Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

5 Jenis Entri Blog Yang Mendapat Trafik Tinggi

Dunia blogging memang seronok kalau kita bijak gunakan platform sedia ada ni untuk berkongsi maklumat berguna pada para pembaca. Pembaca blog zaman sekarang bukan macam pembaca dulu, zaman sekarang semua dah “demand”. Kita kena bijak atur strategi blogging kita sendiri.

Blogger kejar trafik, blogger manipulasi entri seks panas untuk dapatkan trafik yang tinggi dan macam-macam lagi cara yang kita dengar selama ni. Sebenarnya, perkara macam ni terpulang pada individu blogger tu sendiri. Kalau dia rasa selesa gunakan “keyword panas” untuk dapatkan trafik, itu hak dia. Tanggunglah sendiri akibatnya nanti. hehehehe! Malas nak komen. Sensitif isu macam ni.

tulis blog

tulis blog

Tapi, jangan risau. Kali ni saya tak nak bagi tips seo yang panas-panas. Saya cuma nak bagi tips blogging mudah saja, macam mana nak pikat pembaca blog untuk datang baca entri diblog kita. Mesti ada strategi pikat memikat ni. hohohoho!!!! Entri ringkas, Tips Blogging: 5 Jenis Entri Blog Yang Mendapat Trafik Tinggi saya hadiahkan untuk korang semua! Ideanya mudah, nak tulis entri, tulislah entri yang memudahkan pembaca membaca entri tersebut dan solusi masalah yang mereka cari, mereka dapat selesaikan setelah membaca entri. Itu saja kuncinya.

5 Jenis Entri Blog Yang Mendapat Trafik Tinggi

1. Senarai tips Berguna

Selain penulis blog, saya juga merupakan pembaca blog. Jadi, saya memang tahu sangat yang ini. Pembaca lebih suka dan mudah tertarik dengan jenis entri yang berunsurkan Senarai tips, contohnya 10 tips diet paling mudah, 10 tips memujuk kekasih hati dan macam-macam lagi. Senang je, saya pasti korang teror bab ni!

2. Senarai Popular atau Terbaik

Ini sebenarnya lebih kurang dengan yang jenis entri yang saya sebutkan di atas, cuma bezanya hanyalah korang cuba senaraikan fakta atau maklumat yang betul-betul POPULAR. contoh, 5 senarai pelakon PALING POPULAR tetapi lakonan hampeh. hahahaha!!! Ok, ini contoh jelah. Janganlah emo. Cuma, kata kuncinya ialah masukkan saja keyword POPULAR! Siap, tunggu saja trafik masuk 😛

3. Entri berunsurkan nasihat berguna

Ok, ini pun salah 1 jenis entri yang paling mendapat sambutan diblog Lizarazak ni. Ideanya, kita cuba sampaikan maklumat berguna atau nasihat yang positif pada pembaca. Tak kiralah nasihat tu berunsurkan agama atau mungkin hal kehidupan seharian kita. Fikirkan sekarang!

4. Entri berunsurkan soalan pada pembaca

Ini trick paling simple tapi berkesan. hehehehe!! Ok, senang je. Korang cuma perlu fikirkan 1 contoh bentuk permasalahan semasa yang tengah hot waktu sekarang dan cuba hasilka 1 bentuk soalan atau pertanyaan yang boleh buat pembaca blog teruja nak datang baca entri tersebut dan pastikan soalan tu tidak terlalu sensitiflah. Nanti, kalau terlalu sensitif payah juga. Boleh buat gaduh. Ini kena belajar. heh!!

5. Entri berunsurkan perdebatan

Ini adalah 1 jenis entri yang perlukan risiko agak tinggi. Masih ingat tak, 1 ketika dulu saya pernah kena “bambu” dengan segelintir pembaca gara-gara entri Bantahan terhadap Drama Tahajjud Cinta. Tapi Makin Ramai Yang Teruja Tengok? Itu contoh entri berunsurkan perdebatan. Memang best sebab entri pasal Tahajjud Cinta ni antara sumber Trafik Organik untuk blog saya. Saya ada tulis entri Keyword Tahajjud Cinta Penyumbang Trafik Organik Terbanyak ni tapi ada risikolah. Kalau berani, cubalah.hehehehe!

Rasanya cukuplah saya beri 5 Jenis Entri Blog Yang Mendapat Trafik Tinggi ni dulu. Nanti kalau rajin, saya buat entri tips blogging ya. Kalau ada yang sudi nak tambah tips, kongsilah di bahagian komen nanti. Terima kasih dan selamat mencuba!

Entri kaitan:
5 perkara wajib difahami tentang blog khas untuk blogger baru.

Leave a Reply