cara kira bmi

Cara Kira BMI Formula Dengan Kalkulator BMI

Tahukan anda macam mana cara kira BMI lelaki dan wanita? Jika anda tidak pasti, bolehlah pelajari cara mengira BMI formula yang betul untuk lelaki dan wanita melalui artikel pengiraan Body Mass Index (BMI) di bawah.

Formula dan Cara Kira BMI Adalah Seperti Berikut:

cara kira bmi
cara kira bmi

Sebelum kita masuk kepada cara pengiraan yang sebenar, terlebih dahulu mari bincangkan tentang apa itu BMI. BMI atau Body Mass Index merupakan petunjuk yang biasanya digunakan untuk menentukan sama ada berat badan seseorang individu adalah sesuai untuk ketinggiannya atau tidak. Ia juga adalah penting dalam penunjuk perubahan pada simpanan lemak badan. Walau bagaimanapun, dalam keadaan penyakit tertentu seperti pengekalan cecair, seperti ascites dan edema, BMI tidak harus digunakan. BMI juga tidak tepat jika digunakan pada atlet dan orang tua.

Kaedah utama memikirkan betapa “gemuk”nya seseorang itu biasanya dirujuk kepada Indeks Jisim Badan (Body Mass Index – BMI). BMI dikira dari ketinggian dan berat badan seseorang. Formula asas adalah berat dibahagikan dengan ketinggian kuasa dua, atau kg/m2. Anda hanya perlu ambil ketinggian anda dalam meter dan persegikannya, bermakna anda ambil bilangan meter darab dengan bilangan meter yang sama. Kemudian dibahagikan jumlah itu ke dalam berat badan anda dalam kilogram (kg/m2).

Cara kira BMI anda adalah agak mudah kerana ia boleh dilakukan dengan beberapa pengiraan sahaja. Di sini saya tunjukkan bagaimana cara untuk anda mengiranya.

  1. Ukur ketinggian anda dalam inci (dalam kaki dan kalikan 12) dan kemudiannya gandakan jumlah itu dengan sendirinya.
  2. Ukur berat badan anda dan kemudian dibahagikan dengan jumlah yang anda dapat dari Langkah 1.
  3. Ambil nombor daripada dua langkah, dan kalikan dengan 705.

Cara ini akan memberikan anda suatu anggaran BMI semasa anda. Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan, garis panduan BMI ialah:

  • Kurang daripada 19 = Kurang berat badan
  • 19-24,9 = Sihat
  • 25-29,9 = Berat badan berlebihan
  • 30 atau lebih = Gemuk (obes)

Ini memberikan petunjuk umum tentang siapakah yang sebenarnya berada “dalam keadaan bentuk badan yang baik” dan siapa yang bukan. Berdasarkan statistik, rakyat Malaysia pada umumnya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk penyakit jantung, strok, darah tinggi, kencing manis, kanser, penyakit pundi hempedu dan juga kematian apabila mereka mempunyai BMI melebihi 25.

penimbang badan

Garis Panduan Yang Kontroversi

Walaubagaimanapun, ramai orang berpendapat bahawa garis panduan ini adalah rambang dan kontroversi. Hal ini kerana tidak ada satu garis panduan khusus yang “sesuai” dengan semua orang, jadi dengan menetapkan suatu BMI berat badan berlebihan adalah sebanyak 25 merupakan tindakan yang dibuat secara sembarangan. Bukan sahaja ia berbeza untuk setiap orang, tetapi BMI hanya salah satu faktor kesihatan anda. BMI tidak termasuk faktor-faktor persekitaran, sejarah keluarga, status imun atau apa-apa lagi. Di samping itu, orang-orang sedang membina badan atau hamil tidak sesuai dengan garis panduan seperti ini.

Sebab mengapa BMI begitu popular hari ini adalah bahawa ia adalah cara yang paling mudah dan paling murah untuk menentukan sama ada seseorang itu mempunyai berat badan berlebihan. Anda tidak perlukan sebarang yuran, tiada keahlian gim, tidak perlu rasa malu untuk menentukan BMI badan anda.

Pengiraan BMI juga boleh dilakukan melalui standard BMI calculator yang boleh anda dapati secara online.

Kalkulator BMI

Boleh juga anda pakai Kalkulator BMI seperti bawah untuk mengira BMI anda.

Supplied by BMI Calculator USA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *