free
web stats

Category: Kewangan

Show Posts in

Pemberi Pinjaman Peribadi Popular di Malaysia

Tahukah anda bahawa Malaysia merupakan antara negara yang mana hutang isi rumah rakyatnya berada pada tahap paling tingggi di Asia? Kebanyakan rakyat Malaysia memilih membuat pinjaman bagi membantu menangani krisis kewangan masing-masing. Ada pelbagai jenis pinjaman. Pinjaman yang biasa dibuat ada diwujudkan kategori spesifik baginya seperti pinjaman perumahan, …

Isu Pinjaman PTPTN vs CCRIS

Agak tegang tentang isu pinjaman PTPTN dan CCRIS sekarang. Ramai yang menulis tentangnya. Ada yang bersetuju dan ada yang membantah. Saya juga tertarik untuk menulis dan berkongsi sedikit pendapat peribadi saya tentang isu PTPTN dan CCRIS ini. Mungkin ada yang akan kata, korang tak kena senanglah cakap itu …

Tahukah Anda Tentang 17 Jenis Pengeluaran KWSP Terkini?

Kepentingan hampir kesemua rakyat Malaysia di hari tua adalah terjamin daripada segi kewangan dengan wujudnya Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991 yang membawa pada penubuhan institusi kewangan atau juga dikenali sebagai sebuah institusi keselamatan sosial, iaitu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Ia berfungsi dengan mewajibkan majikan membayar caruman …

Bekerja Makan Gaji Atau Kerja Sendiri

Apa yang kita faham definisi bekerja makan gaji atau kerja sendiri. Kerja makan gaji tentunya bekerja dengan sesebuah syarikat samaada sektor swasta atau kerajaan. Kerja lapan jam sehari, paling kuat kerja lebih masa berbayar dan mengikut pengkhususan kerja yang ditetapkan. Setiap bulan gaji kita tetap. Small Business IdeasKerja …

Hasil Buat Duit Online Tanpa Menulis Blog

Saya nak kongsikan satu pengalaman bagaimana saya berjaya membuat duit secara online tanpa menulis di blog, sebaliknya… …dengan hanya menumpang penulisan saya itu ditempat lain. Okay, nampaknya memang masih perlu untuk menulis. Tak kisahlah menulis apa, dimana, dan bagaimana. Asalkan dia punya conversion rates tu kacak bergaya, barulah …

Ciri-Ciri Usahawan Berjaya

Memulakan perniagaan mampu mengubah hala hidup anda. Tetapi pastikan bahawa perubahan yang anda lakukan mengikut strategi. Penting bagi anda untuk mendapatkan nasihat dari pakar-pakar perniagaan, panduan dan tip-tip usahawan yang praktikal tentang bagaimana untuk mencari pembiayaan perniagaan, memilih idea perniagaan atau bagaimana menjalankan perniagaan. Besar atau kecil sesebuah …

Idea Cari Duit Di Bulan Puasa

Antara sebab paling obvious dalam hidup kenapa kena cari duit di bulan puasa adalah tidak lain tidak bukan – untuk beli juadah berbuka puasa, haha. LOL. Dan jugak untuk terus hidup di dunia mencari redha-Nya. Idea cari duit ni sememangnya sesuai untuk semua orang yang nak cari duit …

MRTA vs MLTA – Mana Satu Insurans Pinjaman Perumahan Terbaik?

Yang Mana Satu Insurans Pinjaman Perumahan Terbaik (The Best Housing Loan Insurance)? Ketahui maklumat lanjut tentang MRTA vs MLTA melalui penerangan artikel di bawah. Apa itu MRTA dan MLTA? Pada asasnya, kedua-dua jenis insuran hayat bagi pinjaman perumahan (Mortgage Reducing Term Assurance – MRTA) dan (Mortgage Level Term …

Cara Penggunaan Kad Kredit Yang Betul

Sebut sahaja tentang kad kredit.. hehe, sejujurnya aku sendiri tidak pernah menggunakan kad kredit, dan pada masa hadapan aku tidak bercadang menggunakan kad kredit. Aku tidak mahu menggunakan kad kredit bukan kerana aku anti kad kredit, aku tahu banyak kelebihan kad kredit ini dengan syarat menggunakan dengan beretika …

Hati-hati Dengan Syarikat Pinjaman Wang Berlesen

Di Malaysia, terdapat pelbagai institusi kewangan yang menyediakan perkhidmatan daripada pelbagai aspek keperluan kewangan. Institusi kewangan tersebut adalah seperti seperti bank, syarikat Pemberi Pinjaman Wang Berlesen (PPWB), syarikat pajak gadai, syarikat insurans dan juga syarikat persendirian yang tidak berlesen seperti “Ah Long”. Dan sejak tahun 1963 lagi, institusi …