Peristiwa Israk Mikraj Bagi Umat Islam

Peristiwa Israk Mikraj merupakan peristiwa yang sangat agung bagi umat Islam seluruh dunia. Rasa teruk sangat bila saya hampir terlupa esok adalah harinya. Rasanya dah banyak blog yang siarkan artikel berkaitan Peristiwa Israk Mikraj kan?

Dekat bawah ini contohnya, ringkasan bagaimana peristiwa Israk Mikraj yang saya jumpa di blog seorang sahabat blogger Za-hawa. Rasanya tak perlulah saya copy paste ceritanya kan sebab anda semua boleh baca di mana-mana untuk dapatkan informasi lebih lanjut. Rajinkanlah diri.

PERISTIWA ISRAK MIKRAJ

PERISTIWA ISRAK MIKRAJ

PERISTIWA ISRAK MIKRAJ

Di dalam akhbar Utusan Online, saya terbaca berkaintan Simbolik Peristiwa Israk Mikraj ini. Mungkin selama ini kita sibuk tahu pasal sejarahnya sahaja tapi tak tahu simbolik yang ada dalam sajarah ini. Nah, termasuklah saya sendiri. hahahaha!

SIMBOLIK PERISTIWA ISRAK MIKRAJ

“Israk dan Mikraj menyatukan dua masjid pertama di dunia. Kedua-duanya simbolik risalah tauhid yang dibawa oleh nabi-nabi terdahulu.Kedatangan Rasulullah ke Baitulmaqdis menandakan bahawa Islam adalah lanjutan agama Ibrahim, Yakub, Musa, Isa dan seluruh nabi-nabi sebelumnya. Dan Muhammad adalah nabi terakhir yang menutup seluruh kenabian.Berkata Ibnu Kathir dalam tafsirnya: “Baitulmaqdis adalah tempat asal nabi-nabi sejak Nabi Ibrahim.

“Itu sebabnya mereka lalu dikumpulkan di sana. Rasulullah SAW mengimami mereka di tempat mereka sendiri. Ini menunjukkan bahawa beliau adalah imam yang terbesar dan pemimpin yang dikedepankan.”

Oklah, kepada seluruh umat Islam yang berada di mana sahaja saya ucapkan salam Israk Mikraj ya. Tak lama lagi kita semua akan menempuh bulan Ramadhan pula. Kepada sesiapa yang ingin mendapatkan Al-Quran Pelangi, Al-Quran Digital, Al-Quran Tafsir atau apa sahaja jenis Al-Quran untuk kegunaan sendiri sempena bulan yang penuh barakah ini boleh dapatkannya dengan harga yang berpatutan di Al-Quran Pelangi Murah.

Juga kepada sesiapa yang ingin mengaut pahala berganda di bulan Ramadhan nanti dengan bersedekah Al-Quran di masjid-masjid, atau mahu mewaqafkan Al-Quran di mana-mana surau, mahu memberikan hadiah untuk majlis-majlis keagamaan juga boleh dapatkan Al-Quran Pelangi Murah dengan harga borong yang special. Selamat beribadah 🙂  pssst, semalam saya dah dapat Rahsia Pemasaran Affiliate daripada otai.hehehehe

Artikel Berkaitan

12 responses to “Peristiwa Israk Mikraj Bagi Umat Islam

 1. Sayu hati bila teringatkan khutbah terakhir Nabi Muhammad s.a.w. Tak pernah berjumpa tapi sangat kenal dan rindu padanya. Itulah ciri umat akhir zaman. Dan sesungguhnya kita adalah umat akhir zaman itu.
  halif´s last blog post ..Pencarian Hidayah Islam Dalam Diri

 2. tiap kali hari isra’ mikraj pergi masjid dengar ceramah, ingat kembali apa yang dah lupa 🙂

  Salam isra’ mikraj dari KZ 🙂
  Khairul Zamri´s last blog post ..Wordless Wednesday 75 : Rail Train Toys

 3. salam Israk Mikraj…subahanallah satu peristiwa agung dalam kehidupan manusia yang sukar dirungkai dengan akal fikiran melainkan dengan iman dan takwa.
  kakiblog´s last blog post ..7 Sebab Blog Tidak Didatangi Para Pelawat

 4. Allah. Allah. Allah..
  Artikel yang menarik kak liza…
  ProfHariz´s last blog post ..Persembahan Karaoke Bebas Di Rumah Kenduri Kahwin

 5. Itu buktinya kekuasaan Allah swt. Suatu peristiwa yang sangat hebat.
  daddydee´s last blog post ..Medidik Dalam Filem : Perginya Seorang Lagenda

 6. merindui akan membuahkan iman dlm hti dan jiwa

 7. Israk Mikraj adalah peristiwa yang sangat penting bagi umat Islam
  semoga kita bisa memaknaiknya dengan baik sehingga ibadah dan ketakwaan kita terhadap Allah SWT semakin bertambah
  Rina´s last blog post ..How To Create CSS Social Media Button With Tooltip and Hover Effect

 8. kalau ada kelapangan boleh tengok dalam dimensi ahli astronomi, baru nampak gambaran…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge