Dia Bukan Milik Saya Kan?

Dia bukan milik saya. Oklah, kalau dah bukan jodoh…tak ada apa yang boleh kita katakan. Hidup mati, jodoh pertemuan ditangan Tuhan. Dah ini kesudahannya. Dia bukan milik saya. Saya redha dan akan ikhlaskan saja. Mungkin bukan hari ini, tapi pastinya saya akan ok terima berita ini. Dia bukan milik saya tapi dia milik orang lain.

Tak apa. Jodoh saya mungkin dengan orang lain. Entry ni, sebenarnya saya kuatkan saja jari untuk menaip. hahaha!! Tengah dalam keadaan sedih, stress tapi ok jek. Masih boleh bergelak sakan dalam laman beburung biru. Mereka yang jadi followers saya tu semua baik-baik and lucu ok!!! Ohsem woo. Macam ada kuasa magik. Hilang gundah gulana layan diorang tu.hehehehe! Thanks!!

Cerita tadi. Hal Dia bukan milik saya. Selamat pengantin baru untuk kekasih gelap saya yang paling lama dalam abad ni. bahahaha!! Woi, how come lah sampai hati mengecewakan hatiku ini wahai kekasih gelap tapi cerah sebenarnya??? wakakakaka!!!

Sampai hati. Inilah yang dikatakan kalau tiada jodoh kan? Buatlah apa pun, Usaha lah macam mana pun, memang tak akan ada kesudahan yang menarik pun. Tapi, tak apa. As manusia yang waras and normal. Hoi, saya waras lagi hoi!!! hehehehe. Saya kuatkan semangat.

Selamat pengantin baru buat kekasih gelap. Semoga berbahagia dengan isteri tercinta. Moga kekal perkahwinan korang sampai ke anak cucu. Ada rezeki, kita bermadu ok. kahkahkahkahkah!!!!

Sakit hati tu biasa. Cemburu tu pun biasa. Tapi, kalau ini takdirnya…tak apa. Pulangkan saja urusan ini pada Allah. Takkan nak pertikaikan pulak kan?? Haiyo. Berdosa as orang Islam ada terfikir macam tu kan??? So, konklusinya…hari ini marilah kita belajar erti TAKDIR, JODOH dan IKHLAS!!!! hahahaha. Sekian.

Entry ni personal tapi tak apa. Izinkan lah korang baca. Tapi,jangan emo ok. Tuan blog ni sedih tapi makan tetap makan. bahahahaha!!! Chill babe.

Artikel Berkaitan

Apa Sebenarnya Yang Korang Cari Dalam Hidup?

Entry ni saya tulis tak sengaja. Mulanya nak tidur sebab line internet tak ok at all. Tapi,entah macam mana terfikir something. Something yang buat saya tertanya-tanya diri sendiri tapi tak tahu nak jawab apa. Stupid jugaklah saya ni.hahahahaha!!!

Ok. Macam ni. Kalau saya tanya korang “apa sebenarnya yang korang cari dalam hidup ni?”. Korang akan jawab apa ek?

Saya rasa, soalan ni macam senang sangat tapi sebenarnya nenek susah kot!!!!hahahaha!!! Adoi, dari duduk pandang lappy sampai saya berguling-guling atas katil dok fikir jawapan untuk soalan yang saya create sendiri. Hehehehe!!! So sengalisme -..-

Apa kata,korang jawab dulu. Maybe saya dapat idea 😉

1 big question here: “apa sebenarnya yang korang cari dalam hidup ni?”

Artikel Berkaitan

Kuasa perubahan : Mulakan dengan diri sendiri

Artikel ini ditulis oleh : Saudara Izzat Aziz


Aku pernah menganggap dunia ni sudah tiada masa depan untuk berubah. Bagi aku setiap orang atas dunia, hidup untuk diri sendiri, orang politik inginkan kuasa untuk kesenangan anak bini, cikgu menjadi guru untuk gaji semata-mata, artis menghasilkan musik bukan lagi untuk seni ataupun menyampai mesej tapi sekadar menjerit untuk duit, sikap toleransi antara kaum semua itu adalah untuk kepentingan diri sahaja tetapi bertopengkan sifat keterbukaan, aku sudah tiada perasaan terhadap dunia, tiada apa yang baik dalam dunia akhirnya aku berhenti mengambil kisah.

Berita pembunuhan, rogol, buang anak bersepah di dalam surat khabar bagaikan ia suatu cerita wajib setiap hari, lalu aku berhenti membaca surat khabar. Palestin dari dulu sampai sekarang tidak juga terbebas, aku dengar banyak bantuan dirampas oleh Israel, aku berhenti menderma. Politik Malaysia bagaikan tiada punca, tiada yang baik, semuanya pentingkan diri sendiri, aku berhenti berfikir siapa perlu diundi, aku tak kan mengundi. Aku dah mencapai tahap di mana “biarlah apa pun berlaku, asalkan aku tak terlibat aku tak kisah”


Kemudian aku ada terdengar satu kisah…

Aku (aku dalam ini sekadar untuk penceritaan) pernah terjumpa seorang mak cik tua sedang membawa plastik yang agak berat.. aku lihat dari jauh dan sekadar berkata “mak cik ni tak de anak ke?” aku tambah lagi “dalam ramai-ramai orang ni tak de orang nak tolong ke?” last sekali aku kata “dasar orang bandar, tak kisah sikit, anak pun tak tolong mak sendiri” lalu aku berlalu dan pergi dari situ.. kemudian tidak tahulah dari mana datangnya satu bisikan “habis, apa yang kau buat” aku berhenti.. dan melihat kembali ke arah mak cik tu.. “betul juga, aku duk kata tapi aku tak buat apa pun” lalu aku berlari ke arah mak cik tu, dan menolong dia melintasi jejantas naik dan turun tangga. “Terima kasih” kata mak cik tu, aku sekadar tersenyum.

Kemudian aku kembali ke tujuan asal aku, aku berjalan dan menuju ke arah perhentian bas. Aku menunggu bas, keadaan agak sesak semua tempat duduk perhentian bas penuh diisi, datang seorang perempuan mengandung, dan bangunlah seorang lelaki memberikanya tempat duduk, aku sekadar melihat tanpa sebarang reaksi, kemudian bas sampai, keadaan sesak, sangat sesak, aku berlalu pergi ke bas, begitu juga perempuan tadi, aku naiki bas, perempuan itu tadi berdiri dan seorang mak cik bangun dan memberi tempat duduk, perempuan tadi segan untuk duduk tetapi akhirnya duduk juga, kemudian bangun seorang lelaki memberikan tempat duduk kepada mak cik tadi, aku melihat dan terfikir “kenapa tiba-tiba semua orang baik ni”.

Kuasa perubahan, mulakan dengan diri sendiri

Kisah diatas mungkin betul dan mungkin rekaan, aku menceritakan kembali apa yang aku dengar, dan aku percaya semua yang berlaku bukanlah “tiba-tiba semua orang jadi baik” tetapi semua itu adalah satu kuasa yang aku percaya ada, tetapi kita manusia tidak dapat melihat, apatah lagi menyentuhnya. Ia adalah kuasa yang boleh mengubah pandangan kita mengenai dunia, itu adalah teori yang aku terfikir bila mendengar kisah di atas.

Tetapi semua itu bukan sekadar teori lagi, kerana aku mula cuba membawa diri aku kearah kebaikan, aku berhenti mengkritik, aku berhenti mengata orang jika aku sendiri tidak buat, aku mulakan dengan diri aku dahulu dab akhirnya aku sedar jika aku tidak melakukan kebaikan aku tidak akan percaya dengan kebaikan, lalu aku akan tidak percaya wujudnya kebaikan, tetapi kalau aku cuba hidup kearah kebaikan, aku cuba hidup dengan membantu, tidak berfikiran buruk, aku akan mula dapat melihat kebaikan, aku mula dapat menyanjung beberapa manusia yang bersifat baik walaupun sebelum ini aku tidak sedar wujudnya mereka.

Perubahan perlu berlaku keatas diri kita dahulu, kurangkan mencari, lebihkan menjadi, bila kita mula hidup kearah kebaikan, bila kita hidup dengan membantu, bertimbang rasa, kita akan mula sedar orang lain juga ada yang baik, orang lain juga ada yang bertimbang rasa, ia bukannya hanya ada bila kita menjadi baik, tetapi kita hanya menyedarinya bila kita sendiri yang berubah, sebelum ini kita mata kita ditutup oleh sifat semula jadi manusia iaitu “orang lain pun sama je”. Bila aku mula tidak memikirkan tentang keburukan yang berlaku atas dunia dan sebaliknya aku sendiri berubah melakukan kebaikan, aku mula dapat melihat kebaikan-kebaikan lain, percayalah ia sesuatu perasaan yang cukup hebat, itulah kuasa perubahanan, bila kita mulakan dengan diri kita, kita akan mula sedar dunia ini penuh dengan kebaikan.

Artikel Berkaitan

Tak Payah Nak Hina Orang Sangatlah!

Kesian saya tengok dengan sesetengah orang ni. Silap pada orang lain, pandai dia “listkan”. Setiap inci silap orang, dia nampak. Hebat woo!!! Bila mengata orang laju je itu ini.

“Eh, budak ni seksi nya dia. Tengok budak perempuan tu, pakai baju apa entah.Baik tak payah apa-apa kalau nak pakai seksi macam tu”

Ok, ini contoh dialog yang klise jelah ok. Siapa yang rasa-rasa baru je guna dialog ni siapa-siapa, nasib badan lah. Saya buat dialog ni berdasarkan pengalaman telinga saya yang mendengar mulut-mulut orang keliling or mata yang terbaca dialog sindiran dekat Facebook or Twitter saya je. If terasa, sorry. Saya sengaja kali ni.

Tak baik ok. Ok, saya tahu. Saya bukan perfect mana pun. Even saya dah bertudung (sumpah,baru sangat sebenarnya) tapi saya tetap sedar diri sendiri. Saya bertudung tapi baju saya bukan jenis labuh. Ok,memang berdosa. Saya tahu sebab still nampak bentuk badan. Saya angguk kepala ni. Hahahaha!

Saya bukan tak pernah cuba, dah. Tapi, belum nak biasa. Jadi, daripada saya berubah 100% tapi tak ikhlas..baik saya buat pelan-pelan tapi saya tahu apa yang saya buat. Macam biasa, saya tak kisah people nak cakap apa. Suka hati korang lah. Iye dak.

Berbalik cerita asal. Pasal orang yang suka aka hobi kot mengutuk orang. Orang seksi, terbukak sana sini laju je attack orang. Saya bukan nak kata seksi tu bagus. Tak lah. Tapi, yang saya agak meluat sikit ni..bila orang yang rasa diri tak seksi aka baik ni.. ada mulut dia yang seksi celupar mengata orang.

Wah wah wah. Tak baik ok. Jangan sesekali judge orang daripada luaran je. Kalau orang tu seksi sekalipun, itu hak dia. Ada ke dia kacau hidup kita kan? Ada ke dia mengata hal kita kan? Ada ke dia tak pasal-pasal mengumpat kita? Ada? Ada??? Eh, sebenarnya...korang yang mengata ni lagi berdosa tau.hahahaha!!

Tak pasal-pasal mengata orang. Padahal, orang yang jadi mangsa korang tu..sikit pun tak ada perasaan buruk dengan korang. Alahai. So kesian. Pakai baju labuh mana pun, tudung litup sekalipun tapi mulut tu tak reti jaga…dosa sama je dapat macam orang yang seksi tu.

Cuma cara dapat dosa tu je lain sikit. Sikit lah. Korang je tak perasan. Sebab dok rasa diri tu dah sempurna sangat. So sadis lah macam ni.

Ada baiknya, kita jaga diri sendiri. If rasa diri tu belum sempurna, kita berusaha jadi lebih sempurna hari demi hari. Tak banyak, sikit pun jadilah. If tetap nak poyo rasa diri tu dah sempurna sangat-sangat…ok fine. Tapi, janganlah pulak mengata orang. Tak baik woo.

Agak-agak dah konpiden betul diri dah boleh jadi syurga, nasihat orang baik-baik ok. Jangan perli sana sini. Orang tu seksi je, tapi otak still ada. Agama pun dia masih tahu. So, tak perlu nak hina-hina. Lagi korang hina, lagi teruk jadinya. Oh, sila terasa beramai-ramai siapa yang terkena. Sekian.

p/s: Dah lama sangat dok perhati ayat perli-perli hal ni. So, no choice. Kena jugak buat entry. Siapa terasa, sorry tapi just nak ingat sesama kita termasuk diri sendiri. bahahaha!!! Peace uolsss

p/s/s: Dari mengata orang, baik baca yasin.hahahaha!

Artikel Berkaitan

How to Change Your Life After Doing the Same Thing for So Long!

Hidup ni, kalau buat perkarasa sama je setiap hari, setiap jam pun bosan jugak. Iye dak? So, apa kata kalau hari ini kita sama-sama change life kita sikit. Bukan totally change lah tapi sikit je. Mana tahu, lepas buat ni kita boleh happy.hehehehe! So, check it out guys!!

1. Get a hobby

Ok. Cari hobi babe. Kalau selama ni, korang tak ada hobi. Sekarang masanya untuk korang find at least 1 hobby untuk korang isikan dalam life korang. Cari hobi tu, kalau boleh biarlah yang positif sikit. Jangan pulak korang pilih hobi merepek macam merempit, mencuri, mengacau anak dara orang. hahahaha!!! Find new hobby yang boleh buat korang happy and tak kacau hidup orang lain udah ler.

2. Do something new!

Kalau sebelum ni korang tak pernah pun try main petik gitar, contohnya. Or play piano ke. Katakan lah. So, why not hari ni korang try buat benda ni. Saya pernah buat and memang best gilak!!! Serius ok. Sambil petik gitar, dalam hati cakap “rugi aku tak try main gitar dulu-dulu” .hahahaha!! Try ok!

3. Talk to people that you wouldn’t normally talk to

Yang ini sebenarnya, honestly tak berapa bagus jugak. hahahaha! Kenapa? Sebab, nampak macam kita “menggunakan” orang lah jugak untuk buat life kita happy. hehehe. Macam ni, saya ambil contoh diri sendiri ok. Situasi dalam kelas dengan classmates. Biasalah, dalam kelas ni mesti ada group-group kan? Kalau selalunya kita ego sangat tak nak bertegur sapa dengan group lain, tapi hari ni slumber je tegur diorang. hahahaha!!! Sure ada magic lepas tu. Silap-silap, 2 group tadi boleh bergabung jadi kamcing 😉

4. Re-arrange your usual schedule

Yang ini kacang peas je kan babe???hahaha! Ok, senang je. Kalau selama ni, korang dah set setiap balik dari ofis (contoh) dalam jam 5:30pm. Korang akan siap-siap nak tido. So, kali ni korang tukar. Balik dari ofis, jam 5:30pm tu korang jangan tidur tapi korang jogging lah pulak!!! hahaha. Waktu tidur tu, korang anjakkan ke sebelah malam saja. hehehe. Ini contoh jelah. Pandai-pandai lah kan korang re-arrange jadual hidup korang.

5. Change your diet

New food, new you!!!!!! Ini, for those yang tengah berdiet lah. Sebenarnya, bila berdiet ni memang tak best ok. Tapi, dont worry lah. Menu diet kan banyak…. try lah ubah!!! Takkan nak makan benda yang sama je babe.hahaha

6. Make the right choices

Ini last. Buat lah apa-apa saja, buatlah apa saja perubahan dalam hidup korang tapi make sure pilihan tu tepat!!! Pilih dengan kehendak hati korang. Buat dengan kerelaan hati korang jugak. Pastikan pilihan kawan-kawan dalam life korang selama ni betul. Pastikan jugak apa yang korang tengah lakukan sekarang…semuanya betul mengikut kehendak korang. Kalau rasa macam ada something yang korang sedang buat tapi tak happy, rasa-rasa macam korang dah tersalah buat pilihan…just kaji balik. Samada nak teruskan or say bye-bye 😛

Dah!!! Cukuplah 6 ketul. Yang lain korang cari sendiri ye. Selamat beramal.hahahahaha!!

Artikel Berkaitan

Oh Yeah!!Jangan Give Up Please!

Masih ingat dengan entry Anda baca, anda tak dapat apa-apa? Tak ingat tak apa, just click link je. Beres.hahahaha! Oklah, macam saya janji dalam entry tu. Saya nak share something tentang life. Kan? Janji mesti tunai. So, today saya cerita lah!!!

Kira paksa rela lah korang baca entry ni. bahahaha!!!

“Selagi belum kiamat, selagi tu jangan give up”. Ini ayat pemberi semangat for me. hehehe. Korang nak tahu tak, saya berperang dengan masalah yang agak besar jugak sebelum ni. Cuma, rasanya ramai yang tahu. Saya bukan manusia yang suka tunjuk saya tengah ada masalah. Sebab tu, tak ramai yang tahu pun. hahaha! Teror kan?

Ok, bukan teror. Tapi, saya memang tak suka share masalah. Selagi boleh handle sendiri, selagi tu saya jalani saja. Tarahal. Hidup, kalau tak ada masalah..bukanlah hidup namanya babe. Biasalah tuh kan?

Macam ni. Ini hal pelajaran saya. Mulanya, permohonan saya untuk tangguh pengajian macam tak ada masalah. Tapi, entah macam mana bla bla bla dipendekkan cerita kesudahannya tidak diluluskan! Eh, sakit hati ok sebab last minute sangat UTM beri surat. Waktu tu, semua orang dah settle hal presentation. Tinggal buat correction je. Me???

Hallo, kalut macam ayam lah waktu tuh. Korang faham tak, perasaan bila kita “dah rancang something yang lain, tapi last minute perkara yang kita rancang tu jadi lain!” . Adoi. Macam nak gugur kot jantung waktu tu. Faculty cuma beri masa 3 weeks je untuk settle kan semua dan teruskan dengan presentation. Ehem.

Gila tak gila??? Sekarang ni, bukan soal benda yang kita nak buat tapi more to semangat yang ada pada kita untuk buat apa yang kita perlu buat. hahahaha!!

Serious ok. Actually, bahan thesis saya memang dah ada. Kononnya nak tangguh pengajian and nak buat lebih baik. Kalau ada 1 sem lagi, insyaAllah lah kononnya nak buat kaw-kaw. Tapi, sudahnya macam ni lah. Tak adalah kaw mana pun. Tapi kaw yang buat saya hampir gila!hahahaha.

Babe, 3 minggu yang faculty beri tu saya buat everything dalam masa 1 week je. 2 weeks lagi, saya dok memikir nak give up ke tak.bahahaha! Tak senonoh kan?? Now, korang tahu. Betapa tak senonohnya saya. ehem.

Mulanya saya nak give up. Kalau saya tak teruskan, kiranya Master saya “burn” macam tu je. If saya saya yes pada faculty pulak, maksudnya saya akan buat kerja gila. Sumpah, sakit otak waktu tu. Tapi, apa yang saya tahu. Saya bukan type yang mengalah macam tu aje.

If nak gagal sekalipun, biar saya cuba dulu. Cuba dulu ok.

“Selagi belum kiamat, selagi tu jangan give up” . Saya dah tak ingat, ayat ni keluar daripada mulut siapa. Tapi, memang ada someone yang guna ayat ni dan beri pada saya. Thank you so much. Saya pegang je ayat ni.

Betul jugak. Selagi ada masa, selagi ada usaha, selagi tu kita boleh ikhtiar. Kan?

Jadi, sepanjang 1 week. Saya bertungkus lumus menyiapkan semuanya! Semuanya ok. Analyst semua data yang dah ada, 1 week tu juga saya gunakan untuk writing thesis yang masih banyak tahap cipan kot waktu tu tak siap!

Dipendekkan cerita sekali lagi. Alhamdulilah, semuanya siap pada tarikh dan waktu yang faculty dah tetapkan. Ya Allah, sumpah saya sendiri tak percaya saya boleh siapkan thesis dan siap dengan seperti apa yang saya mahukan. Syukur sangat-sangat! Magic sebenarnya!

Kalau ada yang tanya, apa rahsia saya. Saya memang tak ada apa nak beri cuma 3 ni aje. First, bila waktu-waktu nazak macam ni…perkara penting is semangat kita. Kalau tuan badan tak ada semangat, hmm. susah kot! Second, tak guna korang buat apa-apa pun kalau tak dapat restu ibu. Saya memang dari dulu. Since kecil lagi,buat apa-apa saya minta ibu doakan saya. Kalau perlu, saya minta ibu usap ubun-ubun kepala saya. Im sure, waktu tu my mom akan berdoa 😉 Buat apa-apa, tanpa restu ibu..cayolah cakap den..susah nak success!!!! Third, tawakal. A’ah, sambil saya buat kerja saya. Saya cakap dalam hati “Kau yang mengatur semuanya untuk aku, terpulanglah Ya Allah“.

Itu saja. Semangat.Restu ibu.Tawakal. Tak ada rahsia lain dah! hahahaha! Alhamdulilah, even jadi gila sekejap, tapi saya dah kembali normal kot now!!kot lah!!!hahahahaha. Chill semua.

Artikel Berkaitan

Cerita Tentang Hijrah Dalam Hidup Saya

Ini cerita tentang hijrah ok. Al-maklum. Kita kan baru je sambut 1 Muharram. So,aura hijrah tu tengah sangat kuat ni.hehehe! Im sure, semua orang mesti ada niat nak hijrah. Orang tu baik ke, orang tu mat rempit ke, in fact penagih pun im sure mesti terdetik dalam hati diorang now tentang HIJRAH babe. Cayolah cakap den.

Now, saya tak nak cerita tentang orang lain. Saya nak cerita tentang cerita saya sendiri. Kiranya, ini entry personal tapi ada sangkat sangkut jugak dengan hijrah dalam diri saya. Suka hati korang lah nak take it as serious ke tak. Saya tak kisah pun. Ini entry santai ok.


Hijrah 1: Saya anak manja. Tunggal perempuan dalam adik-beradik. Jadi, faham-fahamlah manjanya macam mana. Tak pernah jauh dengan family. Tapi, lepas SPM. Saya dapat tawaran Matrikulasi Melaka. Adoi, jauhnya rasa waktu tuh. Mula-mula tak nak pergi tapi bila difikirkan balik, saya tak boleh terus duduk bawah ketiak mak kan.hahaha!! Hijrah perlu dilakukan walau tanpa rela. TANPA RELA wei!!!!! Menangis kena tinggal. Tapi, sekali tu jelah saya menangis. Lepas tu ok je. Homesick pun tak pernah. Rasanya, sebab saya yang pilih dah berhijrah daripada jadi anak yang bergantung sangat dengan family to berdikari. Jadi, tak rasa beban sangat pun. Hijrah mental pada saya.hahahaha!!!

Hijrah 2: Ini hijrah hati. For your information, dulu saya someone yang sangat sensitif. Kalau boleh, saya nak semua orang layan saya. Mungkin penangan “manja” dekat rumah, terbawa dengan kawan-kawan. Tapi itu dulu. Lama sangat-sangat. Saya kira beruntung sebab dapat kawan rapat yang mulut laser cap ayam kawkaw. Sangat laser ok. Dia selalu marah saya kalau nampak saya menangis. Habis dia ceramah saya. Dia kata, kalau saya tak berubah. Susah hidup nanti. Jadi, saya fikir-fikir. Oh yes! Saya perlu berhijrah menjadi someone yang “kuat”. Tak lembik. Mula-mula susah tapi bila saya jadi “kuat”, memang betul saya rasa 1 kelainan. New spirit. So, saya rasa tak sia-sialah kan belajar jadi someone yang baru. Saya jarang nak sensitif sangat sekarang ni. Im ok tapi orang keliling selalu panggil saya “orang tak ada perasaan” pulak. muahahaha!!!! Sorry guys -..-

Hijrah 3: Since kecik sampai 25 tahun, saya free hair. Bukan tak pakai tudung langsung. Pakai tapi peratusan bukak tudung dengan sengaja tu memang hampir 95%. jujur saya cakap, saya belum ada “hati” nak tutup kepala 100% waktu tu. Bukan salah parents saya. No. Diorang dah nasihat saya berbuih-buih dah. Abang-abang pun sama. Cuma, saya yang belum terbuka hati. Saya pakai tudung tapi kalau saya panas, dalam lif pun saya boleh bukak tudung. Dalam kereta apatah lagi. Ikut suka hati saya. kwang kwang. Tapi, bila dah pergi umrah. Terfikir nak berubah. Belum cukup sempurna pun. Tapi, pelan-pelan kayuh. Sedang berusaha tapi tersasul bukak dengan tak sengaja tu ada jugak. wooot woot.

Erk. hijrah lain-lain rasanya macam terlalu personal kot saya nak share. Yang atas ni pun personal jugak tapi saya share jugaklah. Mana yang baik, korang boleh follow. Mana yang buruk tu janganlah. Buruk tu semuanya perangai saya sejak azali.hahahaha!!!

Pada saya, hijrah ni soal hati kita dengan Allah. Orang keliling boleh cakap macam-macam tentang kita sepanjang nak berubah tu. Alah, korang ingat soal saya on off tudung ni tak ada orang bising-bising ke? Alahai. Dah lali kot. Tapi, saya persetankan saja. Orang lain tak tahu cerita. Apa ada dalam hati saya, macam mana susahnya saya nak berubah. Mungkin diorang boleh bersyukur sebab dah dibiasakan daripada kecil. Tapi, saya tak berpeluang macam tu. So, i need more time.

Pekak kan saja telinga. Lama-lama, bila diorang dah penat. Pandailah diorang stop. hahahaha! Yang penting, saya tahu apa yang saya tengah buat. Saya tahu apa yang saya cari. Even lambat, tapi sekurang-kurangnya saya tak ada dosa mengata orang macam apa yang orang lain yang dok rasa diri dia sempurna sangat tu buat. Chill lah!

Hijrah lah jadi yang lebih baik daripada semalam. Even setapak, tapi ada usaha ke arah tu pun dah cukup baik. Allah tu tak buta, dia tahu apa yang ada dalam hati kita woo. Kalau kita ada niat nak berubah, InsyaAllah. Adalah jalannya nanti.hehehehe!!! Good luck dan selamat berhijrah semua!!!!

Artikel Berkaitan

Jangan Pandai Mengkritik Keburukan Orang Lain Saja!

Artikel ini ditulis oleh : Saudara Abd Halim

Asalamualaikum……,

Allah s.w.t menjadikan manusia ni berbekalkan dua benda iaitu akal dan nafsu. Inilah dua keistimewaan yang diberi oleh Allah kepada manusia dan bukan kepada makhluk yang lain, tapi kita kena ingat akal yang dikurniakan oleh Allah ini akan rosak jika dipimpin oleh nafsu sebaliknya jika akal memimpin nafsu maka seluruh tubuh kita akan sentiasa sujud dan ingat kepada Allah s.w.t.

Apa yang ingin saya kongsikan ialah bagaimana akal yang satu diciptakan oleh sang pencipta yang esa ini kepada manusia boleh berlainan dari segi fikiran kemahuan dan kehendak. Cuba bayangkan jika kita seorang ketua, cara berfikir kita tak sama seperti anak buah berfikir dan bertindak, begitu juga berbezanya pandangan antara ahli akademik dengan seorang pekebun.

Persoalan yang timbul adalah adakah kita mahu atau cuba untuk berkongsi dan memahami perbezaan ini. Jika kawan kita sakit, ada atau tidak dari kalangan kita cuba untuk sama merasai kesakitan tersebut, atau seseorang yang ditimpa masalah pernahkah kita cuba untuk menyelami segala masalah yang dihadapi olehnya atau sekadar endah tak endah.

Berlainan posisi, kedudukan dan keadaan mungkin menjadi penghalang kepada sesetengah orang tapi perkara ini tidak boleh dijadikan alasan kerana Allah menjadikan manusia itu saling memerlukan antara satu sama lain.

Kawan-kawan,  kita hanya jangan pandai mengkritik keburukan atau kelalaian orang lain tapi marilah kita cuba merasai kepayahannya dan memberi jalan keluar kepada segala masalah yang dihadapinya. Cuba bayangkan kita berada di tempat mereka atau senasib dengannya tentu kita mahu orang yang berada disekeliling kita memahami apa yang kita alami dan rasai.

Bukan hanya bercakap dengan kesusahan yang kita hadapi malah membantu dengan sedaya upaya mereka, manalah tahu tiba giliran kita suatu hari nanti ada orang yang berbesar hati menghulurkan tangan sebagai tanda kasih dan sayang sebagai seorang insan yang berhati mulia….

wassalam.

Artikel Berkaitan

Drama Chinta Slot Akasia di TV3 (Review)

Drama Chinta Slot Akasia kini sedang ditayangkan di TV3. Saya pasti, ramai yang sudah update berkenaan Drama Chinta ni kan? Sebelum ni, saya memang tak nak pun tulis review untuk Drama Chinta ni sebab saya ingatkan tak akan layan pun drama ni. hahahaha!

Saya tak akan buat review Drama Chinta ni kalau saya sendiri tak tengok lakonan dan jalan cerita cerita ni. Iyalah, nanti nak review dan mengarut apa kan? hehehe. Tapi, sekarang dah boleh buat review sebab saya dah jatuh cinta dengan Drama Chinta ni!!! Drama ok bukan pelakon utama dia. kekehkeh *menyempat*

Sebelum tu, jom layan sinopsis Drama Chinta ni dulu. Kalau yang tak suka pun, apa salahnya baca sinopsis ni. hehehe.

Sinopsis Drama Chinta

Drama Chinta TV3 mengisahkan perjalanan perit seorang gadis baik dengan imej bertudung di sebuah kampung.

Namun hidupnya mula dikaburi seribu satu dugaan yang datang menghimpit apabila abang kandungnya Kamal (lakonan Azhar Sulaiman) sanggup merogol dan menjualnya. Bukan itu saja, sahabat karibnya, Mustika (lakonan Zarynn Min) pula menikam dirinya di sebalik kelembutan sebagai teman hanya kerana cemburu akan sayang seorang jejaka, Fakri (lakonan Ezany Nizariff) yang mencintai Chinta.

Meskipun tidak sesekali ingkar akan tanggungjawab kepada agama dan dirinya, Chinta terus dilanda dugaan yang datang bukan sekali, sebaliknya bertimpa-timpa hingga menyebabkan dirinya lemas dalam suratan yang tertulis buatnya.

Chinta mula mempersoalkan nasibnya dan merasakan Tuhan tidak adil padanya. Justeru, Chinta tekad dan bangkit menentang takdirnya hingga mengambil keputusan meninggalkan kampung halamannya untuk berhijrah ke bandar raya bagi mengecapi satu impian di luar imaginasinya.

Chinta pergi meninggalkan zaman silam yang membunuh jiwanya di kampung. Dia tidak percaya dengan lelaki dan istilah cinta lagi. Fakri ditinggalkan tanpa amaran.

Hidup barunya di KL menemukan Chinta dengan Mayang (lakonan Natasha Hudson). Diarinya mula berubah dan Chinta berdiri sebagai peragawati jelita, seksi dan menarik hingga menyebabkan banyak pihak datang mendekatinya. Kecantikan dan personalitinya yang penuh dengan dendam itu bagaimanapun mengundang rasa kurang selesa di kalangan wanita lain.

Di sebalik kerjayanya, Chinta menyimpan rahsia yang sebenarnya dia pelacur kelas atasan. Namun Chinta kekal dengan misinya bagi melangsaikan rasa dendam di hati yang kian menebal.

Akhirnya, hidup bertopengkan kepura-puraan itu membuka pintu hati Chinta dengan nilai sayang sejati dengan pengawal peribadi kepada seorang Tan Sri yang membelanya, Amar (lakonan Ady Putra).

Credit to : Azuanrazi

Pendapat saya tentang Drama Chinta


  • Jalan cerita Drama Chinta ni sangat bagus pada saya. Tak banyak scene imbas semula dala drama ni. Kalau ada pun, tak adalah selang 15 minit. hahahaha! Jalan cerita drama ni “laju” tapi masih mudah nak faham. Kalau tengok drama yang slow motion pun boleh tertidur jugak kan??????
  • Pelakon utama, iaitu Fasha Sanda bawa watak dengan baik dan berkesan walau saya bukan peminat dia! hahahaha *tetiba* Terpaksa akur lah, bab lakonan air mata dia memang boleh bawa dengan agak baik. Senang je air mata dia keluar berjujuran.hehehehe! Senang cerita, pelakon utama berjaya bawa watak dengan jayanya sebagai Chinta!
  • Watak Ady Putra sebagai Amar tip top ok! Wooo, macho nyer Ady!!!hehehe. Lakonan Ady Putra rasanya tak payah saya nak puji pun orang dah ramai tahu kan? Macam biasa, mantopppp!!!
  • Even pelakon pembantu pun, dalam drama ni semua bagus-bagus. Hello siapa tak kenal Azhar Sulaiman kan? Watak dia sebagai abang kepada China sekejap je tapi namapun Azhar Sulaiman babe. Meletup lah! Zarynn yang pegang watak kawan baik Chinta lagilah. Sorry to say, nama dia sebagai pelakon tak lah sebesar mana tapi rasanya lakonan dia dalam drama Chinta ni tak lah mengecewakan!!! Muka baik tapi perangai jahat ok dalam cerita ni!!hahahahaha
  • Oh ya. Rasanya saya boleh layan drama Chinta ni sebab suka jugak dengan pemilihan soundtrack untuk drama ni kot. Khatimah Cinta by Sixth Sense. Pergh!!! Layan kot bila ada lagu ni masa watak Chinta tengah feeling sedih meratapi hidup dia yang malang. hehehehe!!!
  • Last. Saya start suka layan drama Chinta ni lepas scene Chinta dah stop bersembahyang, mula buka tudung dan tinggalkan hal-hal berkaitan Islam sebab dia rasa macam tak ada guna dia jadi “baik” tapi nasib dia tetap macam tu jugak. Chinta macam tak percayakan Allah lagi. Saya rasa, jalan cerita ni bagus. Boleh jadikan teladan!

So guys!!! Kalau rasa menyampah dengan fashasandal, tak apa. Anggap je bukan dia dalam tu.hahaha!! Tapi, for me drama Chinta ni best!!!

Artikel Berkaitan

Berbeza Pendapat? Eh, Jangan Bertekak!

Berbeza Pendapat? Eh, Jangan Bertekak! Fitrah manusia lah kan?  Masing-masing kalau boleh nak suara dan pendapatnya diterima bulat-bulat. Kalau boleh, bila dia kata, A B C. Macam tu jugaklah yang dia nak semua orang terima. Tidak boleh tertinggal walau 1 pun huruf. Itu sebenarnya lumrah kejadian dan pemikiran manusia.

Manusia mana yang nak kalah kan? Semuanya nak menang, KALAU diberi pilihan samada mahu menang atau kalah!hahahaha. Me too *jujur*

Tapi, kita hidup dalam dunia realiti. Bukan dalam cerita dongeng fantasi kan? Kena sedarlah, manusia ni ada macam-macam perangai. Ada macam-macam “colour” hati. Paling best, ada macam-macam hasad dengki. Opssss! Tapi, betul kan???

Bila sampai 1 masa, kita perlu buat 1 keputusan dan keputusan tu pulak kita kena dapatkan persetujuan majoriti. Heh, Waktu ni, masing-masing nak jadi leader kan? Bertegang urat macam nak rak. Kalau boleh, pendapat dia saja yang orang lain WAJIB terima dan guna pakai. Hampeh!

Serious, jujur saya katakan. Saya cukup tak berkenan dengan orang yang guna kuasa veto ni. Ibarat bangsa Israel tau! hehehe. Excuse me, pandang-pandanglah dekat orang lain. Dengar-dengarlah jugak pendapat orang lain. Orang bawahan sekalipun, kalau pendapat yang dia beri boleh diterima logik akal. Apa salahnya kan?

Mentaliti orang kita memang macam ni. Kebanyakkannya lah, bukan semua ok!

Tapi, saya bukan nak timbulkan isu orang atasan versus orang bawahan ek. Itu bukak topik lain. hahaha! Saya cuma nak ajak borak hal hormat perbezaan pendapat orang lain! Kita perlu set dalam kepala. Lain orang, lain cara dia berfikir!

Sebenarnya, perkara-perkara macam ni hal kecik je. Setuju tak? Kalau korang angguk kepala, kita serumpun. muahahaha!!! Im sure, ada yang tak setuju. Yep! Memang manusia totally berbeza sebenarnya. Saya percaya, menda macam ni depends on individu jugak.

Mungkin, pada saya remeh sebab saya memang jenis tak kisah. Kalau dalam bahasa pasar “lantak kau lah, janji kau happy!”. Ada pros and cons ok kalau perangai macam saya ni. Maybe yang bagusnya, orang akan cakap. Senang nak deal dengan orang macam ni, Boleh bertolak ansur. *puji diri sendiri ni, sila muntah sekarang -_- * Tapi, ada mulut lain akan cakap, orang macam ni tak boleh diajak berdiskusi sebab macam tak ada pegangan, tak ada semangat nak MENANG!

Wei, sedap je eh saya bukak pekung sendiri. Tak apa kot. Korang boleh terima kan? hahahahaha!!!

Saya jenis tak suka bertekak. Saya tak suka bergaduh. Saya tak suka cari musuh semata-mata nak puaskan hati sendiri. Ah, tak kuasa! hehehe. Eh, sila jangan amik saya bekerja dengan korang eh -_- For me, masalah takkan selesai kalau masing-masing nak memang. Macam budak-budak kot.KOT lah!

Yang penting, selagi saya rasa pendapat orang “perasan ada kuasa veto” tu masih waras, still logik even peratusannya tak sampai pun 70%, as long as tak akan menjatuhkan orang lain and paling penting as orang Islam, tidak akan keluar daripada landasan agama kita, Oh silakan!!!! hehehehe

Take it easy lah. Bertekak sesama sendiri bukan menyelesaikan masalah pun. Kan? Why not, kita beri dia peluang. Saya percaya, manusia ni akan lebih menghargai orang dengan pengalaman yang dia sendiri minta untuk jalani dengan keputusan dia sendiri! Biarkan saja. Baik buruk dia tahu lah nanti.hehehehe

Lagi 1, for me kita perlu hormati perbezaan pendapat orang keliling kita sebab mana tahu, pendapat dia tu betul dan pendapat kita yang ditolak mentah-mentah tu salah. Kan? Mana lah tahu kan? Nanti kita pulak yang menyesal.hahaha! Lapangkan dada jelah, senyum jelah pada partner kita tu. Doakan saja mudah-mudahan pendapat dia BETUL!!!!

Last. Apa yang saya nak beritahu dekat sini, silalah jadi manusia baik hati yang boleh bertolak ansur. Apa salahnya berlakon macam korang suka je dengan pendapat orang kuasa veto tu.hahahaha!!! At least, dapat jugak pahala menggembirakan orang.muahahahaha!! *gelak syaitonirrajim*

p/s: Kalau mintak pendapat saya, saya akan berikan. Tapi, kalau rasa terima, silakan. Kalau rasa macam merepek, janganlah jadi rude pulak. Tak baik aww buat orang marah -_-

Artikel Berkaitan