Category: Cuti

Show Posts in

Pemandu Pelancong Bersama Rombongan Dari Poland Ke Kuala Lumpur dan Pulau Pangkor

Saya telah bertugas sebagai pemandu pelancong untuk rombongan dari Poland. Seramai 22 peserta rombongan telah hadir di Lapangan Terband Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2). Setelah menjemput mereka di KLIA2, saya terus membawa mereka ke Hotel dahulu untuk mereka berehat dan mandi untuk menyegarkan diri sebelum memulakan agenda mereka pada …

Sumai Hotel Apartment Murah Di Kuala Terengganu

Bila bercerita mengenai Terengganu mesti ramai yang sudah terbayangkan dengan keindahan pantainya bukan…? Terengganu sentiasa menjadi destinasi pelancongan kerana keindahan laut dan pulaunya yang bukan sahaja popular di kalangan rakyat tempatan malahan di kalangan pelancong luar dan seringkali menjadi tarikan pelancong. Saya telah menerima jemputan untuk membuat liputan …

Apa Yang Menarik Di Busan

Sudah lama teringin hendak bercuti ke luar negara terutama apabila melihat ramai rakan-rakan merakamkan percutian mereka di blog dan laman media sosial. Siapa tidak mahu pergi berjalan-jalan sambil melihat keindahan dan budaya tempat orang. Lebih-lebih lagi negara yang terletak di Benua Asia iaitu Korea. Sebuah negara maju dan …

Melawat Bandar Lama Fes Tapak Warisan Sejarah

Di Fes, saya bukanlah pelawat tetapi pelajar dan menetap di sini. Bandar Fes kaya dengan sejarah dan tinggalan warisan dunia yang masih kekal terpelihara sehingga ke hari ini. Bersyukur rasanya, dapat melihat peninggalan bandar lama yang masih utuh. Disebutkan, Fes dibina pada tahun 182 Hijriah bersamaan 808 Masihi. …

Merancang Percutian Yang Teratur Dan Selamat

Aktiviti pelancongan di Malaysia semakin mendapat perhatian orang ramai. Seperti menjadi kemestian masyarakat di Malaysia mengatur percutian sekurang-kurang sekali setahun. Tujuan melancong atau bercuti adalah untuk bersiar-siar bersama keluarga dan rakan-rakan, bisnes trip, penghijrahan ke negara lain atau melakukan kempen kebajikan, kerja sukarela, kebudayaan dan pelancongan dan banyak …

Cara Nak Dapatkan Flight Tiket Murah

Bagaimana cara nak dapatkan tiket filght murah? Ketahui 7 tips tempah tiket flight murah melalui perkongsian artikel di bawah. Adakah anda sedang merancang untuk membawa keluarga anda bercuti (samada dalam negara atau luar negara) tetapi pada masa yang sama juga berkira-kira mahukan kos penerbangan yang berpatutan dengan bajet …

Pengalaman Ngeri Ketika Bercuti di London

Ruangan travel kali ini saya nak cerita pengalaman percutian saya ke London bersama adik dan kawan-kawan. Saya bukan nak cerita tempat-tempat menarik dekat sana. Saya nak ceritakan satu pengalaman ngeri semasa bercuti di London. Satu pengalaman yang tak boleh saya lupakan sampai bila-bila. Kejadian itu membuatkan saya dan …

Percutian Santai Di Hyatt Regency Kuantan Resort

Percutian saya kali ini di Hyatt Regency Kuantan Resort bersama-sama dengan keluarga saya dan saudara mara. Percutian kali ini dirancang. Hendak dikatakan family day tak juga. Kebetulan tarikh jatuh pada hari lahir adik perempuan saya. Jadi sambut sekalilah sambil bercuti. Alhamdullillah… Perniagaan keluarga saya mendapat keuntungan sedikit, jadi …

Pengalaman Bercuti Di Osaka Japan

Bercuti di Osaka Japan memang menyeronokkan. Saya pergi bertiga dengan adik dan suami dia. Masa tu winter tapi tak terlalu sejuk, dalam 10 darjah Celcius. Flight kami lewat satu hari sebab Osaka dilanda ribut taufan, nyaris nak cancel flight. Peliknya, berita keluar kat Malaysia macam serius sangat, sampainya …

Pengalaman Bercuti Di Jakarta Indonesia

Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman bercuti di Jakarta Indonesia. Saya kerap ke sana, dalam setahun tiga ke empat kali juga. Sampaikan dah hafal nama-nama jalan dan tempat-tempat menarik di Jakarta. Selalunya saya pergi dengan adik perempuan saya untuk membeli kain ela atau menempah baju pengantin untuk perniagaan …