free
web stats

Kewangan

tulis wasiat

Tanpa Wasiat, Harta Pusaka Akan Diagih Dengan Cara Ini

Apakah wasiat? Secara umumnya, ramai yang beranggapan bahawa wasiat merupakan ayat terakhir bagi seseorang yang hampir tiba ke penghujung hayat atau mengalami bahaya. Sebenarnya, wasiat merupakan dokumen yang sah dari segi undang-undang yang berkuasa dalam melaksanakan serta menyatakan hasrat terakhir si mati dan cara pengendalian harta warisannya. Sekeping wasiat lazimnya melibatkan empat pihak: Penulis wasiat/Teslator …

Tanpa Wasiat, Harta Pusaka Akan Diagih Dengan Cara Ini Read More »

loan application

Cara Dapat Maklumat CTOS dan CCRIS Dalam Pemohonan Pinjaman

CTOS merupakan sebuah syarikat yang berfungsi dalam pembekalan maklumat peminjam dan syarikat ini mengutamakan hal ehwal perdagangan. Jika seseorang didakwa dan muflis, nama individu tersebut akan tersenarai dalam senarai CTOS, panel bank, pejabat guaman, atau institusi legislatif yang lain, syarikat insuran dan peniaga turut akan merujuk kepada data yang diberikan oleh syarikat tersebut sebelum membuat …

Cara Dapat Maklumat CTOS dan CCRIS Dalam Pemohonan Pinjaman Read More »

ssm

Renew Lesen Perniagaan SSM Secara Online

Adakah anda tahu bahawa kita boleh renew lesen perniagaan SSM kita secara online? Sekira anda tidak tahu macam mana renew, maka boleh anda baca terus baca artikel ini untuk tahu caranya. Hari ni aku pergi ke pejabat SSM untuk renew lesen perniagaan aku. Minggu lepas baru akku perasan bahawa sudah tamat tempoh sebenarnya lesen perniagaan …

Renew Lesen Perniagaan SSM Secara Online Read More »

MARA

Cara Untuk Clearkan Nama Penjamin Yang Blacklist di MARA

Sudah dekat tiga minggu aku ada terima reminder yang bertubi-tubi dari agen pemungut hutang MARA. Pada aku, memang rasa macam seorang banduan yang lolos dari penjara dan diburu oleh polis. Bila tidur malam aku pun rasa tak lena, makan semakin bertambah, dan aku jadi semakin malas untuk pergi mandi. Semua gara-gara bila aku dapat tahu …

Cara Untuk Clearkan Nama Penjamin Yang Blacklist di MARA Read More »

bantuan akpk

Mohon Bantuan AKPK – Susun Semula Hutang Anda

Hari ini aku nak berkongsi tips bagaimana untuk menyusun semula hutang anda yang mungkin semakin hari semakin bertimbun dan sudah menampakkan tanda-tanda kegagalan mengurus pergerakkan hutang anda. Bagaimana hendak mengetahui anda sebenarnya tidak sihat didalam menguruskan wang anda? 1. Apabila hutang anda sudah tertunggak dua atau melebihi tiga bulan. 2. Apabila anda mula tidak menjawab …

Mohon Bantuan AKPK – Susun Semula Hutang Anda Read More »

upah peguam

Bayaran RM10 untuk Upah Peguam

Di Malaysia, ramai suri rumahtangga yang mengalami masalah dalam kehidupan perkahwinan seperti keganasan rumah tangga. Namun, kebanyakan daripada mereka yang mengalami keganasan rumah tangga memilih untuk tidak mendakwa dan kekal berdiam diri. Dengan ini ramai yang tetap menderita dalam keganasan. Kebanyakan daripada mereka bukan tidak mahu buat dakwaan, tetapi apabila mereka terfikir pasal yuran guaman …

Bayaran RM10 untuk Upah Peguam Read More »

skim latihan 1malaysia

Apa yang bagusnya Skim Latihan 1Malaysia SL1M?

Kadar pengangguran di Malaysia boleh dikatakan berada di tahap yang membimbangkan. Kalau tidak percaya, boleh anda cuba lihat sendiri di kalangan keluarga masing-masing. Mesti ada di antara kerabat anda sama ada abang, kakak, adik, sepupu, mak saudara, jiran malahan mungkin ibu atau bapa anda sendiri yang sedang menganggur dan tidak bekerja. Kalau cuma ibu saja …

Apa yang bagusnya Skim Latihan 1Malaysia SL1M? Read More »

masalah kewangan belajar

5 Petua Mengatasi Masalah Kewangan Semasa Belajar

Entri ini aku tulis untuk mengatasi mereka yang masih belajar di institusi pengajian tinggi, tanpa mengira institusi awam atau swasta. Mengingati masa aku belajar dulu. Jadi aku berkongsi teknik terbaik yang dapat mengatasi masalah kewangan semasa belajar. Aku percaya ramai golongan pelajar zaman sekarang sangat boros membelanjakan duit pinjaman sama ada pinjaman PTPTN mahupun pinjaman …

5 Petua Mengatasi Masalah Kewangan Semasa Belajar Read More »

zero gst

9 Perkara Yang Paling Berbaloi Dibuat Sebelum Ketibaan SST

Walaupun langkah pemansuhan goods and services tax(GST) dikatakan sebagai langkah persediaan bagi pengenalan sistem pencukaian sales and services tax(SST) yang bakal diwujudkan pada 1hb September yang akan datang. Sistem baharu masih lama di belakang dan kini, dalam 3 bulan ini, sepatutnya menjadi masa untuk kita kesenangan dan kebaikan hidup yang seumpama masa berbulan madu dengan …

9 Perkara Yang Paling Berbaloi Dibuat Sebelum Ketibaan SST Read More »

Amanah Hartanah Bumiputera

Untung ke Melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) ?

Dua, tiga tahun ini Neelofa aktif mempromosikan satu skim pelaburan unit amanah awam yang dinamakan Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). Walaupun anda mungkin seorang yang tidak berminat sangat dengan instrumen pelaburan, saya pasti anda pernah mendengar atau melihat iklan-iklan di papan iklan semasa memandu kenderaan, di televisyen, di radio mahupun ketika melayari akaun sosial media anda, …

Untung ke Melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) ? Read More »