Simpan Duit Dalam Unit Trust Dan Anda Boleh Tidur Nyenyak

tips-unit-trust

Kenapa saya berani buat statement macam ini? Adakah kerana saya sudah mula melabur dengan unit trust? Ok, sebenarnya saya sudah mula jatuh cinta dengan ilmu UNIT TRUST di Malaysia. Rupa-rupanya memang senang gandakan duit dengan pelaburan UNIT TRUST ni.

Saya rasa sebagai Unit Trust Consultant, saya perlu didik dan ajar rakyat Malaysia untuk berani melabur duit dalam UNIT TRUST ini. Orang kaya yang sudah kaya, memang mereka sangat familiar dengan cara pelaburan UNIT TRUST ini tetapi mereka tidak dedahkan.

Kenapa? Oh, bukan sebab mereka kedekut ilmu tapi saya anggap mereka tiada masa nak berkongsi dengan anda semua. Jadi, inilah tugas kami. Mungkin, ada orang cakap “alah, unit trust consultant ni keje nak cari komisen saja”. Ya, memang sesetengah agent, memang niatnya begitu. Cari client, cakap sikit-sikit, dapat close sale dan lepas tu dapat komisen then “jalan”.

Saya sendiri tidak suka cara itu. Langsung tiada tanggungjawab. Rasanya, kita tahu dalam Islam pentingkan tanggungjawab dan amanah ni. Hmm, tapi biarlah. Hak masing-masing.

Ok, sambung berkenaan agenda simpan duit dalam unit trust (invest). Orang kita ni sebenarnya takut sebab beberapa alasan yang lepas saya buat sedikit survey.

1) Mereka takut nak bagi duit cash – takut duit lesap

2) Mereka tak percaya KEHEBATAN unit trust itu sendiri – padahal inilah rahsia orang-orang kaya lipatgandakan duit mereka!

3) Mereka takut kena tipu dengan agent – memang kena hati-hati 

4) Mereka tak percaya duit RM50000 boleh beranak sampai RM 1 juta. Ingatkan cerita dongeng – nanti saya terangkan ya!

Mula-mula nak sambung bebel lagi pasal UNIT TRUST ni tapi mata mengantuk pulak. Tapi, jangan risau sebab saya akan sambung since ramai yang PM dekat Facebook personal saya tak sabar nak tahu macam mana nak invest dengan saham dana Islamik. InsyaAllah

Artikel Berkaitan

18 responses to “Simpan Duit Dalam Unit Trust Dan Anda Boleh Tidur Nyenyak

  1. wah dah jadi consultant unit trust pulak ya? Nice one 😀
    Azri Johan´s last blog post ..Lirik Lagu Only Yours Najwa Latif Official

  2. Salah satu cara untuk merancang kewangan untuk masa bersara. Kalau ada duit lebih boleh labur didalam unit amanah dan kalau layak pengeluaran akaun 1 KWSP pun boleh labur di unit amanah.

    Harapan saya pihak KWSP supaya dapat menurunkan had minimum pengeluaran kerana baru ini mereka menaikkan had minimum.
    akubiomed´s last blog post ..Pencegahan kanser payudara dengan pemeriksaan percuma mamogram

    • betul. syarat baru ni agak ketat sikit. tapi, mungki masa hadapan kerajaan akan turunkan had minimum ni.

      yes, KWSP paling popular setakat ni untuk mereka yang nak join labur dalam unit amanah ni tanpa cash money dari poket sendiri. bila saya buat calculation untuk client, memang rasa macam nak seuruh semua orang join UT ni. untuk standby hadap hari tua 🙂
      Lizz´s last blog post ..ORANG SINGAPORE BORONG SET AL-QURAN HANTARAN

  3. Lekaslah kongsi cara mendapatkan keuntungan RM1juta,
    Abdur´s last blog post ..Mengatur Strategi SEO Menggunakan File Robots.txt

  4. Unit Trust mmg terbaeuk.. saya mesti pilih…
    Suheilfazri Suhaimi´s last blog post ..Maksud Hon Yang Korang Tak Tahu

  5. Bagus perbanyakkan info tentang UT ni..sebab masa saya nak invest dulu punya la susah nak cari..tanya kawan2 semua tak tahu. hoho
    Hafiz Rahim´s last blog post ..Ada Apa Dengan KLIA2

  6. zik

    dulu agent.. tapi dah tak aktif… masa tuh belajar.. so tak pandai nak cari client (alasan jer tuh).. dah mati lesen.. kena ambil exam balik… ada simpan.. 2k.. sekarang kalau kira 2700 ringgit.. 700 untung woo.. public ittikal..
    zik´s last blog post ..Keputusan dan kedudukan carta terkini liga super 17 mei 2014

    • bezanya UT dengan insurance ni, kita tak perlu desak2 client sebab biasanya bila kita bukak pasal UT ni, cerita benefit, tunjuk bukti orang yg dah “beranakkan” simpanan dia…nnti client yg cari kita 🙂

      cuma, kena betulkan sikit niat dari nak kejar komisen to nak educate orang Islam (focus) untuk rangka masa depan. tak ada duit, macam mana nak anta anak2 sekolah
      Lizz´s last blog post ..Kempen Keluarkan Semua Duit ASB Bermula

  7. tahniah dah upgrade jadi agen unit trust pulak. gelaran dia apa ya? Unit Trust Consultant kan?

    Bertambah lagi sumber pendapatan, selain dari jadi agen affiliate 🙂
    sabree hussin´s last blog post ..Sambutan Hari Lahir Bersama Adik-adik Rumah Amal Siraman Kasih

  8. Pingback: Perbezaan ASB Dengan Unit Trust Islamic Fund Secara Mudah | Lizarazak.com

  9. Pingback: Maksimakan Simpanan Anda Dengan Compound Interest Dalam Unit Trust | Lizarazak.com

  10. Hi liza, hihihi

    Tahniah, bagus unit trust ni. Sejak aku jadi agen pun banyak belajar pasal ni. InsyaAllah nanti boleh lepak – lepak share sama – sama.

    All the best liza, semoga dipermudahkan segala urusan.

  11. harus difahami turun naik harga saham

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge