa apa yang dikehendaki. Namun, internet boleh menjadi sebuah medan di mana anda ditipu, dipermainkan atau dibuli. Dunia dalam talian boleh menjadi ‘sahabat’ atau …

8 Blogger Terbaik Malaysia

Sebagai seorang Blogger Malaysia apa salahnya aku buat review sikit mengenai blogger terbaik kat Malaysia ni kan. Tak payah nak pening kepala pilih mana blogger terbaik. Aku akan pilih mengikut apa yang aku rasa suka. Sebelum aku membuat review tentang 8 Blogger Terbaik Malaysia ni, aku ingatkan bahawa …

5 Pelajaran Penting Blogger Daripada Spammer

Siapa tak kenal dengan spammer? Boleh dikatakan, semua yang mempunyai email dan blog akan merasa tempiasnya. Malah mereka bukan terhenti dengan dua saluran ini sahaja, ada yang lebih agresif lagi dengan menggunakan medium pos dan sms. Persoalannya, adakah mereka berjaya mendapat hasil atau keuntungan? Mengikut kajian Barat, spammer …