free
web stats

Category: Pendidikan

Show Posts in

Kelebihan Untuk Belajar Bahasa Arab

Seperti biasa, bila saya transit di mana-mana airport sekali pun, tempat pertama yang saya cari ialah musolla atau prayer room. Musolla merupakan tempat paling selesa untuk meluangkan masa sepanjang tempoh transit. Saya pernah transit 12 jam di Oman dan Alhamdulillah ada musolla. Musafir kali ini saya akan transit …

5 Sistem Online Persekolahan Oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia(LPM)

Tahukah anda negara kita merupakan negara pertama di Asia Tenggara yang memproses data peperiksaan menggunakan komputer? Badan kerajaan yang bertanggungjawab berkenaan hal itu adalah Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) yang diselia di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia ataupun dahulunya dikenali juga sebagai Kementerian Pelajaran Malaysia. Penggunaan sistem komputer itu untuk …

5 Sikap Positif Belajar Bahasa Asing Versi Orang Maghribi

Sebelum ini, saya ada bercerita tentang 7 Teknik Berkesan Menguasai Bahasa Asing Dalam Masa 6 Bulan. Jadi, artikel ini adalah sambungan daripada artikel tersebut. Mungkin ada yang bertanya, kenapa perlu tambah sikap pula? Tidak cukupkah 7 teknik sebelum ini? Jawapannya, tidak cukup. Teknik semata-mata tidak membantu kita untuk …

Belajar Untuk Berjaya, Bukan Untuk A !

Sehari atau dua hari sebelum GST bakal diimplementasikan (ceeewah !), aku keluar pergi bandar untuk beli 2 barang komputer yang dah lama aku idamkan, siap dah bajet apa nak buat bila dah beli, iaitu kad grafik dan RAM. Niat di hati nak beli bila dapat duit projek, insya …

Tips Untuk Berjaya Adalah Ada Target Dan Usaha

Target aku dalam hidup adalah nak berjaya dunia dan akhirat. Dapat bawak mak pergi makan mee hailan tiap-tiap hari, bagi duit sekolah untuk adik-adik, ada masa untuk layan bebudak kampung, mampu senyum lebar walaupun ada masalah dengan berbini 3, nak ada rumah sendiri yang ada ruang khusus untuk …

Pengalaman Kena Denda di Sekolah

Tipulah kalau korang tak ada Pengalaman Kena Denda di Sekolah langsung. Semua orang mesti ada pengalaman kena denda pada masa bersekolah dulu. Kalau yang tak penah kena denda tu mesti skema time skolah dulu.. haha. aku dah bosan kena denda time skolah dulu2. Apa kata, kita kongsi nak? …

SAPS Ibu Bapa dan SAPS NKRA

Kepentingan perhatian ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak kini menjadi lebih mudah dengan SAPS Ibu Bapa. Sekarang, ibu bapa yang tidak dapat menghadiri mesyuarat yang dirancangkan oleh dan tidak mengetahui tentang pelajaran anak-anak mereka boleh menyemak SAPS dan mendapatkan maklumat bagaimana anak-anak mereka lakukan dalam peperiksaan. Kementerian Pelajaran Malaysia(juga …

Istimewa Tawaran Latihan Kemahiran Untuk Anak Johor

Tawaran Latihan Kemahiran Untuk Anak Johor ini perlu saya warwarkan sebab saya memang sangat cintakan ilmu. Tawaran Latihan Kemahiran yang dikendalikan oleh DK Training & Advancement Centre (DTAC) ini perlu direbut oleh anak jati Johor! Kalau anda merupakan anak jati kelahiran Negeri Johor, ingin menyambung menuntut ilmu tetapi …