Kempen Keluarkan Semua Duit ASB Bermula

Jom KELUARKAN DUIT ASB! Ok, tajuk ke macam nak gaduh. Sebenarnya tak nak gaduh pun macam isu Wardina Safiyyah dan Ustaz Don kesayangan hamba itu (menyempat). Artikel ini adalah untuk diri sendiri sebab dah tak sabar nak melabur dengan cara yang lebih Islamik.

Saya tidak mahu cerita tengan hukum melabur dengan ASB,ASN atau mana-mana saja unit saham dekat Malaysia ni. Sebab saya bukan mufit agama pun. Saya cuma ambil keputusan untuk keluarkan duit ASB saya yang dah disimpan dari kecil tapi dividen tak berapa sangat pun (tapi, tetap ada pertambahan cuma tak banyak) sebab saya dah buat sedikit kajian dan ada pihak yang dah berjaya buat saya faham tentang isu hukum melabur dengan ASB ni.

Saya akan keluarkan semua duit ASB saya dan melabur dalam UNIT TRUST ISLAMIC yang diikhtiraf oleh Malaysia dan paling best saya labur dan saya akan urus sendiri sebab saya adalah unit trust consultant. Lebih selamat kan? Saya ada kenalan yang memang dah ada pengalaman 10 tahun dengan unit trust dan semestinya dialah yang akan bantu saya dalam urusan switching dana saham.

Untung much? InsyaAllah. kalau takut dengan risiko melabur, memang sampai ketua lah kita takut. Saya dah buat research. Memang dah ramai yang melabur dengan cara ini, dan ada yang lebih bijak sebab dan ready nak hadap hari bersara dengan duit yang banyak. Mereka ni semua guna duit KWSP untuk saving. Simpan sekarang, lagi 10 tahun pencen, InsyaAllah duit dah beranak berganda-ganda. Better than ambil duit dan beli benda bukan-bukan!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

11 responses to “Kempen Keluarkan Semua Duit ASB Bermula

  1. menarik! nak buat jugaklah…insyaAllah

    thanks liza
    hafizmd´s last blog post ..Bluefin-21 Jentera Selam Operasi Kehilangan MH370

    • Boleh! jangan dengar orang cakap, better buat research sikit then bila dah rasa perlu boleh buat macam saya buat. hehe. kenapa kita nak teruskan sesuatu yg kita dah mula rasa waswas kan? ASB harus hukumnya tak haram bersebab 🙂
      Lizz´s last blog post ..Kes Flight MH 192 Pulak

  2. ikut majlis fatwa..berbeza beza ikut negeri..hoho
    reezluv´s last blog post ..Cara Buat Iklan Adwords

  3. patut lah abah saya lebih suka menyimpan di agro bank
    onlajer´s last blog post ..Mee Segera Juga Pilihan Rakyat Satu Malaysia

  4. Syariah compliant unit trust banyak cuma risiko dia besar lebih sikit dari ASB.
    Malaysia Tercinta´s last blog post ..Ranking Universiti Malaysia Di Asia Dan Dunia 2014

    • ASB ada risiko ke? macam tak ada sangat sebab kita cuma dapat dividen saja dan siap kita dijanjikan yg modal kita tidak akan berkurang. kalau ikut dalam Islam, cara urus niaga macam tu tak dibenarkan….setiap urus niasa suppose ada untung/rugi.

      tapi apa-apapun, tq jugaklah kat ASB sbb bertambah jugaklah duit dari tak ada dulu2.hehehehe
      Lizz´s last blog post ..Kes Flight MH 192 Pulak

  5. Kalau main unit trust kenalah ambik tahu sikit pasal ekonomi & politik, kena baca banyak sikit, kena alert lebih sikit, nanti bila harga jatuh tak sedar, sbb UTS pun sibuk, dia org ramai clients
    KelipKelip´s last blog post ..Nescafe Mocha warna ungu model pertamaku

    • ya betul dan sebab itu client pun jangan ambil mudah bila bab nak pilih utc mereka 🙂
      ramai utc yang hanya kerja komisen sahaja. itu mereka tanggung sendiri. kita kena ada niat yang betul bila nak berkhidmat untuk orang ni sebenarnya 🙂

      investment sangat banyak manfaat untuk future. kalau tak, tak mungkin ada yang sanggup labut berjuta-juta dengan team kami 🙂
      Lizz´s last blog post ..ORANG SINGAPORE BORONG SET AL-QURAN HANTARAN

  6. nisa halim

    Salam Cik Liza atau Puan Liza,saya baru je masuk ASB nie lebih kurang 2tahun,macam mana cara saya nak keluarkan duit tu dan masuk ke dalam unit trust islamic.tolong bantu saya.Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge