free web stats

Cara Mengecilkan Punggung Dengan Cepat

Bagaimana cara untuk mengecilkan punggung yang berkesan? Dapatkan tips dan petua mengenai cara mengecilkan punggung dengan cepat melalui artikel di bawah.

Sesetengah orang terutamanya di kalangan wanita inginkan bentuk punggung yang lebih baik dan menarik, ada dikalangan mereka mahu mempunyai punggung yang lebih besar dan ada pula yang mahu menjadikan punggung besar mereka menjadi lebih kecil dan lebih mantap.

cara mengecilkan punggung
cara mengecilkan punggung

Melalui artikel ini saya membincangkan mengenai cara mengecilkan punggung dengan cepat dan apakah isu-isu utama yang perlu anda ketahui ketika dalam proses untuk mendapatkan punggung yang lebih kecil. Berapa banyak anda boleh memberi kesan kepada saiz punggung anda bergantung kepada genetik anda dan jenis badan telah dapat dari mereka.

Apa Sebab Anda Mempuyai Punggung Besar?

Pertama sekali, apabila anda cuba untuk mendapatkan punggung yang lebih kecil, anda perlu menilai terlebih dahulu samada adakah punggung anda itu besar disebabkan lemak atau ia adalah otot dan struktur badan besar semula jadi.

Jika anda dapati bahawa punggung anda kebanyakannya lemak maka untuk mengecilkannya secara teorinya adalah lebih mudah, namun secara praktikalnya agak sukar untuk dilakukan tanpa kekuatan mental.

Perlu Bermotivasi Untuk Kecilkan Punggung

Pertama sekali, anda harus bermotivasi tentang kehilangan berat badan dan menjadi lebih sihat. Anda perlu tetapkan tarikh permulaan untuk kurangkan berat badan. Ia merupakan idea yang baik untuk memberi diri anda sekurang-kurangnya beberapa hari atau lebih sebelum anda memulakan program diet anda.

Ini akan memberikan anda masa yang cukup untuk merancang dan mendapatkan kerangka minda yang betul. Ia juga akan memberikan anda masa untuk membeli makanan diet anda sebelum anda memulakan, masa untuk menyediakan, dan memasak beberapa makanan anda, sebelum tarikh permulaan untuk anda kurangkan berat badan dan kecilkan punggung anda.

Kurangkan Makan Makanan Yang Mempunyai Lemak Yang Banyak

Cara mengecilkan punggung dengan cepat adalah anda perlu mengurangkan berat badan, atau hilangkan lemak. Untuk melakukannya adalah dengan menjalani diet seimbang dan tabiat makan makanan yang baik.

Hidangan kecil diet yang diambil sepanjang hari yakni 6-8 kali dalam sehari (dalam jumlah kecil) perlu agar metabolisme badan anda berlaku.

Apa yang penting, kurangkan gula dan lemak, lebihkan sayur-sayuran, minum air sahaja ketika anda dahaga. Benda kecil tetapi hasilya ajaib. Pendek kata, diet merupakan tulang belakang kepada cara mengecilkan punggung dengan cepat.

Membuat Senaman Yang Betul

Bersenam merupakan perkara atau cara seterusnya yang akan dapat membantu anda membentuk punggung yang lebih kecil dan lebih kukuh.

Yoga, aerobik dan apa-apa akan aktiviti membakar lemak jika anda lakukan pasti dapat membuat punggung anda lebih kecil. Antara senaman punggung yang mudah dilakukan adalah dengan berjoging disamping senaman-senaman punggung lain yang berbeza.

Dengan menjalankan aktiviti berjoging dalam jangka masa yang lama dapat membakar lemak dan ditambah dengan senaman punggung yang berbeza dalam 20-25 kali ulangan berskala besar untuk menegangkan punggung anda dan mendapatkan bentuk yang lebih kecil dan bulat.

Melakukan “Kemutan Punggung”

Satu lagi cara yang mudah untuk mengecilkan punggung dan menghilangkan lemak adalah dengan melakukan “kemutan punggung”. Ia boleh dilakukan hampir di mana sahaja: ketika memandu, di tempat kerja, menonton TV atau melayari internet.

Ia adalah satu usaha yang amat mudah dan berkesan dan pasti anda akan dapati ada perbezaan jika ia dilakukan secara teratur.

Tetapkan di dalam fikiran anda, bahawa tidak ada cara mahupun latihan yang dapat menghasilkan keputusan dalam sekelip mata. Anda perlu melakukannya secara konsisten dan berminda positif dalam usaha anda untuk mengecilkan punggung dengan pantas.

Cari Rakan Untuk Bersenam Bersama

Ia juga merupakan idea yang bagus untuk mempunyai rakan untuk bersenam bersama anda. Rakan itu boleh adalah kawan, rakan sekerja atau hanya orang yang anda temui di gym atau pusat komuniti tempatan. Dengan itu anda akan rasa lebih mudah untuk kekal bermotivasi dan teruskan senaman anda.

Apabila anda mempunyai seseorang atau sekumpulan orang yang menyertai untuk buat senaman bersama, sama ada dalam sukan atau aktiviti yang anda pilih, anda akan selalu bersemangat untuk buat senaman.

Saya dapati sekumpulan orang di pusat komuniti setempat saya bermain badminton setiap hari selasa dan sabtu. Ini telah membantu saya terus aktif dan bermotivasi secara fizikal selepas menyertai dalam sukan ini bersama mereka.

tapes advertisement

Sekadar ini dahulu perkongsian, semoga maklumat yang saya kongsikan dapat dijadikan panduan dan diaplikasikan dalam amalan harian anda. Sekiranya anda rasakan artikel ini bermanfaat, sila kongsi bersama rakan anda yang lain. Akhir kata, semoga berjaya!

Boleh anda rujuk ke video ini untuk membuat senaman untuk 5 minit saja di mana ia banyak membantu untuk mengekalkan bentuk punggung anda dan dapat mengecilkan punggung jika anda membuatnya setiap hari.

Baca juga:
Cara Kira BMI Formula Dengan Kalkulator BMI

1 thought on “Cara Mengecilkan Punggung Dengan Cepat”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3491655