Contoh Mudah Unit Trust Investment VS EPF

Contoh Mudah Unit Trust Investment VS EPF ni terpaksalah saya kongsi jugak sebab ramai yang request nak tahu CARA MUDAH UNIT TRUST INVESTMENT ni gandakan wang anda. Mula-mula nak ajar step by step tapi dah ada yang tak sabar,amiklah contoh ni dulu.

Contoh Mudah Unit Trust Investment VS EPF

394134_299831663483627_790559050_n

 

Reti tak tu macam mana nak kira “return” yang kita akan dapat? hehehe. Kalau tak tahu, janganlah bersedih sebab memang ini bukan kerja asal semua orang tapi inilah salah satu kerja UNIT TRUST CONSULTANT. Dekat atas tu ada perbezaan keuntungan Okay, mari saya tunjuk 1 je contoh mudah unit trust investment vs epf ni pada anda ya. Tarik nafas, lepas tu lepas. hahaha! Jom!

FORMULA:

FV = PV x (1+r)^n

FV – future value , PV – present value , r – interest rate , n – bilangan tempoh

CONTOH MUDAH UNIT TRUST INVESTMENT CALCULATION:-

FV = PV x (1+r)^n

FV=5000(1+12%)^5

** 12% ini adalah tidak tetap. tapi di sinilah bezanya Unit Trust dengan EPF dan simpanan lain-lain. Orang takut nak invest dengan Unit trust sebab takut % ni jatuh tapi kalau anda faham KONSEP UNIT TRUST iaitu PELABURAN/SIMPANAN JANGKA PANJANG (minima 3 tahun-5tahun), dan tahu selok belok pelaburan secara UNIT SPLIT ni, dia tak akan risau. Yang ini kalau nak info lanjut, kena meet up 😛

Total return untuk simpanan 5 tahun dengan UNIT TRUST adalah RM8812

 


 

CONTOH MUDAH EPF saving CALCULATION:-

FV = PV x (1+r)^n

FV=5000(1+6%)^5

** 6% ini adalah tetap. Fikir logik macam ni jelah, EPF ni apapun terjadi memang 6% ajelah yang mereka akan beri anda sebagai pulangannya. Fikirlah sendiri. hehehehe!

Total return untuk simpanan 5 tahun dengan UNIT TRUST adalah RM6690

Faham tak? Apa? tak faham contoh mudah unit trust investment ni lagi? Tak apa. Pelang-pelan kayuh, nanti saya bagi artikel lagi. hahahaha! Sebelum tu, meh jemput cuci mata dekat ZARALEGACY.COM

 

Artikel Berkaitan

One response to “Contoh Mudah Unit Trust Investment VS EPF

  1. Ini membabitkan matematic,
    Abdur´s last blog post ..Pakar SEO Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge