free web stats

45 Tempat Menarik di Penang

Pulau Pinang adalah sebuah pulau yang kaya dengan warisan Cina. Ia mempunyai pelbagai kuil, muzium, hutan terpelihara, dan pantai yang indah yang membuat perjalanan di sini lebih berharga. Selain daripada pulau ini dikatakan sebagai modal makanan tidak rasmi di negara ini, dan tidak hairanlah bahawa pelancongan memainkan peranan yang penting dalam ekonomi untuk pulau ini juga.

Sekarang mari kita semak bersama tempat-tempat menarik di Penang yang anda boleh mengunjungi apabila berada di pulau ini.

1. Batu Ferringhi Beach

Batu Ferringhi terdiri daripada pantai berpasir yang lembut dan putih di sepanjang jalan berliku bernama Jalan Batu Ferringhi. Jalan ini dipenuhi dengan pelbagai penginapan dan makanan untuk pilihan anda. Pasar malamnya agak legenda, manakala perairannya adalah tempat yang popular untuk pelbagai aktiviti sukan air seperti jet-ski, parasailing dan luncur angin.

Batu Ferringhi Beach

2. Kek Lok Si Temple

Pulau Pinang terkenal dengan beberapa keajaiban yang menarik. Kuil Kek Lok Si terletak di Air Itam dan mempunyai lokasi menghadap laut. Kuil Buddha ini dianggap sebagai struktur agama terbesar di Malaysia. Terdapat kira-kira 10,000 patung Buddha hadir di kuil ini. Mercu tanda ini merupakan salah satu tempat pelancongan yang popular di Pulau Pinang.

kek lok si

Lokasi: Kuil Kek Lok Si terletak kira-kira 3 km dari Stesen Bukit Bendera.

3. Made in Penang Interactive Museum

Muzium Interaktif Pulau Pinang adalah salah satu tempat menarik yang perlu dikunjungi oleh setiap pelancong. Mercu tanda ini khusus adalah kerana ia mempunyai segala yang berkaitan dengan Pulau Pinang. Pelancong boleh mengumpul maklumat yang berkaitan dengan keperibadian terkenal dengan budaya dan masakan Malaysia. Muzium ini kaya dengan menawarkan pelbagai lukisan dan potongan-potongan seni interaktif yang pasti akan memberi kehairanan kepada penonton.

Penang Interactive Museum

Anda boleh belajar tentang budaya dan sejarah Pulau Pinang dengan cara interaktif yang menyeronokkan. Muzium ini juga mempunyai beberapa permainan zaman kanak-kanak seperti congkak, hopscotch, batu seremban dan lain-lain. Tema dalam muzium adalah baik untuk menggambarkan budaya pelbagai tempatan.

Bayaran Masuk:

  • Dewasa: RM25.00
  • Kanak-Kanak: RM15.00

Waktu Buka: Setiap Hari (10.00 am – 6.30 pm)

Lokasi: Pengkalan Weld, George Town, 10300 Penang.

4. Bukit Bendera (Penang Hill)

Bukit Bendera terdiri daripada massa granit berbukit di tengah Pulau Pinang yang mencapai ketinggian 833 meter (2723 kaki) di Western Hill. Selain dari Western Hill, puncak lain yang membentuk Pulau Pinang termasuk Tiger Hill, Bukit Laksamana, Bukit Kerajaan dan Bukit Bendera.

Bukit Bendera

Bukit Bendera, atau Seng3 Ki3 Snua1 dalam bahasa Hokkien, merupakan tempat di mana stesen kereta api funicular terletak. Ia adalah 735 m (2450 kaki) di atas paras laut. Ia dikenali sebagai Flagstaff Hill oleh British, kerana ini adalah tempat di mana bendera British digunakan untuk dibangkitkan untuk menandakan bahawa ada surat hantar ke tempat ini.

Keretapi Funicular Penang Hill adalah perkhidmatan kereta api yang menghantar orang ramai sampai ke puncak Bukit Bendera yang mempunyai senario yang indah. Keretapi Funicular telah diubahsuai dan dibuka semula pada tahun 2011.

