free web stats

9 Tempat Menarik di Hong Kong

Saya ingin berkongsi bersama para pembaca tentang pelacongan ke Hong Kong. Boleh anda baca dan ketahui tips pelancongan tempat-tempat menarik di Hong Kong melalu artikel berikut.

Sikit Sejarah Tentang Hong Kong

Hong Kong pada asalnya berkembang daripada sebuah perkampungan nelayan kecil, kemudiannya semakin maju dan secara berperingkat menjadi sebuah pelabuhan yang sibuk.

Kini ia dianggap sebagai salah satu pusat ekonomi dan kewangan yang penting di dunia. Dengan suntikan pemodenan, ia memiliki kepelbagaian industri dalam bidang teknologi, hiburan, gaya hidup dan pengangkutan.

Di samping itu aktiviti membeli-belah di Hong Kong juga menjadi terkenal dengan adanya pusat membeli-belah dan pasarnya yang pelbagai.

Syurga membeli-belah

Hong Kong juga mendapat nama dan kemasyhuran menerusi destinasi pelancongnya. Ianya telah menjadi pilihan bagi para pelancong di seluruh dunia.

Pada hari ini memandangkan bilangan tempat menarik di Hong Kong yang semakin meningkat yang secara tidak langsung menaikkan pengaruh dan karismanya kepada pelancong, buktinya keindahan seni bina dan reka bentuk tempat bersejarahnya adalah benar-benar menakjubkan!

Selain daripada itu, hotel di Hong Kong juga mempunyai pengurusan yang baik dalam menyediakan perkhidmatan penginapan. Dengan itu boleh dikatakan dalam segala hal, Hong Kong sentiasa menjaga pelancong sebaik mungkin dengan layanan yang terbaik mereka.

Sekiranya anda bercadang untuk pergi bercuti ke Hong Kong, melalui artikel ini saya akan kongsikan beberapa tempat yang sering menjadi pilihan dan tarikan pelancongan yang saya pasti anda juga tidak mahu terlepas melawatnya.

# 1: Puncak Victoria

Puncak Victoria

Tai Ping Shan yang merupakan satu bukit yang mempunyai ketinggian 554 meter di atas paras laut. Ia terdiri sebagai puncak Pulau Hong Kong.

Bukit ini kikenali sebagai Victoria Peak yang merupakan satu tempat terbaik untuk melihat pemandangan Pelabuhan Victoria.

Jika anda ingin menikmati permandangan seluruh bandar yang indah ini, anda boleh menaiki kereta kabel untuk ke puncak dan menyeronokkan diri.

Di sana, anda akan melihat Menara Puncak yang menempatkan dek pemerhatian dan pelbagai makanan, hiburan, permainan dan kedai cenderamata yang sedia ada.

# 2: Hong Kong Ocean Park

Hong Kong Ocean Park

Tempat tarikan ini mempunyai pelbagai jenis aktiviti dan perkara menarik yang boleh anda sertai. Selain daripada kereta kabel, terdapat akuarium besar yang tiada di tempat lain dan kawasan perlindungan panda buatan manusia yang terbesar dan paling mahal di negara ini.

Selain daripada itu, terdapat juga banyak permainan yang boleh anda menikmati di dalam ocean park ini.

# 3: Ladies Street

Ladies Street

Bagi mereka yang pergi ke Hong Kong untuk membeli-belah, tempat ini adalah untuk anda. Tung Choi Street juga dikenali sebagai Ladies Street. Ia merupakan pasar malam yang dipenuhi oleh pelancong setiap malam. Terdapat banyak barangan yang boleh anda beli di sini. Biarpun pakaian, jam tangan, telefon bimbit, cermin mata, permainan bayi, dan banyak lagi yang boleh anda dapat di sini.

# 4: Stanley

Stanley

Rasai suasana ala Eropah di hadapan sebuah pelabuhan ikan lama yang mempamerkan sejumlah besar kedai-kedai teh dan rumah-rumah awam di mana anda boleh melihat pemandangan yang indah. Stanley menawarkan semua ini hanya dalam satu kawasan. Keindahan di Stanley memang mengagumkan.

# 5: Jambatan Tsing Ma

Jambatan Tsing Ma

Tsing Ma adalah jambatan terpanjang di dunia. Jambatan Gantung Tsing Ma ini merentangi sepanjang 22,000 meter untuk menyambung pulau besar utama dengan pulau Lantau. Bila anda nak pergi ke lapangan terbang, anda akan melalui jambatan Tsing Ma ini juga.

# 6: Kampung Nelayan Aberdeen

Kampung Nelayan Aberdeen

Tempat ini merupakan sebuah perkampungan nelayan lama yang menggambarkan kepada anda gambaran sebenar bagaimana nelayan menjalani kehidupan mereka dalam negara Asia Tenggara ini. Anda turut akan menemui sebuah Restoran Jumbo Terapung dan Bei Tai di Aberdeen.

# 7: The Central District (Daerah Tengah)

The Central District

Ini adalah kawasan utama pembangunan British. Malah sekarang, ini masih kekal sebagai pusat pertukaran kewangan, perdagangan dan pemasaran. Terdapat ramai orang sekali yang lau lintas di kawasan ini. Semua orang berjalan kaki dengan amat cepat macam berlumba dalam Marathon. Tidak seperti kita orang di Malaysia yang jalan macam banyak santai.

# 8: Happy Valley

Happy Valley

Memandangkan negara Asia Tenggara ini pernah berada di bawah pemerintahan British, lumba kuda telah menjadi kebiasaan yang sangat popular di negara ini. Happy Valley adalah trek perlumbaan pertama dan terbesar di kawasan tersbeut.

# 9: Hong Kong Disney Land

tapes advertisement

Hong Kong Disney Land

Perlukah saya ceritakan lebih lanjut mengenai tempat ajaib ini? Di sini anda pasti akan merasa kagum ketika mula melangkah masuk ke dalam dunia menarik Disney.

Sebenarnya menawarkan banyak lagi tempat menarik di Hong Kong yang boleh anda lawati. Selain daripada 9 senarai di atas, di sana terdapat puluhan tempat menarik ‘mesti pergi’ dan aktiviti-aktiviti ‘mesti buat’ yang disediakan kepada pelancong yang bercuti di Hong Kong. Kalau nak tahu lagi tempat menarik, anda kenalah booking ticket pergi melawat ke sana nanti.

Lain tempat yang menarik:
Krabi, Thailand

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *