free
web stats

Pendidikan

belajar bahasa arab

Kelebihan Untuk Belajar Bahasa Arab

Seperti biasa, bila saya transit di mana-mana airport sekali pun, tempat pertama yang saya cari ialah musolla atau prayer room. Musolla merupakan tempat paling selesa untuk meluangkan masa sepanjang tempoh transit. Saya pernah transit 12 jam di Oman dan Alhamdulillah ada musolla. Musafir kali ini saya akan transit selama 8 jam di Istanbul. Syukur airport …

Kelebihan Untuk Belajar Bahasa Arab Read More »

Lembaga Peperiksaan Malaysia

5 Sistem Online Persekolahan Oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia(LPM)

Tahukah anda negara kita merupakan negara pertama di Asia Tenggara yang memproses data peperiksaan menggunakan komputer? Badan kerajaan yang bertanggungjawab berkenaan hal itu adalah Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) yang diselia di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia ataupun dahulunya dikenali juga sebagai Kementerian Pelajaran Malaysia. Penggunaan sistem komputer itu untuk pemprosesan data peperiksaan telah bermula sejak tahun …

5 Sistem Online Persekolahan Oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia(LPM) Read More »

belajar bahasa asing

5 Sikap Positif Belajar Bahasa Asing Versi Orang Maghribi

Adakah anda tahu di mana negara Maghribi? Memang ramai yang rasa keliru dengan nama negara ini. Tapi jika saya cakap keluar bahasa Inggeris untuk negara ini, akan ramai yang cakap: “Oh….”. Ya, nama Maghribi dalam bahasa Inggeris adalah Morocco. (“Ohhhh”).  Ia merupakan sebuah negara yang berada di Afrika Utara. Negara ini mempunyai satu garis pinggir …

5 Sikap Positif Belajar Bahasa Asing Versi Orang Maghribi Read More »

tips berjaya

Tips Untuk Berjaya Adalah Ada Target Dan Usaha

Target aku dalam hidup adalah nak berjaya dunia dan akhirat. Dapat bawak mak pergi makan mee hailan tiap-tiap hari, bagi duit sekolah untuk adik-adik, ada masa untuk layan bebudak kampung, mampu senyum lebar walaupun ada masalah dengan berbini 3, nak ada rumah sendiri yang ada ruang khusus untuk solat berjemaah, boleh keluar memalam buta beli …

Tips Untuk Berjaya Adalah Ada Target Dan Usaha Read More »

pengalaman kena denda di sekolah

Pengalaman Kena Denda di Sekolah

Saya akan anggap anda cakap tipu kalau anda tidak ada pengalaman kena denda bila di sekolah pada masa dulu. Semua orang mesti ada pengalaman kena denda pada masa bersekolah dulu. Kalau ada sesiapa yang tak pernah kena denda tu mesti skema time skolah dulu.. haha. aku dah bosan kena denda time skolah dulu. Apa kata, …

Pengalaman Kena Denda di Sekolah Read More »

laman SAPS

SAPS Ibu Bapa dan SAPS NKRA

Kepentingan perhatian ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak kini menjadi lebih mudah dengan SAPS Ibu Bapa. Sekarang, ibu bapa yang tidak dapat menghadiri mesyuarat yang dirancangkan oleh dan tidak mengetahui tentang pelajaran anak-anak mereka boleh menyemak SAPS dan mendapatkan maklumat bagaimana anak-anak mereka lakukan dalam peperiksaan. Kementerian Pelajaran Malaysia(juga dikenali sebagai The Minry of Education atau …

SAPS Ibu Bapa dan SAPS NKRA Read More »