Lokasi: Penang Hill Train terletak di Air Itam, Pulau Pinang. Terdapat laluan berjalan kaki 5 Km yang bermula dari Taman Botani untuk sampai ke puncak Bukit Bendera.

5. Penang Botanic Gardens

Taman Botani Pulau Pinang adalah Kebanggaan Pulau Pinang. Ia merupakan salah satu kebun botani terkemuka di Asia Tenggara.

penang botanical garden

Anda boleh bersiar-siar di dalam taman yang besar ini dan cuba untuk melihat flora dan fauna yang ada dalam taman itu. Antaranya termasuk tupai gergasi hitam, monyet daun licin, dan kera panjang ekor. Satu peringatan bagi anda adalah bahawa monyet dalam taman itu adalah haiwan liar dan anda tidak dibenarkan untuk memberi makanan kepada monyet. Jika berlanggar peraturan, anda akan dikenakan saman oleh pihak berkuasa.

6. Entopia Penang Butterfly Farm

Entopia adalah vivarium kelas dunia di mana rama-rama berkibar-kibar bebas di tengah-tengah taman tropika yang rimbun.

Entopia Penang Butterfly Farm

Kecuali anda adalah kepada makhluk bersayap halus ini, jika tidak, tiada alasan bagi anda tidak mengunjungi Entopia Butterfly Farm di Teluk Bahang ini. Dalam hab yang luar biasa ini terdapat spesies tumbuhan eksotik dan 15,000 rama-rama terbang percuma, taman yang indah ini akan membuat anda berharap anda adalah peri taman.

7. Colonial Penang Museum

Muzium Colonial Pulau Pinang adalah salah satu muzium terbaik di Malaysia dengan koleksi perabot antik, tingkap kaca berwarna dan koleksi simpanan khazanah.

Colonial Penang MuseumSumber foto: Penangcatcentre.my

8. Penang National Park

Di Taman Negara Pulau Pinang ini anda boleh mengambil laluan hutan hujan ke pantai dan teluk cerah seperti Pantai Monkey dan Pantai Kerachut. Laman-laman bersarang penyu boleh ditemui di sini. Kawasan ini mungkin merupakan tasik meromik yang unik di Asia sebab tasik dengan lapisan air tidak bercampur. Anda juga boleh melawat kampung nelayan Teluk Bahang berhampiran pintu masuk di taman ini.

Penang National Park

9. Teluk Bahang

Teluk Bahang adalah sebuah kampung nelayan yang sibuk di sudut barat laut Pulau Pinang. Terdapat sebuah jeti dan sebuah salur cetek yang dipenuhi dengan bot nelayan kecil.

Teluk Bahang

Kampung ini pada mulanya adalah jalur rumah kayu di sepanjang pantai tetapi telah berkembang ke pedalaman. Beberapa blok perumahan kos rendah telah didirikan. Pada mulanya perumahan ini dicat putih berkilauan tetapi sekarang semua blok kelihatan lusuh dan bernoda.

10. Penang War Museum

Muzium Perang Pulau Pinang adalah sebuah muzium perang hidup luar yang jelas menceritakan pembelaan dan kejatuhan Malaya dalam Perang Dunia II dan kengerian penjajahan Jepun terhadap orang awam dan tentera bersekutu yang dipenjarakan. Satu muzium yang mesti anda melawati jika anda berminat dengan sejarah peperangan.

Penang War MuseumSumber foto: jiwarosak

11. Gurney Drive

Gurney Drive adalah persiaran pinggir laut dengan banyak restoran. Terdapat sebuah restoran makanan hawker luar yang selalu dipenuhi oleh pelancong. Salah satu pusat membeli-belah utama di Pulau Pinang yang terletak di Gurney Drive ialah Gurney Plaza.

Gurney Drive

Berjalan-jalan di sepanjang persiaran pada waktu malam menawarkan pemandangan matahari terbenam yang hebat. Anda juga boleh berhenti di Gurney Plaza dan Gurney Paragon untuk membeli-belah. Kedua-dua shopping mall menawarkan jenama antarabangsa yang bergaya yang boleh anda beli di dalam mall ini.

12. Kuil Ular(Snake Temple)

Kuil ular ini terletak di Bayan Lepas yang tidak jauh dari lapangan terbang Pulau Pinang. Kuil Ular adalah tempat di mana pemandu pelancong suka membawa para pelawat untuk melihat ular pit hidup yang dibungkus di sekitar mezbah kuil. Anda juga boleh ambil ular untuk gulung di leher dan ambil gambar jika anda cukup berani.
snake temple

13. Tropical Spice Garden

Taman Rempah Tropika Pulau Pinang menggambarkan dirinya sebagai Eden Tersembunyi di Asia. Taman-taman harumnya yang subur adalah tempat yang bagus untuk melihat pelbagai rempah dan tumbuh-tumbuhan eksotik yang berlainan.
Tropical Spice Garden 2

Tropical Spice Garden

14. Jalan-jalan di Georgetown

Selain daripada makanannya, Pulau Pinang juga terkenal dengan seni jalanannya. Pada tahun 2012, artis Lithuania Ernest Zacharevic telah ditugaskan untuk membuat siri mural untuk Festival Georgetown. Sejak itu, adegan seni tempatan telah meletup, dengan mural dan lain-lain jenis seni yang muncul di seluruh jalan-jalan di Georgetown.
Georgetown - Penang

15. Six Clan Jetties on the waterfront

Bertentangan dengan latar belakang Georgetown, Six Clan Jetties boleh mengambil anda kembali ke masa ketika Pulau Pinang adalah pelabuhan maritim penting dan pendatang datang untuk cari makan di tempat ini. Six Clan Jetties adalah penempatan orang Cina, dan rumah dibina di atas panggung air dekat dengan laut. Setiap jeti adalah rumah kepada klan yang berlainan – Chew, Lim, Yeoh, Tan, Lee, Koay dan nama keluarga campuran. Hubungan antara puak-puak adalah pahit, dan pergaduhan sering berlaku antara klan-klan tu.

Six Clan JettiesSumber foto: MyPenangFootstep

Chew Jetty adalah koleksi rumah kayu dibina di sebelah air. Rumah-rumah jeti telah dipelihara dengan pemodenan dan penambahan seperti elektrik dan air yang mengalir. Walau bagaimanapun, sifat pembinaan seramai adalah kelainan yang jelas pada masa lalu. Melawat ke Chew Jetty adalah kontras dengan beberapa bangunan yang lebih kontemporari di Pulau Pinang.

Jeti-jeti ini boleh didapati di Weld Quay, berhampiran dengan Terminal Feri Pulau Pinang.

16. Penang Peranakan Mansion

Peranakan adalah komuniti terkemuka di Negeri-negeri Selat, yang kebanyakannya terdiri daripada orang Cina yang menggunakan cara Melayu dan Inggeris yang terpilih. Walaupun masih terdapat Peranakan pada hari ini, kebudayaan telah mula hilang. Penang Peranakan Mansion mencipta semula rumah-rumah baba (Peranakan lelaki) seperti kelihatan pada abad ke-19.

Penang Peranakan Mansion

Peranakan Mansion terletak di 29 Lebuh Gereja(Church Street) di sebelah timur Georgetown. Mansion ini terbuka untuk pengunjung dari 9:30 pagi hingga 5 petang; tetamu boleh memanfaatkan lawatan harian yang dijalankan pada 11:30 pagi dan 3:30 petang. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai budaya peranakan, anda boleh menyertai lawatan berpandu percuma (11:30 pagi atau 5:30 petang) atau melawat ke mansion itu sendiri.

17. Fort Cornwallis

Fort Cornwallis dibina pada akhir abad ke-18, ia merupakan kubu terbesar dan paling utuh yang boleh ditemui di Malaysia. Ia pertama kali dibina oleh Sir Captain Francis Light dari British East India Company.

Fort Cornwallis

Kubu dibina untuk mempertahankan Pulau Pinang dari serangan musuh, tetapi ia digunakan lebih untuk tujuan pentadbiran dan simpanan. Beberapa kemuncak benteng adalah patung Sir Kapten Francis Light, yang menghadap ke Fort Entrance. Satu lagi kemuncak ialah Sri Rambai, meriam kubu yang terbesar di dalam kubu. Legenda mengatakan bahawa wanita subur akan dapat hamil jika mereka meletakkan bunga pada tong kanon itu.

Kubu adalah tempat yang bagus untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sejarah awal Pulau Pinang dan perjanjian perdagangan British East India Company.

Tiket masuk adalah RM3.00 untuk orang dewasa, dan RM2.00 untuk kanak-kanak.

18. Khoo Kongsi

Dalam abad yang lalu, masyarakat Hokkien di Pulau Pinang terdiri daripada beberapa puak. Klan Khoo adalah salah satu puak yang terbesar. Seperti kaum-kaum lain, Khoo membina sebuah rumah puak besar yang dipanggil Khoo Kongsi.

Khoo Kongsi

Struktur ini masih berdiri tegak walaupun usia bangunan ini sudah lebih dari 650 tahun. Ia terletak di Cannon Square di tengah-tengah bahagian tertua di George Town. Bangunan ini mempunyai pengaruh Cina yang jelas yang mencerminkan budaya Hokkien. Jika anda melawat, anda akan dapat melihat ukiran batu hiasan, naga granit, butir-butir emas dan overhed lampu kertas yang cantik. Bagi pencinta sejarah atau arkitek, Khoo Kongsi adalah penghijrahan di Pulau Pinang.

19. Cheong Fatt Tze Mansion

Di tengah-tengah George Town, terdapat satu tempat yang dipanggil Cheong Fatt Tze. Tempat ini juga dikenali sebagai Blue Mansion, struktur ini bermula pada penghujung abad ke-19. Bangunan ini merupakan rumah tradisional China, yang dibina dengan menggunakan bahan-bahan terbaik semata-mata dari seluruh dunia. Ia adalah luar biasa pada masa itu bagi orang yang kaya untuk membina rumah besar dalam gaya Cina dan Hakka.

Cheong Fatt Tze Mansion

Jelas sekali, Cheong Fatt Tze telah diuji oleh masa. Bangunan ini masih dalam keadaan yang luar biasa sampai sekarang. Rumah itu kini menjadi sebuah hotel serta tarikan pelancongan utama. Hari ini, anda boleh mengambil lawatan seni bina, berhenti untuk makan makanan yang lazat atau bahkan bermalam di mansion ini.

20. St. George Church

Salah satu tempat menarik yang dapat anda mengunjungi di Pulau Pinang adalah Gereja St George yang terletak di Farquhar Street. Lawatan ke gereja itu adalah percuma. Gereja ini dibina pada tahun 1816, ia merupakan perwakilan yang indah dari masa penjajahan Pulau Pinang. Ia adalah gereja Anglican tertua di Malaysia untuk dikunjungi di zon Warisan Dunia UNESCO.

St. George Church

21. Goddess of Mercy Temple

Kuil Dewi Mercy juga dikenali sebagai Kuil Kuan Ying Teng, ia merupakan Kuil Cina paling lama di Pulau Pinang. Kuil ini pertama kali dibina pada tahun 1800 oleh penduduk Hokkiens dan Kantonis yang tinggal berdekatan.

Goddess of Mercy Temple

22. Sri Mahamariamman Temple

Kuil Sri Mahamariamman mula dibina pada tahun 1801 dan dikenali sebagai salah satu altar yang paling popular dan entiti penyembahan rohani di negara ini.Patung-patung Tuhan dan Dewi yang menakjubkan tidak akan mengecewakan lawatan anda ke kuil Hindu paling tua ini di Pulau Pinang.

Sri Mahamariamman Temple

23. Little India

Jalan-jalan yang berwarna-warni dengan pelbagai saree untuk pilihan anda dan juga aroma rempah ratus yang dikeluarkan dari gerai. JIka anda masih rasa tidak cukup Bollywood mungkin bunyi muzik Hindu yang mengisi sepanjan jalan akan tambahkan rasa bagi anda.

Little India

24. Chowrasta Bazaar

Jika anda suka makanan ringan, maka anda mesti perlu melawat ke Chowrasta Bazaar. Di sini terdapat pelbagai makanan ringan manis yang boleh anda beli. Ia pasti akan menjadikan anda teringat Pulau Pinang buat selama-lamanya.

Chowrasta BazaarSumber foto: Penang Trails

25. SINKEH

SINKEH juga dikenali sebagai ruang seni pelbagai fungsi dan rumah tumpangan yang menggabungkan reka bentuk seni bina masa kini. Ia merupakan hotel yang indah dan selesa ditinggal. Reka bentuk yang kecil dan sangat indah. Kakitangan juga ramah dan ia merupakan tempat yang bagus untuk rehat dari kesibukan di luar jalan.

SINKEHSumber foto: Veritas design group

26. Moon Gate Hiking Trail

Jelas bahawa terdapat beberapa cara dan tempat bagi anda mendaki naik ke Bukit Bendera. Moon Gate adalah salah satu tempat permulaan bagi anda naik bukit. Dulu ia merupakan jalan masuk ke rumah jutawan, Cheah Chen Eok, di mana jejak itu bermula. Di sepanjang jalan hutan anda akan rasa sangat senang hati dengan mendengar bunyi-bunyi gemerincing yang berdekatan.

Moon Gate Hiking TrailSumber foto: Hiking in Penang

27. ESCAPE Penang Theme Park

Keluarlah dari rumah dan jauhi diri dari kesibukan bandar. Boleh anda menuju ke ESCAPE Penang Theme Park untuk aktiviti luar and sukan extreme yang menyeronokkan. Tidak ada orang yang terlalu tua untuk menikmati keseronokan di sini.

ESCAPE Penang Theme ParkSumber foto: OnlyPenang.com

28. Pantai Kerachut

Terletak di dalam Taman Negara Pulau Pinang, salah satu pantai yang paling indah di Pulau Pinang. Terdapat juga tempat perlindungan bagi haiwan penyu di hujung pantai dan Tasik Meromictic bermusim. Masa yang paling baik untuk kunjungi adalah dari Mei hingga September.

Kerachut BeachSumber foto: Gaurav Chandawale

29. Monkey Beach

Satu lagi pantai yang terletak di dalam Taman Negara Pulau Pinang, Monkey Beach menyajikan nama sebagai monyet yang benar-benar berkeliaran di pantai dan jika nasib anda akan berpeluang untuk melihat mereka dalam golongan yang banyak.

Monkey BeachSumber foto: Asia Marvels

30. Muka Head Lighthouse

Bahagian atas di Muka Head Lighthouse itu adalah tapak yang menakjubkan dengan pemandangan 360 darjah yang indah. Masa terbaik adalah memulakan jejak anda pada waktu pagi dan menghabiskan hari anda di atas. Trek melintasi hutan negara Pulau Pinang yang rimbun dan ia benar-benar hutan hujan yang amat indah.

Muka Head LighthouseSumber foto: All About Penang

31. Taman Avatar

Jika sudah masuk waktu malam dan anda ingin melawat ke satu tempat menarik di Penang, bolehlah anda pergi lawat ke Avatar Garden di Tanjung Tokong. Tempat ini adalah tempat yang romantis dan mistik. Ia dihiasi dengan pelbagai warna yang mempesonakan, dan masa terbaik untuk melihatnya adalah selepas matahari terbenam. Masuk ke taman adalah percuma, tetapi tempat letak kereta tidak mencukupi. Jadi adalah baik bagi anda pergi dengan memanggil Uber atau GrabCar.

Taman AvatarSumber foto: Overseas Attractions

32. Masjid Kapitan Keling

Pesona Malaysia adalah kepelbagaian etnik dan agama, dan jika anda pergi ke kuil Buddha dan Hindu di bandar, maka sekarang tiba masanya untuk melawat Masjid Kapitan Keling. Masjid ini pada mulanya dibina oleh para peneroka Muslim India pada tahun 1800-an, masjid yang megah ini mempunyai rumput yang terawat dengan baik, dinding dan tiang bercat putih, dan kaligrafi Jawi yang berseni.

