Mudahnya Buat Duit Dengan Blog

Jika anda adalah seorang penulis blog, saya berani katakan yang anda langsung tidak mempunyai sebarang masalah atau rasa kekok untuk berkongsi pendapat, pandangan, idea atau apa-apa sahaja yang terlintas difikiran anda untuk dibaca oleh orang lain.

Malahan ada ketikanya anda mahukan perhatian, anda mahukan lebih ramai orang untuk baca apa yang anda tuliskan!
Ye la… kita pun faham. Penat-penat perah otak, cari idea, bila dah siap satu artikel, mestilah kita nak orang baca. Lebih-lebih lagi bila dalam entri yang kita hasilkan tu, kita dah selitkan didalamnya link link azimat yang boleh hasilkan pendapatan tambahan untuk kita.

Kalau tak ada sesiapa yang baca apa yang kita tulis, kan buat penat je tu namanya.

Siapa saya ni nak cerita topik pasal penulisan and buat duit pulak ni kan.

Ehem ehem… saya ni pun penulis blog jugak tau. Jadi, sedikit sebanyak saya boleh imagine apa yang penulis blog lain fikirkan dan rasa.

Ini blog saya, sabreehussin dot com. Erk tak pernah dengar?!

Alright, kalau anda tak pernah dengar maknanya saya dah berjaya jadi penulis yang low profile selama saya jadi penulis.
Alhamdulilah, dengan blog yang tak seberapa tu jugak saya dah berjaya dapat income sekitar RM1,000 ++ In Shaa Allah akan semakin meningkat.

Sebenarnya, dalam entri ni saya nak cerita pasal “Mudahnya buat duit dengan blog” 

Don’t worry. Saya tak akan cerita panjang-panjang, jika anda beri tumpuan pada apa yang saya akan tulis ni, tak sampai tiga minit dah habis baca.

Masih bersama saya? Bagus. Anda memang awesome!

Saya tak pasti sama ada anda akan rasa pelik atau tak, sebabnya kalau saya, memang saya akan rasa pelik. Tak kan tak rasa pelik langsung, 1,000 blogger buat benda yang sama, tapi tak semua akan dapat hasil yang sama. Ada yang dapat lebih, ada yang dapat kurang, ada yang tak dapat-dapat langsung.

Dapat apa? La… duit la. Kan kita tengah cerita topik mudahnya buat duit dengan blog.

Setengah orang kata buat duit dengan blogging ni susah. Ye ke, kalau susah, kok boleh ada yang berjaya? Kalau senang, macam mana pulak caranya?

Pelbagaikan pintu wang masuk

Saya pun tak faham kenapa ramai yang masih lagi tak boleh nak grab konsep ni. Alang-alang dah buat blog sebab nak buat duit, kita perlbagaikan aliran masuk duit tu dari pelbagai sumber, yang halal, of course.

Itu yang saya buat, saya combine beberapa kaedah. Antaranya pengiklanan dengan Nuffnang, affiliate marketing dengan jomniaga [daftar percuma], network marketing, dan jual produk digital

Dari masa ke masa, kita boleh lihat sendiri mana satu dari money making tools yang perform. Yang perform kita teruskan, yang tak perform, slow-slow kita tinggalkan.

Fungsi blog


Saya tak pasti tentang pembaca blog anda, tetapi saya dapat baca sesuatu dari statistik pengunjung blog saya.
Mereka yang datang ke blog saya, rata-rata inginkan maklumat, informasi, dan ingin selesaikan isu yang mereka tengah hadapi.

Mereka bukan datang ke blog saya sebab nak tau pasal majlis kahwin saya bila, mereka bukan nak baca cerita-cerita pasal siapa dalam family member saya yang akan sambut hari lahir.

Tak tak tak.

Entri yang paling banyak pembaca dalam blog saya ialah entri yang bantu pengunjung blog saya untuk selesaikan masalah mereka.

Sebenarnya saya tak ada lah hebat sangat sampai mampu nak selesaikan masalah diorang ni semua, tapi ada satu perkara yang saya mampu buat, dan mereka seronok pulak tu bila saya buat macam tu.

Biasanya, apa yang saya buat, saya bantu mereka selesaikan 30% dari masalah mereka dan lagi 70% tu, kalau mereka serius nak selesaikan segera, saya akan cadangkan pada mereka produk apa yang sesuai untuk mereka cuba bagi mengucapkan selamat tinggal kepada masalah mereka.

Dan kalau mereka buat pembelian, ka ching… saya pun dapatlah komisen.

Senang kan kerja kita?

Dalam dunia ni ada macam-macam masalah, dan dalam dunia ni jugak ada ramai orang yang ada masalah. Kita tak perlu nak jadi orang yang bersusah payah nak selesaikan masalah diorang tu semua, cukup kita jadi pemandu arah, navigator, untuk tunjukkan pada mereka jalan yang mereka patut ambil untuk selesaikan masalah mereka.

Ok saya bajet artikel ni pendek je, tapi dia terbabas jadi panjang jugak. Bravo buat anda yang baca sampai ke perenggan ni.

Sebelum berpisah, saya nak share satu nasihat dari seorang kawan, katanya

Ibarat seorang petani yang menanam padi, selepas berbulan-bulan mengusahakan tanamannya, barulah nampak hasil. Itu pun selepas terpaksa berbongkok-bongkok, sakit pinggang, sakit kaki, berpanas, berhujan, berpenat dan bermacam lagi dugaan, selepas hampir setahun barulah dapat hasil daripada padi yang ditanam.

Kita? Ala… kita cuma perlu hasilkan artikel yang berkualiti je pun. Kalau nak dibandingkan dengan petani tu tadi, apa lah sangat.

Artikel berkualiti tu macam mana pulak? 

Yang ni lain kali saya jawab. Tunggu dapat green light dari tuan blog, saudari Liza Razak dulu. Kalau diizinkan, saya akan berikan pula beberapa siri Rahsia blog yang lain untuk pembaca

Sekian, semoga perkongsian ini bermanfaat. Wallahua’lam.

Artikel ini ditulis oleh: Saudara Sabree Hussin

Artikel Berkaitan

Keyakinan Berdasarkan Logik Akal Atau Mata Hati?

Keyakinan Berdasarkan Logik Akal Atau Mata Hati? Bagaimanakah kita sebagai Hamba Allah ini membentuk keyakinan kita pada nikmat pemberian Allah sehari-hari? Sempena hari Jumaat, penghulu segala hari ini marilah kita buka minda dan akal kita untuk berfikir ok.  Sekali lagi, saya mengalu-alukan artikel daripada Saudara Abdul Halim yang merupakan guest blogger tetap di blog picisan saya ini.

Artikel ini ditulis oleh: Saudara Abdul Halim

mata hati

credit

Assalamualaikum W.R.T, sesungguhnya dan pastinya keyakinan serta kepercayaan manusia bukan di bina atas logik akal semata-mata dan illusi tetapi apa yang dilihat dengan mata kepala seseorang itu yang membina keyakinan dan kepercayaan seseorang terhadap sesuatu perkara sama ada zahir atau batin. Apa yang jelas dilihat atau yang tak nampak pada mata kasar akan tetapi boleh dilihat dengan mata hati.

Banyak sekali manusia pada abad yang serba canggih ini percaya bahawa semua perkara mestilah bersandarkan kepada sebab dan musabab. Adakah mungkin makanan atau emas akan jatuh daripada langit tanpa seseorang itu perlu berusaha?? Adakah sesuatu itu akan zahir tanpa usaha daripada tuan punya badan ??

Dan jawapannya benar dan telah terbukti, pernah anda mendengar seorang wanita yang kuat beribadat kepada Tuhannya lalu dianugerahkan makan secara tiba-tiba di sisinya, atau seorang hamba yang beribadat beratus tahun di dalam batu di dasar laut tapi tidak mati kelaparan akibat dikurniakan rezeki daripada Tuhannya?

Dan yang paling benar dan sememangnya benar pernahkah anda berusaha untuk mendapatkan sepasang tangan, dua biji bebola mata, dua helai cuping telinga atau segenggam jantung yang menghidupkan anda hingga saat ini?  Semua itu adalah rezeki anugerah Allah S.W.T yang diberi kepada hamba-Nya sama ada dia beriman atau kufur.

Jadi apakah kita masih ragu-ragu bahawa segala nikmat dan pemberian yang kita kandung hari ini ialah anugerah daripada Allah Tuhan sekalian alam?

Tapi sayangnya masih ramai di antara manusia hari ini yakin serta percaya bahawa rezeki dan nikmat kemewahan yang mereka rasa adalah semata-mata hasil usaha mereka sendiri dan lebih parah lagi mereka bergantung kepada makhluk lain seolah-olah makhluk ciptaanAllah itulah yang menaburkan rezeki ke atas mereka.

Ingat, percaya dan yakinlah dengan sepenuh hati bahawa Allah lah Tuhan yang memberi rezeki  dan nikmat, sesiapa bersyukur dengan pemberian Allah pasti dilipatkali gandakan nikmat itu tetapi sesiapa yang kufur  tidak bersyukur maka azab Allah itu tersangatlah pedih. Memang, kita semua bukan perfect tapi berusaha menjadi perfect itu adalah salah 1 usaha untuk terus berubah menjadi Hamba-Nya yang bertakwa. Wassalam.

p/s : untuk kak liza dan pembaca blog ni insyalah pada awal bulan Julai setiap entri saya akan saya sertai sekali pembelajaran bahasa arab seberapa mudah yang mungkin dalam penghayatan kita kepada bahasa arab, bahasa al-Quran.

p/s: Jangan lupa baca entry Amalan dan Doa Murah Rezeki. Kita Minta, Allah Pasti Beri! dan juga entry Pemuda: Berusaha dan Berfikir Kunci Yang Sering Dihilangkan oleh penulis hebat masa kini Hilal Asyraf untuk dapatkan informasi berkaitan rezeki ya

Artikel Berkaitan

4 Sebab Kenapa Anda Perlu Sukakan Blogging

Artikel ini ditulis oleh: Saudara Afiq Aiman ( Pemilik dan Pengasas FokusBlogger )

Pertama sekali saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudari Liza Razak kerana sudi menerbitkan post saya di sini.

Sebelum meneruskan post ini, saya ingin bertanyakan soalan; apa yang anda dapat dari blogging? Mungkin anda memulakan blogging secara suka-suka, atau anda menjadikan blogging sebagai “modal” untuk anda memulakan bisnes internet. Walau apa pun tujuan asal anda blogging, pastikan anda menggunakan blog sebagai medium kebaikkan, bukan untuk menjatuhkan mana-mana individu.

Promosi Arak Sempena Hari Raya Aidilfitri?

Sebagai menjawab persoalan saya itu, di bawah ini saya kongsikan antara sebab kenapa anda perlu sukakan blogging.

1: Berkongsi Idea/Pendapat

Dengan blogging, perkongsian idea atau pendapat mampu dilaksanakan dengan mudah. Sebagai contoh, saya sedang berkongsi pendapat bersama anda tanpa perlu duduk semeja. Apa yang saya lakukan hanya menulis, menghantar artikel, dan pendapat saya sedang dibaca oleh anda semua sekarang. Dengan blogging juga, kupasan isu-isu semasa mampu dipercepatkan. Namun, terserah kepada blogger bagaimana untuk kendalikan semua ini; sama ada dengan cara bijak atau sebaliknya.

2: Pembelajaran Secara Tidak Langsung

Adakah anda dikurniakan kepandaian dalam blogging secara semula jadi? Jika ya, maka anda orang yang bertuah. Bagaimana pula yang memulakan blogging dari “0”? Adakah mereka tidak bertuah? Tidak! Mereka sebaliknya beruntung kerana setiap hari mereka belajar bagaimana untuk tingkatkan trafik blog, mendapatkan PR yang lebih tinggi, dan memantapkan ilmu SEO. Kesemua ilmu itu akan mereka manfaatkan suatu hari nanti. Blog bukan medium kejayaan serta-merta sebaliknya ia memerlukan masa untuk membuahkan hasil.

3: Membina Rangkaian

Dengan blogging, anda mampu membina rangkaian sesama blogger dan pembaca blog. Dari situ, anda mula kenal mereka yang datang dari pelbagai latar belakang berbeza. Ada yang bergelar guru, akauntan, pelajar, dan macam-macam lagi. Rangkaian yang terbina digunakan untuk membantu diri sendiri atau membantu orang lain seperti menyelesaikan masalah seseorang blogger atau yang sedang diamalkan sekarang, membantu mencari insan yang hilang 

4: Menjana Pendapatan Pasif

Tidak mustahil jika ada yang sanggup berhenti kerja semata-mata untuk fokus 100% terhadap blogging kerana blogging mampu menjana pendapatan lumayan jika kena pada caranya. Tetapi saya tahu, tidak ramai yang blogging kerana wang (walaupun blog dipenuhi iklan). Apa pun, hasil yang kita dapat melalui blogging boleh dianggap sebagai hadiah selepas penat membangunkan blog.

Apa Yang Anda Suka Tentang Blogging

Kini tiba masa untuk anda pula berkongsi apa yang anda suka tentang blogging. Adakah dengan blogging, anda mampu membina personaliti atau identiti tersendiri? Apa kata anda kongsikan bersama kami di sini.

Gambar: thezartorialist.com



Artikel Berkaitan

Bukan Perfect Tapi Berusaha Menjadi Perfect

Artikel ini ditulis oleh: Saudara Abdul Halim


Assalammualaikum w.r.t……

Alhamdulillah, permulaannya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Kak Liza sbb beri peluang kat saya untuk ulas sedikit sebanyak pasal entry die baru ni yang berkenaan “Tak Payah Nak Hina Orang Sangatlah!“.
Hina-menghina ni sangatlah x bagus, sebab apa? Sebab boleh menjatuhkan maruah orang lain , buat orang lain sakit hati kat kita. Bila kita hina orang ni tentu ada dendam dalam hati, lepas tu mulalah kes bunuh-membunuh n macam-macam lagi sebab sakit hati.

Dalam Islam haram bagi saudara seagama yang mana sebagai saudara seagama n seakidah kita sepatutnya menjaga maruah dan aib orang lain, bukannya membuka aib dan menjatuhkan maruah dia depan orang ramai. Seperti mana sabda Nabi s.a.w  “tiap-tiap muslim itu di atas muslim adalah haram : darahnya, hartanya dan maruahnya”. Dan kita sebagai manusia yang dikurniakan Allah dengan akal sepatutnya berfikir sebelum berkata atau melakukan sesuatu sebab setiap perkataan serta perbuatan kita mungkin melibatkan perasaan, harga diri dan juga maruah.

Satu perkara yang perlu kita semua faham dan ambik cakna ialah perkara yang jelas suruhannya dalam agama mestilah kita laksanakan samada ihklas atau tidak sebab keikhlasan akan hadir setelah kita berusaha untuk mentaati perintah Allah.

Sebagai contoh, menutup aurat adalah wajib bagi kita sbagai orang Islam keran ia suruhan yang jelas dari Allah dan Rasulullah. Dalam perkara sebegini kita tidak boleh tunggu atau slow-slow dalam menjalankan perintah tersebutnya. Dan bagi mereka yang membuka aurat kita seharusnya memberi peringatan kat diorang bukan kutuk dan mengata je.

Dan sebenarnya kita tak boleh buat hal masing-masing bila Nampak orang lain buat salah sebab ingat kita akan disoal oleh Allah sebab kita tak nasihat orang yang buat dosa sedangkan kita mampu untuk mengubahnya.  Sebab nabi sebut “bukan dari kalangan aku orang yang tidak peduli terhadap saudaranya”. Tapi cara kita tegur kenalah dengan bijaksana dan bukannya dengan bahasa kasar dan perbuatan yang menyakitkan orang tu.

Kalau dalam entry ni ada sebut “jangan judge orang dari sudut luarnya sahaja, tu hak dia nk pakai seksi”. Saya minta maaf, saya terpaksa katakan bahawa kita kena judge orang dari sudut luarnya tapi mengikut keadaan dan situasi.

Contoh, pempuan tu pakai seksi dan sudah semestinya tak bagus dan dia mungkin tak tahu agama atau dia tahu tapi sengaja buat macam tu. Contoh yang lain, orang tu dia pakai serban berjubah tapi belum tentu dia alim atau dia mungkin alim atau buat-buat alim. Tapi tak semestinya orang yang pakai t-shirt dan seluar jeans tu tak tahu agama, mungkin dia lebih alim dari orang yang pakai serban tu tadi. Kena tengok keadaan.

Takde masalah kalau kita dah berusaha untuk buat kebaikan tapi tak boleh buat 100% sbb Allah tahu apa yang ada dalam hati kita. Kalau niat betul insyallah kita boleh berubah dan ingat pintu keampunan Allah masih terbuka bagi kita semua selagi mana nyawa belum sampai ke halkum…..
Akhirnya saya minta maaf banyak-banyak kalau ada yang terkena, saya bukanlah orang yang perfect tapi berusaha untuk jadi perfect supaya kehidupan saya dan you all semua diberkati Allah. Saya bukan yang paling layak untuk menasihati orang lain tapi sekadar berkongsi ilmu. Wassalam…

Artikel Berkaitan

Kuasa perubahan : Mulakan dengan diri sendiri

Artikel ini ditulis oleh : Saudara Izzat Aziz


Aku pernah menganggap dunia ni sudah tiada masa depan untuk berubah. Bagi aku setiap orang atas dunia, hidup untuk diri sendiri, orang politik inginkan kuasa untuk kesenangan anak bini, cikgu menjadi guru untuk gaji semata-mata, artis menghasilkan musik bukan lagi untuk seni ataupun menyampai mesej tapi sekadar menjerit untuk duit, sikap toleransi antara kaum semua itu adalah untuk kepentingan diri sahaja tetapi bertopengkan sifat keterbukaan, aku sudah tiada perasaan terhadap dunia, tiada apa yang baik dalam dunia akhirnya aku berhenti mengambil kisah.

Berita pembunuhan, rogol, buang anak bersepah di dalam surat khabar bagaikan ia suatu cerita wajib setiap hari, lalu aku berhenti membaca surat khabar. Palestin dari dulu sampai sekarang tidak juga terbebas, aku dengar banyak bantuan dirampas oleh Israel, aku berhenti menderma. Politik Malaysia bagaikan tiada punca, tiada yang baik, semuanya pentingkan diri sendiri, aku berhenti berfikir siapa perlu diundi, aku tak kan mengundi. Aku dah mencapai tahap di mana “biarlah apa pun berlaku, asalkan aku tak terlibat aku tak kisah”


Kemudian aku ada terdengar satu kisah…

Aku (aku dalam ini sekadar untuk penceritaan) pernah terjumpa seorang mak cik tua sedang membawa plastik yang agak berat.. aku lihat dari jauh dan sekadar berkata “mak cik ni tak de anak ke?” aku tambah lagi “dalam ramai-ramai orang ni tak de orang nak tolong ke?” last sekali aku kata “dasar orang bandar, tak kisah sikit, anak pun tak tolong mak sendiri” lalu aku berlalu dan pergi dari situ.. kemudian tidak tahulah dari mana datangnya satu bisikan “habis, apa yang kau buat” aku berhenti.. dan melihat kembali ke arah mak cik tu.. “betul juga, aku duk kata tapi aku tak buat apa pun” lalu aku berlari ke arah mak cik tu, dan menolong dia melintasi jejantas naik dan turun tangga. “Terima kasih” kata mak cik tu, aku sekadar tersenyum.

Kemudian aku kembali ke tujuan asal aku, aku berjalan dan menuju ke arah perhentian bas. Aku menunggu bas, keadaan agak sesak semua tempat duduk perhentian bas penuh diisi, datang seorang perempuan mengandung, dan bangunlah seorang lelaki memberikanya tempat duduk, aku sekadar melihat tanpa sebarang reaksi, kemudian bas sampai, keadaan sesak, sangat sesak, aku berlalu pergi ke bas, begitu juga perempuan tadi, aku naiki bas, perempuan itu tadi berdiri dan seorang mak cik bangun dan memberi tempat duduk, perempuan tadi segan untuk duduk tetapi akhirnya duduk juga, kemudian bangun seorang lelaki memberikan tempat duduk kepada mak cik tadi, aku melihat dan terfikir “kenapa tiba-tiba semua orang baik ni”.

Kuasa perubahan, mulakan dengan diri sendiri

Kisah diatas mungkin betul dan mungkin rekaan, aku menceritakan kembali apa yang aku dengar, dan aku percaya semua yang berlaku bukanlah “tiba-tiba semua orang jadi baik” tetapi semua itu adalah satu kuasa yang aku percaya ada, tetapi kita manusia tidak dapat melihat, apatah lagi menyentuhnya. Ia adalah kuasa yang boleh mengubah pandangan kita mengenai dunia, itu adalah teori yang aku terfikir bila mendengar kisah di atas.

Tetapi semua itu bukan sekadar teori lagi, kerana aku mula cuba membawa diri aku kearah kebaikan, aku berhenti mengkritik, aku berhenti mengata orang jika aku sendiri tidak buat, aku mulakan dengan diri aku dahulu dab akhirnya aku sedar jika aku tidak melakukan kebaikan aku tidak akan percaya dengan kebaikan, lalu aku akan tidak percaya wujudnya kebaikan, tetapi kalau aku cuba hidup kearah kebaikan, aku cuba hidup dengan membantu, tidak berfikiran buruk, aku akan mula dapat melihat kebaikan, aku mula dapat menyanjung beberapa manusia yang bersifat baik walaupun sebelum ini aku tidak sedar wujudnya mereka.

Perubahan perlu berlaku keatas diri kita dahulu, kurangkan mencari, lebihkan menjadi, bila kita mula hidup kearah kebaikan, bila kita hidup dengan membantu, bertimbang rasa, kita akan mula sedar orang lain juga ada yang baik, orang lain juga ada yang bertimbang rasa, ia bukannya hanya ada bila kita menjadi baik, tetapi kita hanya menyedarinya bila kita sendiri yang berubah, sebelum ini kita mata kita ditutup oleh sifat semula jadi manusia iaitu “orang lain pun sama je”. Bila aku mula tidak memikirkan tentang keburukan yang berlaku atas dunia dan sebaliknya aku sendiri berubah melakukan kebaikan, aku mula dapat melihat kebaikan-kebaikan lain, percayalah ia sesuatu perasaan yang cukup hebat, itulah kuasa perubahanan, bila kita mulakan dengan diri kita, kita akan mula sedar dunia ini penuh dengan kebaikan.

Artikel Berkaitan

Jangan Pandai Mengkritik Keburukan Orang Lain Saja!

Artikel ini ditulis oleh : Saudara Abd Halim

Asalamualaikum……,

Allah s.w.t menjadikan manusia ni berbekalkan dua benda iaitu akal dan nafsu. Inilah dua keistimewaan yang diberi oleh Allah kepada manusia dan bukan kepada makhluk yang lain, tapi kita kena ingat akal yang dikurniakan oleh Allah ini akan rosak jika dipimpin oleh nafsu sebaliknya jika akal memimpin nafsu maka seluruh tubuh kita akan sentiasa sujud dan ingat kepada Allah s.w.t.

Apa yang ingin saya kongsikan ialah bagaimana akal yang satu diciptakan oleh sang pencipta yang esa ini kepada manusia boleh berlainan dari segi fikiran kemahuan dan kehendak. Cuba bayangkan jika kita seorang ketua, cara berfikir kita tak sama seperti anak buah berfikir dan bertindak, begitu juga berbezanya pandangan antara ahli akademik dengan seorang pekebun.

Persoalan yang timbul adalah adakah kita mahu atau cuba untuk berkongsi dan memahami perbezaan ini. Jika kawan kita sakit, ada atau tidak dari kalangan kita cuba untuk sama merasai kesakitan tersebut, atau seseorang yang ditimpa masalah pernahkah kita cuba untuk menyelami segala masalah yang dihadapi olehnya atau sekadar endah tak endah.

Berlainan posisi, kedudukan dan keadaan mungkin menjadi penghalang kepada sesetengah orang tapi perkara ini tidak boleh dijadikan alasan kerana Allah menjadikan manusia itu saling memerlukan antara satu sama lain.

Kawan-kawan,  kita hanya jangan pandai mengkritik keburukan atau kelalaian orang lain tapi marilah kita cuba merasai kepayahannya dan memberi jalan keluar kepada segala masalah yang dihadapinya. Cuba bayangkan kita berada di tempat mereka atau senasib dengannya tentu kita mahu orang yang berada disekeliling kita memahami apa yang kita alami dan rasai.

Bukan hanya bercakap dengan kesusahan yang kita hadapi malah membantu dengan sedaya upaya mereka, manalah tahu tiba giliran kita suatu hari nanti ada orang yang berbesar hati menghulurkan tangan sebagai tanda kasih dan sayang sebagai seorang insan yang berhati mulia….

wassalam.

Artikel Berkaitan

Hati Anda Belum Mati Kalau Terasa Dengan Entry Ini!

Artikel ini ditulis oleh : Saudara Abd Halim

Alhamdulillah pertama-tamanya dan selama-lamanya marilah kita panjatkan setinggi rasa kesyukuran kepada Allah s.w.t sebab dengan kuasa dan kemahuan-Nya kita still lagi berada dalam bulan ramadhan bualan berkat ni. First sekali saya ucapankan terima kasih kat kak liza sebab dia postingkan entry pertama ramadhan saya and terima kasih kat sahabat semua yang baca entry saya yang lepas serta komen yang membina.

Kalau kita tengok dalam bulan puasa ni ya Allah banyak betul nikmat yang kita dapat. Bile buka puasa pergh…nikmat dia, hilang lapar and dahaga, kadang-kadang tu boleh makan free dahlah sedap pulak tu ,dahlah sedap boleh tambah pulak. Dahlah boleh tambah, boleh bungkus pulak. Saya rasa kalau kita buat macam ni kat bulan lain dah tentu kena halau dengan penyapu takpun parang kontot…mmm. Beside that, malam pulak kita boleh terawih…lepas terawih boleh makan pulak.

Tapi yang bestnya dekat nak buka puasalah, dapat meronda-ronda kat bazaar ramadhan. Rambang mata jadinya nak buat pilihan….makanan macam-macam ade….nasi minyak, nasi kerabu, apam balik, murtabak, roti john, tepung pelita, puteri mandi and kalau air…air tebu, air cincau, air tembikai, ABC special, air soya nasib baik takde air sembahyang hajat kalau tak mesti sold out…wawa.

Tibalah time buka puasa, semua yang kat atas tu kita beli and yang kita makan nasi minyak and air tebu jee, mak tanye sebab apa tak makan semua…die jawab “dah full tank lah mak, sikit lagi nak meletup”…huhu. Kalau masa terawih sebab dah terlalu kenyang mulalah kita semua jadi “drunker master”, kejap ke depan and kejap ke belakang sebab apa sebab ngantuk…makan banyak sangat.
Actually saya bukan nak citer pasal makan kat bulan puasa ni tapi sikap kita yang suka membazir tak tentu tempat, ni baru bulan puasa belum lagi raya. Orang miskin kat kampong or kawasan kita entah ape yang diorang makan time buka puasa and sahur sedangkan kita makan semuanya sedap-sedap. Tak ingat kat orang susah satu hal lepas tu buang pulak sebab tak habis or sebab basi…aduhai… kesian, bukan kat orang tu tapi dekat makan tu malang betul jadi hidangan orang macam ni…haha (jgn terasa).

Saya bukan apa, maaf lah sebab baru-baru ni syeikh kat tempat saya gi belajar ada sebut bahawa setiap nikmat yang Allah beri kita akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak and nikmat Allah yang tiap hari kita dapat bukan main susah nak sampai kat kita, nikmat tu melalui beribu or bahkan berjuta tangan untuk sampai kat kita tapi kita pulak buat macam tu. And syeikh cakap kalau nasi tu boleh bercakap dah tentu die maki kita sebab kita tak hargai die.

Sekali lagi saya minta maaflah kalau sahabat terasa and baguslah kalau ada yang terasa sebab still ada iman dalam hati dan hati sahabat belum mati lagi…wallahuta’alla ‘alam

p/s : harap dapat ambil iktibar sebagai pedoman kita bersama…selamat berpuasa dan menjalankan ibadah dengan jayanya.

Artikel Berkaitan

Ramadhan Bukan Sekadar Soal Berpuasa dan Terawih Sahaja!

Artikel ini ditulis oleh : Saudara Abd Halim

Alhamdulillah dan terima kasih saya ucapankan kepada kak liza kerana sudi beri peluang kat saya untuk mencelah dalam blog ni. Sahabat-sahabat yang dihormati sekalian, syukur kita panjatkan pada Allah s.w.t atas kurnia-Nya kerana kita masih dapat berada dalam bulan Ramadhan kareem yang penuh dengan rahmat, pengampunan, pembebasan dari api neraka dan janji Allah ke atas mereka yang melakukan amal ibadah pasti benar-benar terjadi.

Saya bukannya nak mengajar tapi nak berkongsi ilmu yang ciput ni dengan sahabat semua. Tentu kita semua pernah dengar, bulan puasa ni kena banyakkan amal ibadah, tahan lapar, dahaga, baca Al-Quran and buat sedekah jariah. Tapi sebelum ramadhan takde pun kita buat benda ni semua.

So persoalannya sekarang, setakat mana kita kena buat amal ibadah ni, sampai nak termuntah ke or nak kena baca Al-Quran sampai jadi Amy Search ke or sembahyang sampai pagi ke….?

So yang pertama sekali saya nak beri satu perumpamaan yang boleh kita semua renungkan. Kalau kita tengok air terjun mula-mula taklah sebesar yang ada sekarang tapi ianya bermula dengan alur air yang kecil or sempit…bile datang hujan lebat alur tadi yang kecil jadi besar sikit demi sikit….lama-kelamaan alur tadi jadi luas sampai jadi air terjun…

So kita pun macam tulah bila buat amal bulan puasa ni, tak semestinya kena buat semua amal sampai kita naik bosan or dah tak larat lagi nak buat semua amalan masa bulan puasa ni tapi kita semua kenalah ikut kemampuan dan kelapangan masa masing-masing.

Dan yang paling penting sekali kita semua kena tahu, yang buat amal kebaikan ni tak semestinya sembahyang dan baca Al-Quran saja, amal yang baik atau soleh ni boleh jadi kita bagi duit kat orang miskin, kita buat ibu bapa kita gembira, buang kaca kat tengah jalan, senyum kat kawan and kalau nak cerita banyak lagi benda baik dalam bualan puasa yang boleh kita buat.

Amal semua ni tak boleh jadi ibadat kalau niat kita tak baik or kita saja nak tunjuk kat orang lain, insyallah saya jamin kalau kita buat amalan ikhlas kerana Allah dan mengharap keampunan dari-Nya semua dosa kita yang lalu akan diampunkan. Dan pastikan kalau kita tak mampu buat amalan soleh banyak sekali pun biar lah amal kebaikan yang kita buat sedikit tapi ianya konsisten dan berpanjangan daripada buat amalan baik tapi tak tentu time.

Time rajin kita buat tapi time malas or takde mood kita tinggal gitu je.

Last sekali, kalau entry ni ada salah ke saya mohon kawan-kawan semua betulkan lah sebab saya ni bukan pandai sangat cuma nak kongsi apa yang saya ada and inilah kebaikan yang saya harap merupakan amalan saya dalam bulan puasa ni untuk kawan-kawan. Sekian!

Artikel Berkaitan

Idea berblog hilang?

Artikel ini ditulis oleh : Fazreen

p/s: Baca blog personal Een jugak. Tak rugi woo

Ini masalah juga ni kalau tengah nak update blog tiba-tiba idea hilang begitu saja ibarat ditiup angin sepoi-sepoi bahasa di waktu petang. Ish ish ish. Aku yakin 275% yang korang mesti pernah alami masalah tak ada idea untuk menulis di blog bukan? Korang jangan tipu lah kalau korang cakap tak penah tak ada idea untuk berblog. Even orang yang minat menulis, yang memang semulajadi kreatif dalam penulisan pun kekeringan idea inikan kita yang menulis entah apa-apa kan..haha

Ini kes orang putih cakap ‘burn out’ – dah tak tau nak tulis apa. Masa ni lah mood untuk berblogging akan hilang dan seterusnya mati begitu saja. Sampaikan blog sendiri pun kena kebumikan. Apa nak jadi? Penat-penat buat blog, belajar itu belajar ini tapi give up separuh jalan. Tak jantan la kan. Sekarang ni berblog biar sampai dapat kumpul duit untuk kahwin baru rock. Kali ni aku nak kongsi sikit cara aku macam mana nak atasi masalah-masalah kekeringan idea untuk menulis. Dalam erti kata lain cara-cara untuk dapatkan idea untuk entri blog.

1) Membaca!

Dulu masa sekolah, before tamat sesi persekolahan cikgu selalu pesan “murid-murid jangan lupa baca buku kat rumah” . Aku memang mengaku yang aku seorang yang malas membaca terutama yang berkaitan dengan study. Malas tahap langit ke 7 dah aku punya kemalasan ni. Tapi semakin meningkat dewasa minat aku terhadap membaca semakin bertambah. Tambah-tambah bila dapat online.

Aku ada list aku sendiri, blog dan website yang memang akan aku baca untuk tambah pengetahuan aku. Membaca ni perlu bila kita melibatkan diri dalam dunia blogging/penulisan atas talian (ayat tak nak skema kan). Dengan membaca saja apa yang kita tak tau akan kita tau. Tapi..ada tapinya..bila korang baca korang jangan la baca macam tu je. Sebab baca sahaja tak akan kemana.

Apa yang aku buat. aku akan buka notepad dan taip tajuk atau pun isi-isi yang aku rasa menarik. Setiap kali aku jumpa tajuk yang best atau isi yang menarik akan aku masukkan dalam notepad dan save. Setiap kali aku nak tulis entri baru aku akan buka balik file tadi dan tengok balik tajuk-tajuk yang dah aku tulis.

Lagi satu..kenapa aku syorkan membaca ialah sebab korang boleh belajar macam mana gaya entri yang boleh dibuat baik dari segi penulisan entri atau pun persembahan entri. Ini baru super cool. tak lah entri blog korang rasa mendatar je.

2) Diri sendiri!

Ini yang paling aku suka la. Kat atas tu aku ada bagitau kan yang aku ni bab baca membaca ni memang malas gila lah. Kalau rajin dah lama aku buat medic. haha. Tips ni memang boleh buatkan pembaca blog merasai apa yang korang rasa. Apa yang korang boleh tulis pasal diri korang ialah tentang pengalaman korang sendiri.

Pembaca suka real story yang dapat bagi dorang motivasi. Pembaca tak suka baca entri yang tak ada jiwa. Pembaca akan rasa seronok dan teruja nak baca kalau entri tu penuh dengan jiwa. Biar pembaca dapat rasai apa yang penulis rasai. Kalau korang happy biarlah pembaca blog korang rasa happy juga.

Amacam? ada bran nak buat entri macam tu? Kalau korang tak ada sangat idea nk berblog cuba tengok diri korang. 10001 cerita ada pada diri korang. Tak percaya? Cubalah try dan test..haha
Itu aku punya style lah. Tapi kalau korang nak lagi banyak tips,  aku syorkan korang baca entri blog ini http://mkakan.com/12-bloggers-reveal-how-and-where-to-get-blog-post-ideas/ . Nah 12 blogger seluruh dunia berkongsi tips macam mana nak dapatkan idea untuk berblog.

Aku rasa sampai sini dulu la entri guest blogging kali ini. Jumpa lagi di lain entri. Wishing you all the best!

Artikel Berkaitan

Guest Blog Post : Antara A dan B. Mana 1 Pilihan Yang Tepat?

by: Abdul Halim

Pernah tak ada masa-masanya korang berada dilema. Dalam satu keadaan di mana you all kena dan perlu buat pilihan antara 2 things dan perkara ni pulak mahu atau tidak akan ubah hidup korang buat selama-lamanya? Banyak contoh yang kita boleh jadikan rujukan actually.

Salah satunya. Maybe korang telah diberi peluang untuk memilih antara 2 perkara yang logiknya you all sendiri tak tahu kesannya bila you all dah decide keputusan at the end nanti. Dalam kepala, you all tahu yang keputusan perlu dibuat tapi you all tak tahu mana satu keputusan yang betul atau yg salah?

Bukan apa, bila kita sebut bab buat pilihan ni memang boleh pecah kepala dibuatnya. If kau orang dah pilih, betul ke pilihan korang tu? Tak  menyesal? Kalau benda or perkara tu  jelas baik buruk or untung rugi senanglah tak payah serabut kepala nk fikir. But kalau keadaan sebaliknya mcm mana pulak??

Sebagai contoh, antara jadi tukang sapu atau manager syarikat. Saya tahu pasti you all akan pilih untuk jadi manager syarikat sebab gaji mesti tinggi dan kau org mesti fikir kalau jd tukang sapu mesti gaji sikit, low class, hina or tak setaraf dengan kelayakan kita tapi macam mana kalau sebaliknya jd manager tapi hidup tak happy dan  selalu ada orang dengki or jadi tukang sapu, hidup happy walaupun duit sikit…mmm. So, which one?

Oklah kalau you all kata small matter lah semua tu aku boleh handle tak ada masalah… tapi macam mana pulak kalau ada orang ajak korang keluar daripada agama sendiri (sini lbh prefer agama Islamlah) boleh ke buat pilihan yg tepat?? Boleh?

So, saya nak bagi tips macam mana nak buat pilihan yang tepat dan betul, tip-tipnya seperti berikut :-

  • Korang happy dengan pilihan yang korang buat dan jangan ikut orang lain.
  • Yakin pilihan yang korang buat tu betul dan tak menyesal di kemudian hari.
  • Kalau ada rintangan sabar dan tabahkan diri.
  • Jangan putus asa, cuba lagi kalau gagal.
  • Dapatkan restu daripada ibu bapa.
  • Banyak-banyakan berdoa.
  • Paling penting sekali tak menyimpang dari Quran n Sunnah Nabi s.a.w.
  • Itu saja tips yang saya kongsikan bersama you all. Saya harap benda ini dapat bukalah fikiran kita dan harap kita semua hidup dengan buat pilihan yang betul dan terbaik untuk masa depan kite smua. Terima kasih 😉

p/s: sy ucapkan terima kasih kt kak lizz (cik liza razak) bcos sudi publish penulisan saya, kalau salah tolong beri tunjuk ajar ye…thanks kak lizz (ku jawab dah, sama-sama.hehehe)

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts