Category: Tech

Show Posts in

Patutkah Undang-Undang Siber di Malaysia di Perketatkan?

Kerajaan Singapura telah melaksanakan peraturan media yang menetapkan media online perlu memohon lesen di bawah Lembaga Pembangunan Media dan perlu membayar deposit sebanyak AS$39,500 atau bersamaan RM117,141. Boleh baca berita di Harian Sinar bertajuk SINGAPURA KETATKAN UNDANG-UNDANG SIBER. Dalam pada itu pula pihak Polis Diraja Malaysia telah mula …

Ciri-Ciri Utama Sebagai Seorang Juruteknik Komputer

Bidang komputer mempunyai skop yang amat luas jika kita lihat dari segi tugasan dan peluang samada dalam bentuk pekerjaan atau perniagaan. Oleh sebab itu lah ramai orang yang beralih arah dari bidang lain yang kadang-kadang tidak memberikan pulangan yang baik kepada bidang perniagaan komputer. Ini adalah kerana bidang …

Tablet Atau Komputer Notebook – Apa Pilihan Anda?

Sekarang nih kalau sebut iPad ke Samung Galaxy Tab ke sudah pasti orang akan memandang kepada kita. Lebih-lebih lagi kalau kita bawa kemana-mana samada ke cafe untuk minum sambil ber facebook ke atau ketempat-tempat awam sementara menunggu giliran. Orang akan melihat kita memiliki satu alat yang amat berharga …

5 Perkara Wajib Difahami Tentang Blog (khas untuk Blogger Baru)

Ramai yang berminat untuk menjadi penulis blog atau lebih tepatnya blogger. Ini kerana kerjaya sebagai blogger telah dihebahkan boleh menjana pendapatan lumayan. Malah ada yang boleh mencecah puluhan ribu ringgit sebulan. Ada 5 perkara yang wajib diketahui tentang blog: 1. Nama blog (domain) Domain ada yang percuma dan …

Facebook Ibarat Pisau

Facebook merupakan laman sosial yang paling popular di Malaysia. Populariti Facebook setiap hari semakin terserlah terutama dalam kalangan remaja. Hampir semua orang yang tahu menggunakan komputer memiliki akaun media sosial tersebut. Aku juga pengguna Facebook tetapi untuk berkomunikasi dengan keluarga dan teman-teman bila perlu. Dan dengannya lah aku …

Salam Browser : Lindungi Privasi Diri Dalam Talian

Dunia online ni memang ‘best’ sebab menjadikan dunia lebih kecil hanya melalui sentuhan di hujung jari saja. Klik sana klik sini, taip-taip, cari-cari terus jumpa apa yang dikehendaki. Namun, internet boleh menjadi sebuah medan di mana anda ditipu, dipermainkan atau dibuli. Dunia dalam talian boleh menjadi ‘sahabat’ atau …

8 Blogger Terbaik Malaysia

Sebagai seorang Blogger Malaysia apa salahnya aku buat review sikit mengenai blogger terbaik kat Malaysia ni kan. Tak payah nak pening kepala pilih mana blogger terbaik. Aku akan pilih mengikut apa yang aku rasa suka. Sebelum aku membuat review tentang 8 Blogger Terbaik Malaysia ni, aku ingatkan bahawa …

5 Pelajaran Penting Blogger Daripada Spammer

Siapa tak kenal dengan spammer? Boleh dikatakan, semua yang mempunyai email dan blog akan merasa tempiasnya. Malah mereka bukan terhenti dengan dua saluran ini sahaja, ada yang lebih agresif lagi dengan menggunakan medium pos dan sms. Persoalannya, adakah mereka berjaya mendapat hasil atau keuntungan? Mengikut kajian Barat, spammer …

3 Blog Pilihan Terbaik

Setiap orang mempunyai blog pilihan terbaik. Di sini, saya ingin kongsikan 3 blog pilihan terbaik yang saya sering lawati dan mendapat ilmu daripada mereka. Oleh itu, saya nasihatkan para pembaca semua berkunjung ke blog terbaik ini bagi mendapat tunjuk ajar daripada mereka dalam pelbagai bidang. Saya terbaca tentang …

Kekuatan Social Media Dalam Pemasaran

Ramai yang sedar bahawa sebaran melalui social media dan internet sangat berkuasa dan kuat pada masa kini. Informasi cepat tersebar ke seluruh dunia. Sama ada sebaran tentang bisnes, informasi, politik dan sebagainya. Now days Social Media is important tools rather than important weapon to spread all the good …