Masjid Kapitan Keling

Sumber foto: timeout.com

33. Tropical Fruit Farm

Anda boleh melihat pelbagai pokok dan buah-buahan yang berlainan. Harga pintu masuk agak mahal, RM40 untuk seorang. Tetapi ia termasuk bufet all-you-can-eat pada akhirnya, serta lawatan berpandu. Melalui pelancongan, anda boleh belajar banyak ilmu pengetahuan mengenai buah-buahan. Pemandu pelancongan juga sangat baik dan berpengalaman.

Tropical Fruit Farm

34. Pelayaran laut pendek melalui feri

Menaiki feri buat masa yang pendek pergi dan balik dari Butterworth adalah cara yang menyenangkan untuk menyeberangi Selat Selatan sambil menikmati angin laut yang segar. Jika anda pandu kereta naik ke feri, anda juga boleh memandu dan berhenti di feri itu. Jika naik feri tanpa kenderaan, terdapat bas dan teksi siap sedia di terminal Butterworth dan Pengkalan Weld untuk mengangkut anda ke destinasi terakhir anda juga.

Pelayaran laut pendek melalui feri

Lokasi feri di Penang: Pengkalan Raja Tun Uda Pengkalan Weld, George Town.

Lokasi feri di Butterworth: Pengkalan Sultan Abdul Halim Off Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth.

35. Tanjung Bungah

Tanjung Bungah dulu dikenali sebagai kampung nelayan yang tenang, sehingga ia dipenuhi dengan pelancong dan penduduk tempatan yang bekerja di hotel berdekatan. Terdapat banyak hotel di sepanjang pantai Tanjung Bungah. Pusat Sukan Air Penang terletak di sini juga jadi sukan air seperti kayak dan bot adalah sangat popular di kawasan pantai ini.

Tanjung Bungah

36. Countryside Stables Penang

Anda boleh melihat kuda, pony, keledai dan rusa dan memberi haiwan tu makan dengan rumput kering! Tunggang kuda adalah bahagian yang terbaik. Anda boleh memilih kuda mana yang anda mahu naik. Stable itu adalah mesra keluarga dan hiasannya adalah unik. Pemilik di sini ramah dan baik orangnya. Anda akan dapat penggalaman menunggang kuda yang bagus dengan kakitangan yang ramah dan bersopan. Menunggang kuda adalah RM20 untuk 7 minit.

Countryside Stables Penang

Sumber foto: Jom Jalan

37. Rumah P.Ramlee

Satu pelakon yang amat popular pada masa dulu dan masih diingati oleh orang ramai sampai sekarang. Rumah P. Ramlee itu ada banyak gambar dan poster filem tentang P. Ramlee. Peringatan ini cukup baik walaupun seseorang yang tidak kenal dengan pelakon itu juga boleh mengesan dan memahami kehidupan artisnya.

Rumah P.Ramlee

38. Padang Kota Lama (Esplanade)

Padang Kota Lama adalah kawasan tepi laut dan kawan hijau besar yang terletak di hujung utara Georgetown. Ia adalah ruang terbuka luas yang jarang dinampak di bandar dan anda harus melawat ke tempat ini bila berada di Pulau Pinang.

Padang Kota Lama Sumber foto: Penang Wikia

39. Penang Bridge

Terdapat 2 jambatan sekarang yang menghubungkan Pulau Pinang dengan mainland.

Penang Bridge

Jambatan yang pertama siap dibina pada tahun 1985 dan mempunyai kepanjangan 13.5 km. Ia sambung Perai ke Gelugor. Bagi orang luar negeri, bayaran kereta ke Penang Bridge adalah RM7.00.

Penang Second Bridge

Jambatan kedua dikenali sebagai Sultan Abdul Halim Muadzam Shah Bridge. Ia siap bina pada tahun 2014 dan mempunyai kepanjangan 24 km. Ia sambung Batu Kawan ke Batu Maung. Bagi orang luar negeri, bayaran kereta ke Penang Bridge adalah RM8.50.

40. Komtar Skywalk – Window of The Top

Rainbow Skywalk ialah laluan pejalan kaki atas kaca di The TOP, Komtar. Ia terletak di tingkat 68 di Menara Komtar. Rainbow Skywalk merupakan laluan pemerhatian luar yang paling tinggi di negara ini. Laluan ini menawarkan pemandangan yang indah dari pantai utara George Town, termasuk Gurney Drive, Pulau Tikus dan garis pantai Tanjong Tokong.

