Benda Simple Yang Patut Kita Ikuti

Kita tak perlu pun seisi dunia untuk terus hidup aman tenteram dalam dunia sebenarnya.

Kalau Allah bagi kita rezeki sebuah rumah agam atas bukit, ya Alhamdulillah. Itu bonus. Tapi, kalau tak ada pun…kita boleh saja bahagia.

Kalau tiba-tiba Allah beri kita merasa jadik tuan pada sebuah kereta BMW, ya Alhamdulillah jugak. Itu bahagian rezeki kita. Tapi, kalau tak ada BMW sekalipun..kita masih boleh bahagia.

Pokok pangkalnya, diri kita. Kalau memang spesies tamak nak semua harta benda dalam dunia ni…memanglah kita tak boleh nak bahagia bila kita tak dapat.

Tapi, kalau kita jenis bersyukur dan faham konsep ‘rezeki & ujian manusia lain-lain’, rasanya sikit pun kita tak kisah bila tak dapat itu & ini.

Banyak lagi dalam dunia ni yang boleh buat kita rasa lebih dari cukup. Ada keluarga yang sayang sepenuh hati pada kita, ada kengkawan yang boleh kita ajak gelak ketawa sesamer & ada “strangers” yang boleh ajar kita senyum kambing bila berselisih (sebab tak kenal pun 😂)

Benda simple tapi seronok jugak. Maka, ayuhlah kita belajar untuk jadi manusia yang simple dan jangan ngader-ngader sangat jadi manusia complicated asyik nak jadi kaya 😂😂

Nota kaki lima: Post ni ditaip dengan mobile phone saje (nak jadi simple katanya), jadi sila abaikan kalau font tonggang terbalik ye. Tengkiu!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Prioriti Berubah

Assalamualaikum. Dah taubat? Eh, taklah. hahahaha! Saya macam saya yang dulu jugak (chewah!). Cuma, bezanya sekarang hidup saya agak tunggang langgang sejak bertukar kerjaya ni. Kalah kesibukan bibik dekat dapur.

Prioriti dah berubah. Acah-acah guna bahasa best. hahahaha!

Kalau dulu, bangun pagi lepas solat Subuh sempat lagi tidur-tidur ayam dalam 30 minit. Silap-silap saya belasah sampai 1 jam lagi.Bos saya masuk kerja lebih awal dari saya. hehehehe. Tapi, zaman tu dah habis. Sekarang, bangun 5:45 pagi. Masa mula-mula masuk kerja baru, rasanya kucing rumah saya pun terkejut tengok perubahan tuan diorang.

Bangun dari tidur, dah tak boleh berangan fefeeling ratu atas katil dulu. Sekarang, celik mata je terus turun katil, masuk bilik air. Tapi, yang bagusnya, saya bukan spesies mandi 1 jam. Saya pun tak faham orang yang jenis masuk bilik air jam 6pagi, pastu keluar jam 7pagi. Entah apa yang dia basuh dalam toilet agaknya.

Paling lama, saya mandi dalam 20minit. Kalau dah terlambat sikit, saya mandi 10 minit je. wahahahaha! Ambil yang wajib saja. Then, solat Subuh dengan tekun (tipu tipu) sekali. Sejadah pun saya lipat asal boleh je (cheh kau, macam busy benor!). Turun bawah, pakai tudung pun asal boleh je. hahahaha!

Apapun, saya beruntung sebab masih punya Mak. Bila saya terjah dapur tu, biasanya Mak dah siapkan telur separuh masak dengan nescafe untuk saya. Biasanya, ini jelah yang saya makan before keluar rumah untuk alas perut yang tak reti adab sangat ni. Kerja nak diisi jek! Tapi, kalau boring dengan telur, biasanya saya request Mak gorengkan nugget  je. Alah, benda simple-simple.

Bangun 5:45 pagi, keluar dari pagar rumah around 7 am macam tu. Ok kan? Tak susah kalau nak bela saya. hahahahaha! Haah, saya bukan perempuan yang jenis nak bersolek tebal macam cina oprah setiap pagi, bukan jenis nak lilit tudung 5 pusingan setiap pagi and bla bla bla tu. Bukan. Saya sejenis perempuan yang simple.

Suka hatilah orang nak kata apa. hahahaha!

Masuk offiice 8 pagi. Kerja pung pang pung pang. Jam 5, pulang ke rumah. Kerja dekat office dah habis, tapi bila sampai rumah….sambung pulak basuh pinggan, sapu sampah, bagi kucing makan, mop rumah bla bla bla sampai jam 10 malam. Penat sampai nak keluar rumah balik pun malas, penat sampai rasa nak terbongkang je depan tv pun ye, penat sampai nak update blog pun tak jadi-jadi. hihihihi.

Itu je pun nak bagitau. Nak update blog, tapi tak ada masa!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Abaikan Zed Zaidi. Teruskan PRAY FOR MH 370!

prayformh370

PRAY FOR MH370

PRAY FOR MH370. Tak nak guna hashtag. Satu, sebab tak sempat nak ambil tahu dan sebab kedua tak guna hashtag yang semua orang nak guna adalah kerana saya menulis artikel ini bukan untuk tujuan mendapatkan trafik dengan keyword tajuk panas ini.

Blog Lizarazak.com memang dah ada keyword panas sendiri (tipu) dan memang dah ada trafik organik sendiri (yang ini tak tipu). Jadi, tak kisah sangat bab trafik ni (kau memang sengaja cari gaduh kan???hehehehe)

Berbalik pada gambar di atas. Sedih, berdebar dan macam-macam lagi perasaan dalam hati ni sebenarnya. Walaupun tiada seorang ahli keluarga yang terlibat dalam kes kehilangan pesawat MH370 ni, tapi Ya Allah Tuhan saja yang tahu perasaan dalam hati ni.

Tetap berdebar.

Cuma, mungkin tidaklah seteruk kerisauan ahli keluarga mangsa yang terlibat. Enta macam mana agaknya keadaan mangsa ya? Mudah-mudahan saja semua baik-baik dengan Izin Allah. Walau dah 3 hari tapi masih tak jumpa juga kesan pesawat MH370 ni, tapi kuasa Allah dan kita sebagai hamba biasa ni masih boleh terus berusaha. Teruskan PRAY FOR MH370!

Jangan dilayan dengan manusia-manusia yang merepek meraban dengan tweet tidak bermoral. Abaikan saja Zed Zaidi dengan kata-kata tidak bertamadun dia tu. Kita bukan macam dia. Jangan buang masa melayan manusia tidak berhati perut tu. Kita, teruskan berdoa dan berharap.

Apa yang terjadi pasti ada hikmah yang tersembunyi pada masa akan datang. Hanya Allah Maha Mengetahui. Pray for MH 370!!! InsyaAllah, pasti ada jalannya untuk kita temui. Amin

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

SENARAI PENYERTAAN CONTEST REVIEW SIRAPLIMAU.COM

Mesti dah ramai yang tak sabar nak buat SEMAKAN STATUS BR1M 2014 ONLINE kan? Sabar. Sebelum tu, ada lagi tarikh yang lebih penting bagi kami yang sertai contest review blog Sirap Limau Dot Com ni. Tarikh penutup contest dah nak tamat.

Tak tahulah ni peluang macam mana. Tengok daripada senarai penyertaan, boleh tahan ramai! hahahaha! Makin tipis peluang nak menang tapi bak kata sis Akma Omar, kita ni bukan join contest nak hadiah semata-mata tapi nak meriahkan contest dan asah bakat.

SENARAI PENYERTAAN CONTEST REVIEW SIRAPLIMAU.COM

Huwaaa!! Banyaknya blog yang bertanding. kakakaka!! Sabarlah Liza, semoga ada rezeki untuk contest review siraplimau.com ini. Ada rezeki, menang. Kalau tak menang, kita cari duit kepuk-kepuk dengan program jobdirumah yang tiap-tiap hari bagi duit ni. hehehehe!

Artikel Berkaitan

TABUNG AKHIRAT QURBAN AQIQAH ONLINE MURAH BERSAMA EQURBAN

Qurban aqiqah online murah bersama eQurban masih lagi terbuka untuk penyertaan. Ada yang sudah mula buat tempahan qurban aqiqah online sahaja, tetapi ada juga yang masih ragu-ragu. Ada yang bertanya secara personal pada saya. Tak apa, saya ada bukti sikit

Mungkin orang yang tak biasa dengan urusan jual beli, program qurban aqiqah online murah bersama eQurban ini agak asinglah. Benda baru tapi sebenarnya program ini bukan baru pun. Saya sendiri dah masuk tahun ke 3 tolong sama-sama warwarkan program ni.

Tapi, biarlah. Pada siapa yang masih ragu-ragu itu kita tak boleh nak buat apa. Mungkin Allah belum bukakan pintu hati mereka untuk sama-sama rebut pahala ibadah Qurban yang sangat besar ni. Tapi, pada siapa yang nak buat ibadah ini pada tahun ini bolehlah ikut cara-cara tempahan qurban aqiqah online di bawah ini ok.

TEMPAHAN QURBAN AQIQAH ONLINE MURAH DI KEMBOJA BERSAMA EQURBAN

1) Anda boleh dapatkan info di Facebook eQurban atau boleh terus layari laman web rasmi eQurban

2) Seterusnya anda pilih bahagian qurban yang anda kehendaki, kemudian klik ‘Tempah Sekarang’. Antara pilihan yang ada adalah seperti berikut:-

Harga untuk satu bahagian lembu adalah RM 250
Harga untuk satu ekor lembu adalah RM 1750
Harga untuk satu ekor kambing adalah RM 550

3) Buat pembayaran secara online melalui Maybank atau CIMB dan selepas anda membuat bayaran, Isi Borang Tempahan / Pengesahan Bayaran untuk diisikan maklumat penuh pembayaran termasuk bilangan bahagian/ekor yang telah ditempah serta penama yang melakukan qurban tersebut.

Siap! Seterusnya pihak eQurban akan uruskan semuanya untuk anda. Ingat ya, jangan buat keputusan last minute. TARIKH AKHIR PROGRAM QURBAN AQIQAH ONLINE ini adalah pada 7 Oktober 2013. Semoga kita semua dibukakan hijab oleh S.W.T untuk merasa betapa pentingnya menjalankan ibadah Qurban ini untuk tujuan menyucikan hati kita. InsyaAllah

Artikel Berkaitan

Tip-Tip Usahawan Kecil Rahsia Besar Cara perniagaan Rasulullah

usahawan-kecil-tip-tip-usahawan

DOA DAN NIAT USAHAWAN KECIL

Setiap perkara atau pekerjaan yang kita ingin lakukan, pasti beserta dengan niat bukan? Sama juga dalam kes untuk menjadi usahawan.  Semoga artikel Tip-Tip Usahawan Kecil Rahsia Besar Cara perniagaan Rasulullah ini bermanfaatlah sikit sebanyak ya.

Walaupun kita sebut usahawan kecil tapi kita kena ada visi yang besar. Visi besar, doa pun kenalah sesuai sikit.

Kita ni, nama saja orang Islam tetapi sebenarnya kita sendiri tak mengamalkan cara berniaga yang betul dalam Islam padahal role model kita iaitu Nabi Muhammad S.A.W sudah mengajar kita tip-tip usahawan yang kita boleh ikut untuk berjaya sama macam Baginda.

Pada saya, syarat utama untuk berjaya dalam bidang keusahawanan macam Rasulullah adalah dengan memasang NIAT DAN DOA yang betul sebelum mulakan sesuatu perniagaan. Niat ni macam-macam kita boleh niatkan ikut suka kita tapi sebegai orang Islam, niat paling baik ialah berniaga semata-mata kerana Allah.

“Sesungguhnya orang yang selalu membaca kitab Allah dan tetap mendirikan solat serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka secara sembunyi atau secara terang-terangan, mereka mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan rugi(35:29)”

“Wahai orang-orang yang beriman. Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Yakni kamu beriman kepada Allah dan rasul-Nya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu, yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (61:10-11)”

Ada orang berniaga dengan niat nak memiliki rumah besar, nak ada kereta mewah, nak ada tanah berekar-ekar. Eh, itu tak salah. Dalam Islam kita memang dituntut ya untuk menjadi orang kaya macam ini tapi sekali lagi niatnya mencari kekayaan untuk mendapat redha Allah. Ada harta bolehlah kita memberi pada orang yang kurang sikit taraf hidupnya. Dengan niat macam ini, walaupun kita disebut sebagai usahawan kecil tapi kecik-kecil pun duit dalam bank melimbun dan bermanfaat pastinya.

“Harta itu merupakan kekayaan terpuji TETAPI hanya bagi orang yang soleh, kerana orang yang soleh akan menggunakan hartanya secara bijaksana, tidak dikotori rasa angkuh yang menghilangkan keberkatan dari Allah.”

TIP-TIP USAHAWAN. RAHSIA BESAR RASULULLAH

Tidak Pernah Berdebat

Rasulullah tidak suka pada perdebatan bila menjalankan perniagaan. Bezakan dengan usahawan zaman kita sekarang ini. Mungkin ada yang bersifat macam Rasulullah, bersabar dan tidak suka berdebat tetapi jumlahnya terlalu kecil. Kalau boleh, kita saja nak menang. Ini penyakit hati.

Teknik Menjual Yang Unik

Ini memang unik. Rasulullah tidak seperti usahawan sekarang. Baginda sangat bijak mengambil hati pelanggan dengan nilai-nilai murni. Baginda tidak hanya memikirkan untung semata-mata tetapi lebih kepada “tackle” hati pelanggan. Baginda hanya memberitahu pelanggan harga pokok sahaja dan terpulanglah pelangga mahu letak berapa. Kita ada ke nak buat macam ini? Payah (termasuk saya)

Tetap Dengan Senyuman

Murah senyuman. Baginda mempunya peribadi yang sangat terpuji. Wajah baginda sentiasa lembut dan manis melayan pelanggan dengan bersabar. Bandingkan dengan usahawan zaman sekarang, termasuk diri kita. Jauh bezanya ya kita dengan sifat Banginda. Baginda sangat bijak memikat hati pelanggan dengan akhlak yang indah. SubhanaAllah.

Bersikap Jujur

Tip usahawan yang senang untuk kita dengar tapi percayalah susah untuk dilakukan kalau tiada iman pada Allah yang kuat dan percaya yang rezeki itu datangnya daripada Allah bukan manusia. Saya beri contoh, cuba lihat sahaja perniaga di pasar malam. Menjual ikan, lapisan atas semua ikan segar-segar tetapi rupanya di lapisan bawah ikan busuk. Bila pelanggan kata “beri 1 kg”, mereka akan ambil yang lapisan bawah tanpa pelanggan sedar. Dari mana mahu mendapat keberkatan dalam perniagaan dan bagaimana mahu menjadi usahawan berjaya seperti Rasulullah? Fikir

Tidak Mengejar Harta Semata-mata

Kalau harta yang kita mahukan semata-mata, itu sahajalah yang Allah akan berikan. Tapi, Baginda tidak seperti itu. Baginda ada niat lain bila berniaga. Baginda mengukuhkan potensi dan kedudukan Baginda dengan menjalankan perniagaan yang baik dengan niat untuk mendapatkan modal daripada orang-orang kaya untuk tujuan mengembangkan perniagaan Baginda dan mengukuhkan nama Islam itu sendiri. Bukan untuk kepentingan diri semata-mata. Kita? Ramai yang mahu mewah untuk tuntutan hidup sendiri sahaja.

Cari Keuntungan Maksimum Dengan Jujur

Di dalam hadis sahih riwayat Abu Daud di mana Rasulullah ditanya mengapa tidak ditetapkan keuntungan maksimum , lantas Rasulullah menyatakan, itu adalah satu ‘kezaliman’ untuk para peniaga. Maksudnya tidak salah kalau kita menaikkan harga untuk mendapat keuntungan 100% asalkan tidak melanggar etika berniaga. Jujur saya cakap, sekarang ni saya buat dropship dan ada sesetengah produk yang saya berjaya kaut keuntungan 100%. Usahawan kecil tapi otak kena cepat sikit kot, tapi saya pastikan saya tidak menjual produk bertentangan dengan agama dan jalankan urusan jual beli dengan jujur. Jangan sesekali jual produk yang tidak elok kualitinya untuk dapat keuntungan tapi gunalah strategi perniagaan berkesan yang lain. Buat research sendiri ok.

Rasanya ini sahaja perkongsia saya sebagai usaha untuk menang dalam Peraduan Keyword Contest Usahawan Kecil #1 2013 yang saya dah terlambat join pun sebenarnya. Dah nak habis tempoh dah pun. hahahaha!! Tapi, tak apa seronok sebab saya tiba-tiba dapat belajar banyak perkara pasal keusahawanan ni daripada sis Akma Omar contohnya. Seronok kot wei baca artikel-artikel bermanfaat beliau, bukan macam blog saya ni. wakakakaka!!! Oklah, cukup setakat ini dahulu. Wassalam

Artikel Berkaitan

Video Rindu Bertamu Di Abu Dhabi Episod 1

Video Rindu Bertamu Di Abu Dhabi Episod 1 sudah ada ya di Youtube. Kalau tertinggal minit-minit terakhir drama Rindu Bertamu Di Abu Dhabi Episod 1 ni bolehlah layan dekat sini pula. Siapa suruh buat waktu Maghrib, beginilah jadinya. hahahaha!!!

Tak apa, jangan risau kita ada second chance, third chance dan banyak chance selagi saya rajin update pasal Video Rindu Bertamu Di Abu Dhabi dekat blog ni. wakakakaka!! (sendiri nak tengok, sebab tulah aku rajin sebenarnya -..-)

Video Rindu Bertamu Di Abu Dhabi Episod 1

Setakat yang saya dah tengok Drama Rindu Bertamu Di Abu Dhabi ni, nampaknya not too bad untuk permulaan. Oklah sebab seronok tengok pelakon-pelakon ada yang berbahasa Arab (Arab kan???) dalam drama ni. Lepas tu nampak sangat mewahnya drama ni. Oleh kerana ada kawan sendiri yang berlakon, wajiblah update selalu entri macam ni. hahahaha!!! Bye. Tunggu episod 2 dan seterusnya pulak dan saya akan letakkan di bahagian sidebar terus. Sonang kalau nak klik. mihmihmih!

Artikel Berkaitan

Interesting! What Is Your Social Media Personality?

Assalamualaikum, Salam jumaat yang barakah ya! Tadi, saya sajalah buka web Churp Churp mana tahu ada duit 1 juta dalam akaun. Tapi, malangnya tak ada. hahahaha! Tapi, saya tertarik bila ternampak 1 poster “What Is Your Social Media Personality?” macam dekat bawah ni.

churpchurp

Menarik pula rasanya kot. Saya pun dengan santai ala-ala Mak Jemah merajinkan diri buatlah personality test ni. hahahaha!!! Saja-saja jelah nak suka-suka. Keputusannya untuk test  “What Is Your Social Media Personality?” saya ialah VAGUEBOOKER. Ye ker? penipu jer kot. hahahahaha tak nak mengaku. hehehehe! Korang macam mana?

Mungkin lepas ni bolehlah baca balik entry Panduan Penggunaan Facebook dan Twitter Untuk Bloggers yang saya kongsikan pada suatu masa dahulu (ayat melayu kemain.hahahaha!)

Artikel Berkaitan

Perkongsian Tempat Menarik di Istanbul

Tempat-tempat menarik Istanbul memang banyak sangat kalau saya nak cerita. Tapi, maaflah sebab saya tak ada video macam dekat bawah ni untuk kongsi pengalaman saya ke tempat-tempat bersejarah di Istanbul tahun lepas. Yang pasti, tak rugi pergi Istanbul! Kalau nak buat lamaran romantik untuk pasangan, pilihlah Istanbul!

Blue Mosque atau Masjid biru, Hagia Sophia, laut Marmara, Topkapi Palace atau Istana Topkapi, Grand Bazar, Taksim dan banyak lagi tempat yang sejujurnya saya dah lupa nama! hahahaha!! Bukan apa, semua kan bahasa Turkey. Manalah saya ingat nama tempat tu. hihihihi

 Pakej Murah Istanbul

Kalau ada orang yang tanya saya, negara mana yang paling best untuk diorang ambil pakej bulan madu, saya tanpa kompromi (gitu) akan rekemen Istanbul, Turkey! Seriouslah, saya dah pergi Kota London tapi pada saya Kota Istanbul lagi best dan berbaloi sebab negara ni kan 2 benua. Cara hidup Eropah dan Asia ada dekat sini.

Nak kata negara ni 100% ikut cara hidup Islamik, tak juga walaupun negara ni banyak gila-gila Masjid menarik dan Empayar-empayar besar semua ada dekat sini tapi disebabkan 2 benua, jadi ada juga cara hidup Eropah yang diorang amalkan. Kira 50-50, ikutlah kita nak ikut yang mana 1.

Hargia Sophia

Blue Mosque

Blue Mosque (inside)

Taksim (serious sepanjang jalan ni kedai!)

Grand Bazaar (sediakan duit 1 juta sebab best gila shopping dalam ni. Pasar terbesar!)

Oklah, sebenarnya banyak lagi gambar yang saya nak tempek tapi sebab malas tak jadilah. hahahaha!! Gambar-gambar ni saya ambil dan kongsikan sebab saya rasa cantik-cantik. Korang boleh tengok gambar-gambar lain tempat-tempat menarik Istanbul di sini. Diorang pergi trip ok!!

Cepatlah kahwin, nak honeymoon dekat Istanbul. hahahahaha!!!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Beginilah Cara Hidup Untuk Tahun 2013

2013-planner

Tahun 2013 sudah jejak 31 hari nampaknya hari ini. Pejam celik, pejam celik. Cepat betul masa berlalu sekarang kan? Semalam, pelajar jurusan agama dah selamat dah dapat keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). Kita? Dah dapat keputusan apa? hahahaha!

Lawak hambar.

Sambung, sebelum tu saya mulakan dengan mengucapkan Segala Puji bagi Allah. Selawat dan salam atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W (ada gaya ustazah pilihan tak?) hehehehe! Alah, bukan apa. Saja ambil keberkatan. Eloklah daripada saya dok “hello semua!!! yo yo wassup!” kan?

Dunia nak kiamat? Eh taklah. Hari ini kan hari Khamis bukan Jumaat. hahahaha!! Lawak hambar sekali lagi. Ok, serious balik. Baca sekali lagi tajuk entri ini “Beginilah cara Hidup Untuk tahun 2013”. Cara hidup siapa? Of courselah cara hidup saya. Tak ada masa saya nak ambil tahu cara hidup orang lain.

Setiap orang ada cara hidup yang berlainan. Kita ni semua berbeza tiap satunya. Wajib ya kita percaya yang kita ni semua kategori unik. hahahaha! Jadi, bila dah sebut unik, maksudnya tentulah cara kita nak kecapi nikmat bahagia tu berbeza. Saya dengan cara saya yang kini, korang mungkin ada cara lain.

Kalau sebelum-sebelum ni saya dah rasa macam banyak sangat buang masa, untuk tahun 2013 ni saya dah tak nak ulang lagi. Usia makin meningkat, rasa macam sia-sia kalau tak berubah dengan mengatur langkah untuk hidup dengan lebih baik. Untuk tahun 2013 ini, saya dah nekad (InsyaAllah) akan cuba bahagikan masa antara keperluan diri sendiri, keperluan keluarga, keperluan orang-orang tersayang, dan keperluan agama dengan lebih teratur. Beginilah cara hidup  untuk tahun 2013 saya  😉

BANGUN AWAL SEDIKIT (Sedikit je untuk permulaan)

Masa abang dan kakak ipar saya pergi menunaikan haji tahun lepas, saya diamanahkan untuk jaga hero-hero mereka. Jadi, dengan paksa rela saya dah terbiasa bangun jam 4:30 pagi untuk siapkan keperluan diorang ke sekolah. Barulah saya tahu, sebenarnya bila kita bangun seawal pagi buta tak berapa nak buta ni, ada eloknya juga. Badan jadi lebih segar dan BANYAK KERJA BOLEH SIAPKAN LEBIH AWAL! Saya teruskan juga sekarang tapi selalu juga failed. Tak apa, masih berusaha.

FIKIR TENTANG KEJADIAN ALAM PAGI-PAGI

Ahaks! Serious, seronok sangat buat aktiviti ni. Sekarang ni, setiap pagi saya akan keluar rumah dan tengok langit, puji. Cari pulak burung-burung yang terbang, saya puji lagi. Lepas tu, saya akan cari binatang-binatang lain yang melata ke apa ke untuk buat saya sedar dan bersyukur banyak banyak banyak sebab Allah jadikan saya sebagai manusia yang boleh makan Pizza Hut tak macam binatang yang cuma makan makanan sisa kita. Seronok! korang kena buat dan nanti korang tahulah perasaan yang saya rasa. hihihihi

FOKUS KERJA

Yang ini saya antara paling susah bagi saya yang dah terbiasa membuang masa. hahahaha!!! Kalau sebelum ni saya asyik melayan orang dekat Twitter, baca gosip itu ini, sekarang saya dah malas. Banyak kerja tertangguh. Biasanya antara jam 10-1 pm saya tak bukak mana-mana web social network. Kalau busy sangat, saya terus OFF wifi. FOKUS!

JAGA SILATURRAHIM

Walaupun saya jarang bukak web social network, tapi saya ada application WhatsApp dekat hp. Saya memang suka tanya khabar kawan-kawan terdekat guna WhatsApp je. Saya dah belajar tentang pentingnya jaga silaturrahim ni, jadi memang kadang-kadang even sibuk pun saya akan ambil sikit masa untuk tanya khabar. Tapi, buat ikhlaslah janganlah pulak berbaik ada sebab lain. wakakakaka!!! Buat apa-apa biar IKHLAS.

POSITIVE IMAGINATION

Yang ini saya baru belajar daripada seorang kenalan. Dialah yang ajar saya untuk cuba jadi manusia yang sepositif yang boleh. Macam mana? Cuba bayangkan perkara-perkara yang kita impikan atau kita nak perkara tu terjadi in future. Kata kan, kita nak pastikan tahun 2013 akan jadi tahun paling bahagia, tahun yang akan buat saya lebih ceria (bayang saya ketawa terbahak-bahak), atau apa sajalah yang saya suka. Serious saya cakap, korang kena buat teknik ni sebab once korang buat dengan betul-betul fokus, akan ada 1 kuasa atau energi yang sangat POSITIF masuk dalam badan kita. Best!

Ada lagi sebenarnya tapi kalau saya kongsi semua dekat sini, jenuhlah korang nak baca (itupun kalau ada yang sudi baca. hahahaha!). Apa-apapun, janganlah ada yang terasa hati lepas baca entri ini. Kalau ada, saya minta maaf. Ini hal saya, hal hidup korang Wallahualam. Buatlah apa dan bagaimana pun asalkan akhirnya kita akan dapat manfaat daripadanya ok. Bye!

*Nampaknya ramai yang tempah Al-Quran Cantik. Alhamdulillah, kalau ada yang nak tempah bolehlah email saya. Stok dah tak banyak. Mungkin bulan 3 dah stop dulu.

credit pic to: link

Artikel Berkaitan