Perempuan Tidak Pandai Berdikari?

Perempuan tidak pandai berdikari. Tajuk motif sangat macam nak cari gaduh dengan kaum sendiri. hahahaha! Taklah, saja macam terfikir ok juga kalau tulis entri pasal perempuan. Kalau semua nak tulis pasal pasangan bercinta, tak best juga kan?

Betul ke ramai perempuan tidak pandai berdikari? Kalau tanya pada saya, haruslah saya bangkang 200%. kahkahkah!! Mana boleh jatuhkan kaum sendiri, kan? Cuma, kalau orang tanya “betul ke wujud perempuan tidak pandai berdikari?”, memang saya terpaksa setuju.

Tapi, pada saya bergantung juga keadaannya. Kalau berdikari tak bertempat pun tak boleh juga. Contoh, kalau ada orang cakap perempuan yang tak pandai panjat bangunan tu boleh dikategorikan sebagai golongan perempuan yang tidak pandai berdikari tu SANGATLAH TAK LOGIK.

Agak-agaklah, nak suruh perempuan panjat bangunan. hahahaha!!! Perempuan ni sebenarnya dalam Al-Quran memanglah ada sebut yang kita kaum yang lemah tapi bukanlah maksudnya tak mampu buat apa-apa cuma, di dalam Islam digambarkan macam kaum lelaki sebagai pelindung kaum perempuan.

Tapi bukan maksudnya perempuan langsung tak boleh buat kerja. Pada saya, berdikari ni sangat penting. Baik lelaki, mahupun perempuan. Contoh perkara-perkara yang MUNGKIN TIDAK SEMUA PEREMPUAN pandai buat macam dekat bawah ni.

1) Hal berkaitan kereta. Tak kiralah hal minyak hitam kereta, hal enjin kereta, hal nak tukar tayar kereta dan jangan pelik kalau saya sebut ada sesetengah perempuan tak pandai isi minyak kereta sendiri. Hmmm.

2) Bayar bil. hahahaha!!! Eh tergelak pulak, tapi memang betul. Ada juga perempuan yang tak pandai nak bayar bil sendiri. Semua nak harapkan lelaki. Susahlah macam ni. Sangat tak berdikari.

3) Penjagaan anak-anak. Pening kepala lelaki nanti kalau semua perempuan tak boleh berdikari bab ini. Kita kan orang perempuan, seeloknya kenalah pandai jaga sendiri anak kita kecuali atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Zaman sekarang, wujud je perempuan yang tak tahu nak jaga anak. Terkial-kial. Menyedihkanlah juga.

4) Last, yang setakat ini saya mampu terfikirlah. Perempuan yang tak boleh buat sebarang aktiviti sendiri. Contoh, nak pergi beli barang dapur mesti tunggu suami. Nak pergi klinik, kena tunggu suami juga. Ya Allah bahayalah perempuan macam ni. Kalau emergency case, macam mana?

Ok, cukuplah 4 je ciri yang saya terfikir setakat ini. Ada lagi ke contoh yang boleh kita cop dekat perempuan tu sebagai Perempuan tidak pandai berdikari? Kalau ada, bolehlah share dengan kami dekat sini.

Penutup entri ni, saya cuma nak pesan dekat kaum sejenis saya ni. Cubalah sedaya mungkin jadi perempuan yang pandai belajar berdikari. Bukan nak lawan fitrah semulajadi, cuma kalau boleh janganlah jadikan diri tu “bebanan” orang lain. Selagi mampu buat sendiri, berdikarilah.

Oh ya, nampaknya ramai betul yang baca entry Amalan dan Doa Murah Rezeki. Kita Minta, Allah Pasti Beri! dalam blog saya ni. Mungkin lepas ni saya akan beri lagi antara amalan atau doa dapat rezeki yang lain. InsyaAllah

Artikel Berkaitan

One response to “Perempuan Tidak Pandai Berdikari?

  1. Setuju sekali, perempuan juga tetap harus bisa memiliki kemandirian walaupun sudah ada suami yang menanggung kehidupannya.
    torik´s last blog post ..Mencegah Badan Menggemuk Karena Kurang Tidur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge