free
web stats

Cara Untuk Cukur Rambut Bayi

Maklumat mengenai amalan untuk cukur rambut bayi dalam Islam dan cara mencukur rambut baby yang akan dikongsikan melalui artikel di bawah.

Secara umumnya ramai ibu bapa di dunia ini tidak mengira bangsa dan agama, seringkali menerima nasihat tertentu mengenai cukur rambut untuk bayi mereka.

Selalunya nasihat yang disampaikan dan disandarkan dengan adat resam dan agama. Tetapi di sini apa yang ingin saya kongsikan ini berkemungkinan bertepatan atau bercanggah dengan perkara yang pernah anda dengar dan mungkin sudah tahu sebelum ini.

cukur rambut bayi
cukur rambut bayi

Isu Panas Tentang Cara Cukur Rambut Bayi

Jangan tekejut jika dikatakan topik atau tajuk ini boleh menjadi isu panas jika tidak dihadamkan dengan betul-betul. Pada masa kini terdapat banyak teori mengenai bila dan mengapa bayi patut atau tidak patut potong atau cukur rambut pertama mereka selepas dilahirkan.

Terdapat beberapa teori memang kelihatan tidak masuk akal langsung, dan ada juga teori yang lain yang kelihatan agak boleh dipercayai. Sementara yang lain masih berdasarkan kepada tradisi budaya atau kepercayaan agama sahaja.

Salah satu pendekatan yang diakui melampau oleh sesetengah pihak adalah mencukur rambut bayi baru lahir di hari pertama kelahirannya.

Mencukur kepala bayi turut menjadi amalan dalam beberapa budaya dan agama di dunia: bayi Hindu, sebagai contoh, yang dicukur untuk membuang sifat-sifat yang tidak diingini yang berkaitan dengan kehidupan yang lalu.

Banyak Negara Yang Mempunyai Adat Sedemikian

Umat Islam pula akan mencukur kepala bayi pada hari ketujuh selepas upacara korban akikah diadakan. Bukan ini sahaja, mencukur rambut bayi juga merupakan satu tradisi bagi keluarga di negara Korea dan Thailand, dan begitu juga dalam budaya lain di dunia.

Selain berdasarkan amalan budaya dan agama, terdapat golongan yang melakukan amalan cukur rambut bayi atas sebab kajian saintifik yang tersebar mengatakan bercukur kepala bayi akan membuat rambutnya tumbuh lebih tebal dan kuat (atau lebih cepat).

Ada juga golongan yang mempunyai pendekatan yang berbeza dalam hal cukur rambut bayi ini di mana mereka berpendapat bahawa memotong rambut bayi anda buat kali pertama berdasarkan panjang rambut, tidak kepada umur bayi. Iaitu cuma cukur rambutnya apabila dia memerlukannya, tanpa mengira usia.

Sekarang tiba masanya untuk mencukur rambut bayi anda buat kali pertama dan secara tidak langsung ia juga merupakan pengalaman kali pertama kepada anda mencukur rambut bayi. Jadi bagaimana anda hendak melakukannya?

Pilihan yang terbaik yang boleh anda lakukan adalah dengan serahkan urusan mencukur kepala bayi anda kepada orang yang lebih arif dan berpengalaman. Ini adalah sebab orang yang berpengalaman dapat melakukannya dengan mahir dan dapat mengelakkan sebarangan masalah yang mungkin berlaku.

Walau bagaimanapun, jika anda berasa kerja ini sepatutnya dilakukan oleh anda sendiri, maka anda perlu berhati-hati supaya anda tidak melukakan kulit kepala bayi anda. Berikut adalah beberapa tips yang akan membantu anda mencukur rambut bayi anda dengan mudah:

  1. Pastikan bahawa anda melakukannya perkara ini pada siang hari kerana kebanyakan kanak-kanak adalah kurang sensitif dan anda mudah mengendalikan kerja anda pada siang hari.
  2. Pastikan bayi anda rasa selesa, dan anda mempunyai dan menyediakan barang-barang yang akan mengalihkan perhatian bayi semasa mencukur rambutnya.
  3. Buihkannya kepala bayi dengan sabun sebelum anda mulakan proses mencukur rambut.
  4. Apabila bercukur kepala bayi, adalah dinasihatkan bahawa anda tidak menggunakan pisau cukur kerana ia boleh memotong kulit kepala atau lebih buruk lagi, keluarkan beberapa kulit. Sebaliknya, anda boleh menggunakan alat perapi. Melainkan tradisi yang memerlukan anda untuk membuang semua rambut, jika tidak sekadar potongan nipis pun sudah memadai.
  5. Boleh anda gunakan gunting sekiranya anda ingin memotong rambut bayi anda untuk menjadi pendek.
  6. Mencukur rambut dalam bahagian-bahagian kecil dan pastikan bahawa anda melengkapkan setiap bahagian sebelum bergerak ke bahagian lain (apa yang boleh anda lakukan adalah mulakan dari belakang ke hadapan).
  7. Untuk mengalihkan perhatian bayi, teruskan berbual-bual dengannya. Ini juga akan memudahkan anda untuk menjalankan proses bercukur tanpa gangguan. Jika bayi rasa tidak tenang,  boleh anda cuba untuk memberi makanan ringan kepadanya.
  8. Setelah anda siap habis proses mencukur, berikan bayi anda mandian dengan air suam supaya semua rambut yang jatuh dapat dibersihkan dari badan bayi.
  9. Gunakan pembasmi kuman di kepala bayi anda dan selepas itu gunakan pelembap di kepala yang dicukur itu. Ini bagi menjaga kulit kepala bayi daripada gatal-gatal dan kekeringan.

Demikian antara maklumat mengenai asal usul amalan cukur rambut bayi serta cara cukur rambut bayi yang ingin dikongsikan oleh saya kepada para pembaca. Sekiranya anda merasakan topik ini bermanfaat, silakan kongsi bersama rakan anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *