Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bisnes Online Menurut Pandangan Saya

Bisnes Online menurut pandangan saya dan apa yang saya faham tentangnya.

Bisnes Online adalah fungsi dimana peniaga yang terlibat dalam bidang keusahawanan melalui Internet. Usahawan Online menggunakan Internet sebagai platform untuk memperkenalkan produk atau perkhidmatan dari segi penjenamaan, promosi dan menjana pendapatan.

bisnes online

bisnes online

Konsep ini adalah sama seperti anda melakukan perniagaan di luar atau konvensional. Tetapi yang berbeza adalah anda bekerja melalui dalam talian dan tidak berhadapan terus dengan pelanggan.

Walau bagaimanapun ia masih melibatkan modal, plan dan risiko perniagaan.

Tidak kira sama ada bisnes online anda adalah lanjutan daripada perniagaan sedia ada atau perniagaan baru sepenuhnya dari online.

Anda perlu memahami tentang undang-undang perdagangan elektronik, mengeksport, cukai, hak digital dan hak cipta, laman web dan keselamatan dalam talian.

Jika anda membuka satu talian bisnes online, maka perniagaan online anda perlu mempunyai laman web yang boleh dipercayai, mudah dalam berurus niaga, produk dan servis berkualiti, berinformasi, berupaya untuk mengambil wang secara elektronik dengan selamat dan menyimpan maklumat peribadi pelanggan dengan baik.

Dengan itu adalah sangat penting sentiasa mengekalkan ketelusan, kualiti dan privasi dalam urus niaga secara online.

Ini bukan sahaja akan membina hubungan pelanggan yang kukuh dan meningkatkan jualan, dalam masa sama dapat meningkatkan dan memelihara reputasi perniagaan anda.

Kelebihan Bisnes Online Kepada Pelanggan

Bisnes Online meliputi banyak bidang seperti perkhidmatan internet, produk runcit, perdagangan dan banyak lagi boleh dijadikan perniagaan. Ada yang menjual melalui media sosial, blog, laman web, dropship dan pelbagai cara lagi.

Dalam era moden ini, purata orang menggunakan internet untuk berkomunikasi dan berinteraksi, ramai yang suka membeli sesuatu secara online berbanding membeli di luar.

Dengan membeli secara online kita mempunyai masa untuk membandingkan produk, harga dan mudah untuk memilih. Pengguna mempunyai akses yang besar membuat pilihan dan memilih produk atau servis yang terbaik.

Kesimpulan Tentang Bisnes Online

Secara keseluruhan, Bisnes Online adalah satu peluang perniagaan yang sangat baik untuk mana-mana pemilik perniagaan kerana dapat menyesuaikan perniagaan mereka dan sekaligus dapat memenuhi keperluan pelanggan hanya melalui online.

Bidang Bisnes Online sangat luas. Strategi pemasaran yang betul dan berkesan mampu bertahan untuk jangka masa yang lama. Boleh saya katakan satu peluang perniagaan yang mampu memberi pulangan yang besar.

Apa yang saya tulis adalah asas tentang pandangan dan pemahaman tentang Bisnes Online. Saya harap anda dapat memahami maklumat dalam artikel ini dan dapat juga membantu bakal usahawan perniagaan bisnes online yang baru.

Leave a Reply