Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

5 Makanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Menyusukan Bayi

Jika anda seorang ibu yang menyusukan bayi dan merasa hairan bayi anda selalu tidak sihat dan seringkali mengalami masalah sakit perut, jawapanya mungkin pada diri anda sendiri.

menyusu bayi

menyusu bayi

Apa yang anda makan sebagai diet harian? Hal ini kerana bayi anda bergantung sepenuhnya kepada susu ibu bagi memenuhi keperluan pemakanannya, terutama sekali dalam beberapa bulan pertama kehidupannya.

Ketika ini haruslah beringat, apa sahaja yang ibu makan dan minum, akan disalurkan terus kepada bayi anda melalui susu ibu. jadi amalan makan makanan yang seimbang dan diet yang betuladalah sangat penting.

Antara makanan yang tidak sesuai sepanjang ibu menyusukan bayi adalah:

1. Buah Citrus

buah citrus

Contoh: Lemon, limau, oren dan limau gedang. Makan terlalu banya buah-buahan citrus boleh mengganggu sistem gastro -usu dan sistem penghadaman bayi yang belum matang. Bayi yang sensitif dengan buah citrus mudah mengalami ruam lampin.

2. Makanan laut dengan kandungan merkuri

ikan yu

Contoh: Ikan yu, ikan todak dan tenggiri. Merkuri yang tinggi akan menjejaskan otak dan sistem saraf bayi anda. Pilihlah makanan laut yang rendah merkuru seperti udang, tuna dan ikan air tawar.

3. Makanan yang diketahui mengalami alahan makanan

kacang

Jika anda alah kepada sesuatu makanan, sila elakkan. Bayi anda mungkin akan mengalami alahan yang sama sehingga mengalami sakit perut, mempunyai masalah tidur, atal-gatal, ruam, ekzema, atau pernafasan yang berbunyi.

Sekiranya bayi anda mempunyai gejala alahan tersebut, cuba hadkan pengambilan produk tenusu, kerang, gandum dan elakkan kacang tanah serta produk kacang lain (masalah alergi biasa bagi bayi dan kanak-kanak)

4. Minuman alkohol

arak

Bukan sahaja dilarang didalam Islam, alkohol juga boleh dirembeskan ke dalam susu ibu. Alkohol di dalam susu ibu boleh memberikan kesan yang tidak baik dan mungkin akan mengurangkan refleks pengeluaran susu ibu.

5. Mengambil kafein dalam minuman

kopi

Minuman berkafein seperti kopi, teh, minuman ringan, minuman bertenaga boleh dirembeskan ke dalam susu ibu akan menyebabkan gangguan tidur kepada bayi.

air mineral

Para ibu dinasihatkan untuk membuat diari makanan untuk mengetahui tindak balas yang teruk terhadap susu ibu dan dapatkan nasihat pemakanan yang betul selain mengamalkan minum air yang secukupnya.

Leave a Reply