Komtar Skywalk Sumber foto: says.com.my

Lokasi: Komtar Tingkat 65 & 68
Kadar Standard:
Dewasa: (130CM ke atas) RM118
Kanak-kanak: (90CM-130CM) RM88

Kadar MyKad:
Dewasa: (130cm ke atas) RM88
Kanak-kanak: (90cm-130cm) RM58

41. Balik Pulau

Cara terbaik untuk bermalam di Balik Pulau adalah untuk mengambil kesempatan daripada salah satu homestay di Kampung Sungai Korok. Pelancong menikmati masa malam dengan keluarga di rumah panjang tradisional di sepanjang sungai, mungkin juga boleh belajar trik memasak. Boleh anda hubungi 04-250-5500 untuk membuat pesanan.

Balik Pulau Sumber foto: Journey Malaysia

42. Saanen Dairy Goat Farm

Pergi ke Saanen Dairy Goat Farm bukan satu tugas yang mudah, bahkan GPS mungkin juga boleh membawa anda ke tempat yang salah. Jadi perlulah anda semak dengan teliti dulu.

Saanen Dairy Goat Farm Sumber foto: goody25

Saanen adalah kambing tenusu baka Switzerland yang sangat produktif. Jadi anda boleh pergi ke ladang ini dan berpengalaman sendiri macam mana mereka ternak kambing. Keseluruhannya, Saanen Dairy Goat Farm adalah ladang kambing yang mesra keluarga dan merupakan tempat yang bagus untuk acara keluarga.

Saanen Dairy Goat Farm 2 Sumber foto: Travel Malaysia

Kemasukan adalah percuma.

Waktu Buka: Isnin – Ahad (10:00am – 5:00pm)

Lokasi: 298 MK 1, Sungai Pinang, Balik Pulau, 11010 Pulau Pinang.

43. Kilang Batik Penang

Kilang Batik Pulau Pinang merupakan salah satu perintis pembuatan batik di pulau ini. Kilang ini ditubuhkan pada tahun 1973 oleh Craft Batik Sdn Bhd dan ia terletak di Teluk Bahang, dalam jarak berjalan kaki dari Taman Botani. Kompleks ini dibahagikan kepada tiga bahagian: galeri seni, butik dan bengkel.
kilang batik

Anda boleh cuba pengalaman buat batik di sini dan anda juga boleh beli barangan batik jika berminat.

44. Penang 3D Trick Art Museum

Ia merupakan satu 3D art muzium yang boleh menyeronokkan anda. Terdapat banyak gambar yang lucu dan seni interaktif. Muzium ini juga amat sesuai bagi sekeluarga dan ibu baba boleh mengambil anak-anak mereka ke dalam muzium. Pasti mereka akan rasa amat gembira.

Penang 3D Trick Art Museum Sumber foto: penangfoodforthought.com

Bayaran Masuk:

  • Dewasa: RM15.00
  • Kanak-Kanak: RM10.00

Waktu Buka: Isnin –  Ahad (9.00am  – 6.00pm)

Lokasi: 10 Lebuh Penang, Georgetown, 10200 Penang.

45. Muzium Kamera

Muzium Kamera berbaloi untuk lawatan anda jika anda seorang peminat fotografi. Terdapat banyak kamera vintaj dipaparkan di dalam muzium dan anda boleh mengambil beberapa gambar untuk kenangan anda. Anda akan rasa kagum dengan banyak koleksi kamera yang ada di sini.

Muzium Kamera Sumber foto: itourism.com.my

Bayaran Masuk:

  • Dewasa RM25.00
  • Kanak-Kanak: RM15.00
  • Warga Emas: RM15.00

Waktu Buka: Isnin – Ahad (9.30am – 6.30pm)

Lokasi: 49, Jalan Muntri, George Town, 10200 Penang.

Lain post untuk baca:

2 thoughts on “45 Tempat Menarik di Penang”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *