Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bayaran RM10 untuk Upah Peguam

Di Malaysia, ramai suri rumahtangga yang mengalami masalah dalam kehidupan perkahwinan seperti keganasan rumahtangga Namun, kebanyakan memilih untuk tidak mendakwa dan kekal berdiam diri, apabila terfikir pasal yuran guaman yang (lazimnya beribu-ribu ringgit). Sebenarnya terdapat suatu program yang dikenali yang membantu dengan kadar terendah yang bermula daripada RM10.

upah peguam

upah peguam

Jabatan Bantuan Guaman atau Legal Aid Bureau merupakan perbadanan di bawah tadbir-selia Jabatan Perdana Menteri yang bertujuan untuk memberikan khidmat nasihat dan memperjuangkan hak bagi golongan berpendapatan rendah.

biro bantuan guaman

Perbadanan tersebut menawarkan bantuan perundangan dari segi hal ehwal kekeluargaan seperti kes tuntutan kos sara diri, penceraian, hak penjaga, pembahagian aset suami isteri bercerai dan sebagaianya. Bagi kes sivil pula, kes yang ditawarkan khidmat termasuk pampasan pekerja, kemalangan, pinjaman, isu sewa-beli, pengambilan anak angkat dan sebagainya. Bagi bahagian kes jenayah pula merangkumi kes-kes yang telah mengaku salah dan dalam proses rayuan untuk meringankan denda. Selain itu, kes yang menyentuh akta 2001 kanak-kanak dan kes jenayah ringan 1955 turut dalam senarai bantuan.

mahkamah

Syarat Permohonan

Kategori 1 : Golongan bergaji tahunan kurang daripada RM30000
Kategori 2 : Golongan bergaji tahunan di antara RM30000- 50000

bantuan peguam

Langkah Permohonan :
1. Hubungi dan ajukan permohonan dengan Jabatan Bantuan Guaman yang berhampiran.
2. Pihak berkuasa akan menyemak status ekonomi sebenar pemohon.
3. Jika layak, pemohon perlu membayar wang pendaftaran sebanyak RM 10.
4. Pemohon perlu mengisi borang yang relevan.
5. Perjumpaan ringkas akan diaturkan.
6. Pengisian Surat Akuan
7. Pihak berkuasa akan mula menjalani kerja pembelaan pemohon.

Perhatian*** Dalam proses permohonan, pemohon diingatkan agar tidak menghantar maklumat persendirian yang palsu, jika didapati bersalah, pemohon akan disamankan wang sebanyak RM 1,000 atau hukuman penjara tidak melebihi 6 bulan atau kedua-dua sekali.

Berikut adalah maklumat perhubungan cawangan Jabatan Bantuan Guaman,

Bagi informasi yang selanjutnya, layarilah http://www.jbg.gov.my/index.php/ms-my/info-jbg/cawangan

Rupa-rupanya perkhidmatan guaman boleh didapati hanya dengan RM10! Mohon viral-kan untuk membantu mereka yang  kepada mereka yang memerlukannya.

Leave a Reply