Gempar Amaran Tsunami 2012

Tsunami 2012. Rasanya memang semua dah tahu ada amaran Tsunami berikutan gempa bumi terkini Aceh petang tadi kan? Amaran Tsunami dah dikeluarkan di sana tapi dekat Malaysia katanya tak lama lagi. Takutnya!!!

Saya tahu berita tentang gempa bumi terkini Acheh ni masa tengah bersama keluarga dekat luar. Dalam jam 4:30 petang rasanya tadi. Ingatkan biasa-biasa je, sekali dengar sekali lagi berita dekat Radio SuriaFM. Pergh!!!! SubhanaAllah katanya amaran Tsunami dah dikeluarkan dekat Acheh. Dengar punya dengar lagi, katanya dekat Penang dan Port Dickson pun akan dikeluarkan juga amaran Tsunami tak lama lagi. Risaunya.

tsunami-2012

Minta-minta tak ada apa-apa lah, Kejadian Tsunami Japan 2011 pun saya macam terbayang-bayang lagi. Kalau ingat yang jadi dulu lagilah. Beratus ribu kan yang meninggal. huhuhuh. Apa-apapun, kita sebagai orang Islam kena percaya ini semua adalah teguran daripada Allah S.W.T untuk hambaNYA. Mungkin kita ada buat salah yang melampau, jadi gempa bumi kuat ini sebagai peringatan.

Di Blog Denaihati, selain sibuk promosi entry Toshiba Intel Ultrabook Challenge beliau tetap sempat update dengan berita terkini berkenaan Amaran Tsunami 2012 ni. Biasanya blog Denaihati ni memang cepat bab update berita terkini. Jadi, korang yang nak tahu lebih lanjut, bolehlah selalu jengah blog beliau ok.

Dekat bawah ni, antara isi entry terbaru oleh Denaihati pasal gempa bumi aceh. Nak baca lebih lanjut, sila jangan pemalas sangat ke blog tuannya. hahahaha!!!!

“Betul berlaku gempa bumi di Aceh, Indonesia yang kuat iaitu 8.7 magnitude dan diikuti gempa susulan 6.5 magnitude. Gempa bumi Aceh berlaku boleh mengakibatkan kemusnahan yang teruk. Amarah tsunami telah dikeluarkan di 28 buah negara termasuk Malaysia”

8.7 tu bukan sikit kan??? Ya Allah mudah-mudahan semuanya akan selamat dan sentiasa dalam lindungan Allah. Cuma, nasihat saya blogger yang tak berapa nak pandai sangat ni. Sebelum sebarkan berita berkenaan Amaran Tsunami 2012, video terkini gempa bumi di Aceh atau apa-apa sahaja pasal gempa bumi terkini Aceh ni, sila pastikan dapat sumber yang sah ok. Bahaya woo!!! Sekian

Artikel Berkaitan

10 responses to “Gempar Amaran Tsunami 2012

  1. semoga kita semua dilindungan yang Esa…Allahuakhbar

  2. hope tak ada apa2 terjadi kat pd.. my dad works there 🙁

  3. alhamdulillah amaran tsunami ditarik balik. berkat doa semua orang =)

  4. alhamdulillah tiada kejadian buruk berlaku dan xde kehilangan nyawa disebabkan gempa bumi rasanya.

  5. risau jugak hari tuh, mujur takde apa-apa

  6. kali nie orang dah jadik jaga2 sket ngan tsunami.. so oklah, sikit casualty.. hoho, mintak jauh daripada berlaku kat sesapa, sebab walopon prepared camana pun ngan tsunami, takkan sempatnye nak lari lagi laju dari ombak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge