Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

6 Faedah Kebaikan Pengambilan Air Suam Setelah Bangun Pagi

Bolehlah anda mengmalkan tabiat minum air suam ini dari hari esok!

Terdapat ramai orang yang mempunyai kebiasaan untuk mengambil air kosong sebaik saja bangun dari tidur. Walaupun itu merupakan sejenis kebiasaan, namun tidak ramai yang tahu akan kebaikan yang tersembunyi di sebalik amalan ini. Adakah anda amalkan tabiat untuk minum air pada waktu pagi untuk bersihkan usus? Berapakah faedah pula yang anda tahu di sebalik amalan ini?

air suam pagi

air suam pagi

1. Pembaikan sistem penghadaman dengan air suam

sakit perut
Minum air suam dengan perut kosong boleh membantu badan kita menjalankakn proses pencernaan dan juga pembuangan bahan toksik. Sebaliknya, minum air selepas makan akan menjadikan minyak dan lemak dalam makanan dan menjadi bentuk pepejal. Ini akan menjadikan penghadaman susah dan bahan tinggalan akan bertimbun. Oleh itu, pakar mencadangkan agar air sejuk digantikan dengan air panas atau suam. Tapi cadangan ini mempunyai kontroversi, ramai orang tidak setuju dengan pakar nutrisi yang cadangkan sedemikian. Apa pendapat anda?

2. Elakkan daripada sembelit

sembelit
Pergerakan usus yang perlahan akan menyebabkan makanan susah dihadam dan seterusnya seseorang itu akan mengalami sembelit. Kesannya, sisa akan tertinggal dalam badan, bahagian perut akan jadi kembung, sakit dan ketidak-selesaan. Jika anda selalu rasa begitu, maka anda boleh cuba untuk minum air panas atau air suam dengan tujuan untuk meringankan simptom tersebut.

3. Melegakan kesakitan

sakit kepala
Dengan minum air suam, ia boleh membantu dalam proses pengaliran darah dan melegakan otot dan urat. Manakala haba dapat melegakan otot, urat dan kesakitan. Apabila kaum wanita yang didatangi haid atau mengalami sakit kepala dengan kerap, maka pengambilan air suam merupakan cara yang efektif untuk meringankan penyakit tersebut.

4. Pelangsingan badan

kurus badan
Pernahkah anda dengar bahawa pengambilan air suam dapat melangsingkan badan kita? Umumnya, haba dapat meningkatkan suhu badan, menggerakkan metabolisme dan pembakaran lemak. Di samping itu, ia juga turut membantu dalam proses nya-toksik dan pembaikan sistem penghadaman. Oleh itu, seseorang itu tidak mudah rasa lapar. Ekorannya, nilai kalori akan berkurangan juga.

5. Memperelokkan sistem salur darah

sistem salur darah
Air suam membantu dalam proses pembuangan sisa timbunan lemak, tosik , memperelokkan sistem kitaran dan pembersihan sel darah. Di samping itu, ia juga membantu melegakan otot dan merangsangkan pengaliran darah.

6. Melambatkan penuaan

jaga kulit
Jika badan telah bertimbun dengan toksik badan, ia akan mengundang kepada penyakit dan proses penuaan. Dengan segelas air suam, ia bukan sahaja dapat menjadikkan badan berkerja dalam penyah-racun, elakkan daripada penyakit, membaiki tisu dan mengekalkan kulit dalam keadaan elastik.

Rupa-rupanya banyak faedah yang dapat kita perolehi di sebalik amalan ini! Viralkan agar ahli keluarga dan rakanmu mendapat ilmu yang tidak ternilai ini!

Leave a Reply