Monthly Archives: February 2012

You are browsing the site archives by month.

Caruman KWSP 2012 Terbaru

Caruman KWSP 2012. kali ini saya berkongsi tentang Caruman KWSP 2012 sebab saya baru “check” akaun KWSP saya. Alang-alang teringat, saya carilah info berkenaan Caruman KWSP ni.

Blogger BenjyBlogger ada berkongsi CARA MENYEMAK PENYATA KWSP SECARA ONLINE di blog beliau baru-baru ini. Saya tak tahu pula yang ini dan tak pernah cuba lagi. InsyaAllah lepas ni saya nak cuba “check” guna online pula. hahaha!! Korang boleh baca artikel di blog BenjyBlogger ok untuk maklumat lanjut tentang KWSP ni.

Artikel saya kali ini lain sikit. Bukan nak ajar check KWSP secara online tapi saya nak share pada yang masih tak tahu lagi berkenaan Caruman KWSP 2012 Terbaru. Motif? Sebab saya baru jumpa info ni. hahahaha!!! Ketawakan please. Ok, so selamat membaca info yang saya ambil daripada blog Berita Semasa

Antara isi-isi penting yang perlu anda ketahui dengan dasar baru (Kadar Caruman 2012) ini adalah :

caruman kwsp 2012 terbaru

1. Dengan dasar baru ini, 5.3 juta rakyat Malaysia yang bekerja, 92 peratus daripadanya adalah ahli aktif KWSP akan mendapat manfaatnya berdasarkan pengumuman Bajet 2012

2. Pekerja berumur 55 tahun dan ke atas yang menerima gaji tidak melebihi RM5,000 turut sama mendapat manfaat apabila majikan anda diwajibkan mencarum 6.5 peratus atau tambahan 0.5 peratus daripada kadar semasa 6 peratus manakala pekerja terus mencarum pada kadar 5.5 peratus.

3. Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang menerima gaji bulanan sehingga RM5,000 sahaja yang terlibat untuk menerima kenaikan simpanan persaraan

4. Kadar caruman KWSP pekerja, masih lagi kekal pada kadar 11 peratus. Tidak berubah.

5. kadar caruman berkanun bahagian majikan dinaikkan kepada 13 peratus berkuatkuasa Januari 2012

Ok, dah baca kadar Caruman KWSP 2012 Terbaru di atas? Hmm, katanya antara sebab dasar ini dibuat kata KWSP adalah untuk membantu pesara yang tidak mempunyai simpanan yang cukup di hari tua, kadar inflasi semakin meningkat dan bertambahnya jangka hayat rakyat Malaysia. 

Katanya macam tu lah. Harapnya betul niata nak bantu rakyat. hahahaha!!! Mari kita berfikir secara positif sahaja. Oh ya, korang ada tak yang dah tengok Filem Adnan Sempit 2 tak? Ramai yang kata best dari yang 1 dulu. Wah, terujanya!! Lisa Surihani dan Yusry Tamatkan Zaman Bujang Ada Yang Kecewa

15 Fakta Tentang Al-Quran

fakta tentang al quran

15 Fakta Tentang Al-Quran ni saya ambil daripada Majalah terbaru IMAN. Nama majalah pun dah buat saya tertarik nak beli. Cover pun cantik. hahaha!!! Saya belek-belek, saya beli. Jumpa pula fakta tentang Al-Quran ni. Jadi, saya nak berkongsi.

Saya dengan gagahnya telah menaip 15 Fakta Tentang Al-Quran ni yang saya baca dalam majalah IMAN ni, dengan harapan dapatlah berkongsi info dengan korang semua. Tapi, tak semualah yang saya tulis ok. Kalau nak lagi puas, korang pergi kedai dan terus beli majalah ni. Saya dah baca, memang best!!!

Semalam, saya berkongsi video berkenaan 38 Famous People Who Converted to Islam kan? Ada yang belum tengok video ni? Tengoklah kalau rajin. hehehe!!! Entahlah, layan OST Drama Vanilla Coklat TV3 tu dekat youtube pun best juga. Saya pun layan dengar lagu ni tapi sambil-sambil tu carilah ilmu agama. Banyak rupanya dalam Youtube ni woo!!!!

Dekat blog My Adha, ada beliau masukkan entry Majalah Iman Yang Perlu Anda Miliki kalau korang nak bacalah. Itu daripada salah 1 akhbar rasanya. Oklah, banyak pulak saya bebel. hahaha!!!! Jom baca!! Cop, kalau korang ada keinginan nak Acer’s Aspire One Happy FREE sila tengok video ni. Mana tahu rezeki!

15 Fakta Tentang Al-Quran

1. Nama-nama lain Al-Quran yang disebut di dalam Al-Quran sendiri:
Al-Furqaan, Al-Kitaab, Al-Zikr, Al-Noor dan Al-Huda

2. Pertama kali Al-Quran diturunkan di:
Gua Hira (Makkah)

3. Tempoh Al-Quran diturunkan:
Secara beransur-ansur selama 22 tahun 2 bulan dan 22 hari

4. Jumlah surah yang diturunkan di Makkah:
86 atau 19/30 daripada isi Al-Quran

5. Jumlah surah yang diturunkan di Madinah:
28 atau 11/30 daripada isi Al-Quran

6. Jumlah ayat Sajdah (ayat disunatkan sujud tilawah apabila dibaca) di dalam Al-Quran:
15 ayat dalam 14 surah. Terdapat 2 ayat Sajdah dalam surah Al-Haj

7. Berapa kali perkataan Allah disebut di dalam Al-Quran:
2698

8. Berapa kali Al-Quran menekankan mengenai solat?
700

9. Apakah perkara-perkara yang disentuh dalam Al-Quran?
Tauhid kepada Allah, alam semesta, hari pembalasan, kisah umat terdahulu dan sebagainya

10. Berapa kali Nabi Muhammad s.a.w dipanggil Yaa aiyu Han nabi?
11

11. Dalanm surah mana Nabi Muhammad s.a.w dipanggil Ahmad?
Surah As-Saf ayat 6

12. Siapa orang pertama yang mengira ayat-ayat Al-Quran?
Aisyah r.a

13. Siapa yang memberi nasihat kepada Saidina Abu Bakar agar mengumpulkan Al-Quran?
Saidina Umar Al-Khattab

14. Perbezaan ayat-ayat Makkiyah dengan ayat Madaniyah:
Makkiyah – Lebih pendek, berjumlah 1,456 ayat, lazimnya terdapat perkataan “yaa aiyuhannaas..” dan bersangkut dengan hal-hal keimanan, ancaman dan pahala, kisah umat terdahulu dan pengajaran budi pekerti.

Madaniyah – Berjumlah 4,780, lebih kerap dimulakan dengan perkataan “yaa aiyuhalladzina aamanu..” dan mengandungi hukum-hukum

15. Nama nabi yang paling banyak disebut di dalam Al-QUran:
Nai Musa a.s

Ok, sebenarnya dalam Majalah IMAN Bil 1 ni ada 20 fakta tentang Al-Quran tapi saya ada kerjalah pulak. Jadi, sempat taip 15 Fakta Tentang Al-Quran sahaja. Kalau korang nak timba ilmu tentang Islam, beli majalah IMAN ni ok. Murah je, baru RM7. Bak kata Prof Muhaya pun, kita jangan berkira keluarkan duit untuk ilmu Allah. hehehehe.

38 Famous People Who Converted to Islam. Bertuahnya!

Video 38 famous people who converted to Islam ini saya baru tonton di Youtube. hehehe! Saja nak kongsi dekat pembaca blog ni. Punyalah setiap hari mengadap youtube tapi baru hari ini tergerak hati nak tonton video 38 famous people who converted to Islam ni. Alhamdulilah, mereka semua diberi petunjuk.

Sayang Anak-Anak Tak?

islam itu indah

Selain video 38 famous people who converted to Islam ni, banyak lagi video-video menarik berkenaan orang-orang popular yang memeluk Islam. Korang yang nak tengok cuma perlu rajin jelah nak cari. hehehe!! Tapi, tak rugi pun tengok video ilmiah macam ni. Sedikit sebanyak boleh buat kita yang dilahirkan Islam ni lebih menghargai agama kita.

Kan? Kita ni manusia kena selalu ingatkan diri sendiri. Kena usaha sendiri untuk mengubah keadaan hidup masing-masing. Kita tak boleh nak duduk dan hidup terus dalam zon selesa kita ni. Selesa memang selesa, tapi selesa dekat dunia ni apalah sangat. Ada duit tapi, jiwa kita entah kemana-mana pun tak ada gunanya.

Mesti ramai yang pergi tengok filem baru dekat wayang hari ni kan? Mesti punya. Cerita lawak mesti ramai nak tengok. Gembira-gembira juga, sambil-sambil layan Adnan Sempit 2 video trailer dekat youtube ni, layanlah sekali Video 38 famous people who converted to islam ni. Sambil menyelam minum air!!

Tadi, dekat timeline Facebook saya ada yang post gambar orang bawa jenazah ke kubur. Haiya, seram sejuk bila ingat mati ni. Ajal kita entah bila kan? Semalam saya ada posted entry Lagu Terakhir Sudirman Hj Arshad, dah lama beliau tinggalkan kita tapi sebab dia banyak beri sumbangan pada Malaysia sampai sekarang nama beliau dikenang. Al-fatihah sekali lagi. Korang dah baca entry best hari ini “Blog Contest Kebaikannya

Lagu Terakhir Sudirman Hj Arshad

lagu terakhir sudirman

Lagu Terakhir Sudirman Hj Arshad yang sebetulnya apa? Lagu Terakhir Sudirman, lagu Salam Terakhir atau bukan? Ada sesiapa yang boleh “confirm”kan tak? Saya keliru Lagu Terakhir Sudirman Hj Arshad yang mana satu sebenarnya.

Rasanya ramai tahu kan hari ini memperingati pemergian Sudirman Hj Arshad. Siapa jelah yang tidak kenal Allahyarham kan? Kalau tak kenal, sila malu. hahahaha!!! Tak, tak. Tak perlu malu sebab beliau hanya manusia macam kita. Cuma, kalau nak tahu sebagai rakyat Malaysia bolehlah Google.

Saya terbaca dekat blog Nurizspace tentang kekeliruan Lagu Terakhir Sudirman Hj Arshad ni. Jujurnya, saya sendiri tak tahu mana 1 lagu terakhir Allahyarham ni. Mengikut tuan blog Nurizspace, lagu terakhir beliau adalah lagu Setelah Kau Tiada. Betul ke? Mati-mati sayang ingatkan lain.

Saya ingatkan Lagu Terakhir Sudirman, lagu Salam Terakhir. hehehehe!!! Ok, tak layak jadi peminat No 1. Saya ambil sedikit info yang ditulis oleh Nurizspace ok, mungkin boleh membantu kita yang tak berapa nak tahu tentang Allahyarham ni.

“Lagu terakhir dirakamkan Sudirman sebelum arwah meninggal ialah tajuknya Setelah Kau Tiada..dimuatkan dalam album tahun 1995 setelah Sudirman meninggal..bukan Salam Terkahir..tajuk je terakhir..apa daa 1 juta money drop ni..tak buat kajian dulu ke

Lagu Salam Terakhir dimuatkan dalam album Orang Kampung tahun 1986, Jauh di Sudut Hati dalam album tahun 1992.

Selepas kematiannya pada tahun 1992, EMI Malaysia telah mengeluarkan 3 buah album kompilasi. Dua lagu baru Setelah Kau Tiada dan Cinta Di Sisimu dapat diterbitkan setelah diketahui siapa penciptanya. Lagu-lagu ini dimasukkan dalam album Setelah Kau Tiada.”

Hah, ini info yang saya dapat tentang Lagu Terakhir Sudirman Hj Arshad sebelum beliau meninggal dunia. Mungkin peminat Allahyarham yang lain boleh bantu saya lah kot. hehehehe. Apa-apapun, sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarham. Saya turut rasa kehilangan beliau tapi janji Allah itu pasti.

Yang hidup pasti akan mati. Kita pun sama kan? Apa-apapun, korang dah baca belum entry bro Denaihati yang popular ni. hehehehe!!! Ayat bodek.wakakaka!! Entry yang wajib para blogger baca ni, Top 23 Blog Malaysia Paling Popular. Sila baca dan komen. Ini arahan. hahahaha!!! Kemain.

Ok, last untuk tutup entry berkenaan Lagu Terakhir Sudirman Hj Arshad ni. Saya letakkan sekali lirik lagu Setelah Kau Tiada. Haih, terasa betul kehilangan Allahyarham kan? Orang baik, Allah memang akan “ambil” nyawanya cepat supaya tak banyak dosa yang dia akan tanggung. Al-Fatihah

Lirik lagu Setelah Kau Tiada

ku baru tersedar mungkin aku menyintaimu
setelah kau tiada
kau yang pengasih yang amat memahami
yang kini telah pergi tak kembali

pernah kau ucapkan cinta
kata-kata bak ukiran bintang
tapi kuhanya mempersendakan
bagai suatu jenaka diantara kita
pada hakikatnya aku berpura-pura

bagaimana nak kunyatakan
yang cintamu terbalas sudah
bagaimana nak kupastikan
yang kau mengetahuinya

ku sayang padamu
sebenarnya sejak sedari mula
kau,kau tunggulah aku
kerna perasaanku dekat dengan perasanmu
dunia dan akhirat kaulah kekasihku

Lagu Terakhir Sudirman sangat menyentuh hati. Sekian!!!!!!!

 

 

ADNAN SEMPIT 2 VIDEO TRAILER

adnan sempit 2 video trailer

ADNAN SEMPIT 2 VIDEO TRAILER. Korang dah layan  trailer Adnan Sempit 2 ni? Saya dah, lepas tu gelak-gelak!! Filem Adnan Sempit 2 ni rasanya macam boleh pecah panggung. Mungkinlah. Kena tunggu 23 February 2012 ni.

Saya harap sangat Filem Adnan Sempit 2 ni best macam yang pertama dulu. Sampai sekarang pun, saya boleh ulang lagi filem yang pertama ni ok. Sumpah lawak dan rasanya ada pengajaran juga dalam filem ni. Ada pros dan cons. Ada baik buruknya. Baiknya, boleh buka sikit mata masyarakat yang selalu pandang rendah pada kedudukan mat rempit dekat Malaysia ni.

Buruknya pula, mungkin filem ni tidak berapa sesuai untuk tontonan kanak-kanak. Bukan apa, risau je kanak-kanak ni pergi slumber je ikut aksi-aksi mat rempit kan?? Wooo serious bahaya kalau bab ini. Tapi, biasalah semua filem sekarang ni ada buruknya. hehehehe. Pandai-pandailah ibu bapa nak control anak-anak bila tengokfilem Adnan Sempit 2 ni ya nanti!!! hahaha!

Ok, nanti saya akan kongsikan Sinposis Adnan Sempit 2 ni. Tapi, untuk masa sekarang ni korang layanlah dulu video trailer ni ok. Saya dah layan dan memang gelihati. Ni baru trailer. hahahahaha!!!! Good lucklah untuk semua team produksi Filem Adnan Sempit 2 ni. Kalau dah ada download untuk Adnan Sempit 2 full movie mohon jasa baik bagitau.hahaha!!!

ADNAN SEMPIT 2 VIDEO TRAILER

Video Trailer ni dimuatnaik oleh pelakon filem ni juga iaitu Yana Samsudin. Korang boleh ke Fanpage Yana Samsudin sekali ya.  Kalau nak tahu perkembangan filem Adnan Sempit 2 ni dekat Facebook boleh like Fanpage Adnan Sempit 2 tapi belum banyak update lagi kot.  Oh ya, apakata korang tolong baca entry comel iPhone 4S Gadget Impian Yanmie ni dan buat apa yang patut. Dapat pahala ni. hehehehe

Bujang Terlajak Belum Terlanjur Full Movie 2012. Siapa Dah Tonton?

Bujang Terlajak Belum Terlanjur Full Movie 2012 ini sudah ditayangkan dipawagam kan? Tapi, Bujang Terlajak Belum Terlanjur Full Movie 2012 ni saya tak tengok lagi. Jadi, sajalah nak tahu pendapat korang yang dah menonton Filem Bujang terlajak 2012 ni. Ada yang dah tengok belum?

Adik saya kata, Filem Bujang Terlajak ni best. Dia tak tengok lagi tapi die dengar kawan-kawan yang tonton sibuk review lah agaknya. Tapi, saya ada juga tengok iklan dekat TV. Macam best juga. Maksud saya, macam kelakar juga. Mungkin sebab pelakon-pelakon filem ni agaknya.

Dekat sini ada tak yang dah tengok Filem Bujang Terlajak 2012 ni? Best ke tidak? Adakah berbaloi kalau saya dengan tabah selalu pergi download. hahahaha!!!! Ok, terlalu jujur ya. Nanti dah download, tak best. Buat buang masa je tengok. phewwww. Baiklah saya tanya terus. hehehehe.

Apa-apapun, yang penting mari baca sinopsis Filem Bujang Terlajak 2012 ini dulu. Serious, saya tak pernah tahu pun ada filem ni. hahahaha!!!! Jom layan sinopsis dulu. Kalau ada yang rajin komen, kongsilah eh best ke tidak filem ni.

“Sinopsis Filem Bujang Terlajak 2012″

Filem Bujang Terlajak 2012

Bujang Terlajak mengisahkan mengenai 3 rakan karib iaitu Saiful, Nabil dan Johan yang jatuh cinta dan bersaing antara satu sama lain untuk merebut perhatian seorang gadis bernama Puteri (Fazura). Mereka bertiga adalah ahli silap mata profesional. Ketika membuat rakaman penggambaran sebuah iklan, mereka tertarik dengan Puteri yang menjadi model untuk iklan itu.Tiga sekawan ini mengekori Puteri sehingga mereka mengetahui yang Puteri adalah seorang guru tadika dan juga model sambilan. Bagi mengenali Puteri dengan lebih rapat, Saiful mencungkil rahsia untuk menambat hati Puteri daripada ayah Puteri yang buta, Haji Hashim (Mustapha Kamal).

Dia diberitahu Puteri ingin berkahwin dengan seorang yang kurang upaya kerana Puteri percaya bahawa dia akan mendapat cinta sejati seperti yang dialami oleh ibunya. Oleh itu ketiga-tiga mereka mula menyamar dengan niat untuk memenangi hati Puteri. Pelbagai helah mereka gunakan untuk meraih kasih Puteri termasuk menggagalkan rancangan antara satu sama lain.

Patutlah orang kata best, ada Fazura? O k fine. Mesti yang lelaki tengok Filem Bujang Terlajak ni sebab ada Fazura kan???hahahahaha!!! Tapi, ketiga-tiga pelawak yang ada dalam filem ni nampaknya macam ok juga ni kalau na layan. Hmmm. Tolong!!!! Berbaloi ke tidak untuk saya download filem ni? hahahaha!!!! Kalau nak tengok filem bujang terlajak download sini.

Tiada Rupa, Payah? Katanya. Tak Cantik, Orang Tak Suka? Merepek!

Rupa paras memang menjadi keutamaan bagi kebanyakkan manusia. Tiada rupa, payah. Katanya. Tak cantik, orang tak suka. Katanya. Entah siapa yang kata, saya pun tak tahu. Mungkin yang berkata itu sendiri tiada keyakinan pada rupa dia. hahaha!!!

Baru-baru ini, saya pergi ke ceramah Prof Dr Muhaya. Rasanya, sudah ramai yang tahu pasal Prof Muhaya ni kan? Seorang pakar mata dan juga pakar inspirasi. Kalau tak pernah dengar ceramah beliau, korang boleh search saja dekat Youtube. Mesti ada cuma tak sebanyak koleksi ceramah Ustaz Kazim Elias lah.

Ok, dalam ceramah petang itu. Prof Muhaya ada sebutlah berkenaan masalah manusia-manusia ni. Salah satu daripadanya, masalah terlalu sibuk memikirkan apa orang akan kata pada diri dia. Samada dia cantik atau tidak. Risau orang lain akan mengata diri dia yang tidak cantik macam orang lain.

Prof Muhaya kata, masalah ini bukan berpunca daripada orang lain, tetapi jelas-jelas masalah ini diri kita sendiri yang reka. Terlalu memikirkan apa orang kata tentang rupa paras kita, bentuk fizikal kita, sempurna ke tidak diri kita.

Kalau kita boleh berfkir secara waras, dan tidak mengikut kata syaitan yang ada di sekeliling kita ni. Mesti perkara ni boleh jadi mudah. Macam ni, fikir saja bahawa setiap manusia tiada yang sempurna. Kalau Allah beri dia cantik rupa paras, pasti ada kekurangan di dalam dirinya yang kita tidak nampak atau belum nampak. Kalau Allah beri kita tidak cantik paras rupa pula, mungkin ada sesuatu dalam diri kita yang Allah dah beri untuk kita gunakan untuk “menutup” kekurangan rupa paras kita. Mesti ada punya.

Lagi 1, sebagai orang Islam kita tidak boleh bersangka buruk dengan kejadian Allah SWT. Apa yang Allah sudah beri, pasti itu adalah yang terbaik pada kita. Allah kan tahu hati kita. Nanti kalau Allah dah beri cantik rupa paras, cantik pula yang lain-lainnya pun susah juga. Mana tahu, kita akan meninggi diri.

Jadi, Allah sengaja tidak beri kecantikkan pada paras rupa sebab Allah sayangkan kita. Bimbang kita menggunakan kecantikkan yang DIA sudah beri ni pada jalan yang tidak betul. Lihat saja contoh yang ada keliling kita. Tak nak sebut, dan tidak perlu sebut.

Prof Muhaya ada kata lagi, tak perlu nak bangga-bangga sangat dengan kecantikkan rupa paras dan fizikal kita sebab hakikatnya tubuh badan kita ni hanya “topeng” saja yang Allah beri pinjam sementara kita di atas muka bumi ni. Sebenarnya, kita ni hanya roh yang berkeliaran saja. Semua sama. Roh, tanpa jasad.

Takut? Memanglah takut. Sebab itu Allah pinjamkan tubuh badan kita sekarang ni untuk “balutkan” roh kita ni. Jadi, janganlan risau kalau ada kurang rupa paras atau kurang bentuk fizikal. Itu topeng sahaja. Ingat, kita ni asalnya ciptaan Allah yang tiada nilai awalnya. MANI.

Ada apa dengan air mani? Berapa nilai air mani kalau dijual? Tak berharga. Jadi, sama-samalah kita bersyukur sebab Allah dan menaikkan martabat kita daripada setitis air mani kepada seorang hambaNYA yang punya tubuh badan. Sempurna atau tidak, itu diluar bidang kuasa kita.

Semuanya milik Allah SWT. Biar tiada paras rupa yang sempurna, asalkan kita tahu jaga apa yang sudah diberi percuma. Salam Jumaat!

Mohon Petunjuk Bukan Menunjuk

hidayah Allah

Mohon Petunjuk Bukan Menunjuk. Petunjuk dengan menunjuk, 2 perkataan yang jauh bezanya. Rasanya, kalau tanya dengan adik-adik sekolah rendah pun mereka boleh faham. Apa itu petunjuk, dan apa itu menunjuk sebenarnya? Biar saya berikan maksudnya mengikut pemahaman saya. hehehehe!

Ok, petunjuk bermaksud hidayah daripada Allah SWT yang kita terima dengan izin Allah. Semua perkara dalam dunia ni, apa saja yang kita lakukan sehari-hari, tiap jam dan setiap saat sebenarnya adalah berkat petunjuk Allah. Allah yang gerakkan hati/roh kita untuk melakukan sesuatu perkara.

Lain pula dengan maksud menunjuk. Menunjuk maksudnya, kita bermegah-megah dengan kelebihan yang kita ada pada orang lain. Kalau orang kaya, menunjuk dengan harta yang dia miliki. Kalau orang bijak pandai, sibuk menunjuk dengan ilmu yang dia dan kalau dia cantik, dia sibuk menunjuk pada manusia kecantikkan dia.

Hah, sekarang dah faham beza petunjuk dengan menunjuk?

Korang rasa, antara 2 perkataan ni. Mana 1 yang korang mahukan dan tercari-cari setiap hari? Haruslah petunjuk kan? Pada saya, tiada gunanya kita hidup dalam dunia ni 100 tahun sekalipun tanpa dapat petunjuk Allah. Setahu saya, petunjuk ni ada jenis-jenisnya juga tapi yang ini saya kurang arif. Kena rujuk pakcik Google lah kot. hahaha!!!

Kenapa saya kaitkan 2 perkataan ini? Ok, sebenarnya saya sedar sejak kebelakangan ini memang artikel di blog saya yang tak best ini agak ke arah keagamaan. Jadi, saya tidak hairan bila ada yang rajin bertanyakan tentang ini. Hmm, bila dah ditanya saya risau pula kalau timbul perasaan menunjuk.

Saya tidak ada niat lain sebenarnya. Rasanya saya memang dah lama beritahu, bila saya menulis entry di blog saya ni. Saya lebih selesa bercerita berkenaan diri saya sendiri berbanding orang lain. Pertama, mendatangkan dosa kalau saya mereka-reka cerita. Kedua, memang saya tak suka. hahahaha!!!

Ok, jadi mungkin kebetulan saya sendiri di dalam proses mengubah cara hidup. Secara tidak langsung entry di dalam blog saya ni pun turut kena tempias lah. kan? hahahaha!!! Bila saya menulis tentang hidayah Allah atau apa saja tentang agama, sebenarnya saya bukan mereka-reka cerita. Itu memang cerita saya cuma saya olahkan supaya tidak nampak macam begitu peribadi.

Kalau nak baca diari yang memang sangat peribadi tentang diri saya, boleh baca Tumblr saya. Link cari sendiri. hahaha!! Itu memang saya guna ayat pasar habis-habisan. Macam bercakap dengan diri sendiri depan cermin pun ada juga. Tapi, kalau tak suka baca ayat makian digalakkan jangan baca Tumblr saya.

Saya menulis untuk berkongsi dengan pembaca blog ini. Mana yang elok, mana yang boleh dijadikan panduan ambillah. Kalau saya buat dosa dulu, korang jangan buat macam saya. Kalau saya dah membuang masa dengan melupakan Allah terlalu lama, korang jangan ikut. 

Itu tujuan saya menulis. Saya mohon petunjuk Allah dan bukan niat saya mahu menunjuk pada umum tentang tahap iman saya yang sah-sah masih cetek ini. Mohon jangan salah faham. Nampaknya saya sendiri selesa menulis artikel berunsur keagamaan walaupun tak banyak. Manusia berubah, mungkin. Ingat, ilmu tak pernah berhenti ;)

Hidayah Allah, Semua Manusia Perlukannya

hidayah Allah

Manusia Perlukan Hidayah Untuk Hidup. Masih ada yang tidak berapa jelas maksud hidayah? Tak apa, saya boleh terangkan secara ringkas dekat sini. Hidayah bermaksud petunjuk iaitu sesuatu yang datangnya daripada Allah SWT. Tiada petunjuk, sesatlah kita dalam dunia ni.

Masalahnya, isu hidayah ni bukan semua orang yang ambil berat. Jujurnya, saya sendiri macam kurang yakin soal hidayah Allah ini suatu masa dulu. Maksud saya, waktu saya masih jahil. Ya, saya tahu maksud hidayah cuma keyakinan saya masih 50-50 ketika itu. Wujud ke manusia yang tiba-tiba saja dapat hidayah Allah?

Hah, macam itulah. Saya macam selalu tertawakan bila ada ustaz-ustaz yang bercakap soal si polan dapat hidayah itu ini. Sangat tiba-tiba. Rasa nak je tuduh ustaz tu mereka-reka cerita. Tapi, diulangi. Itu waktu saya jahil sangat-sangat. Masih belum terbuka hati atau lebih tepat, belum dapat hidayah/petunjuk daripada Allah SWT.

Ironinya, sekarang. Maksud saya saat ini. Saya adalah manusia yang sangat-sangat berharap hidayah Allah. Setiap hari, tanpa gagal saya akan berdoa perkara yang hampir sama. Doa saya ringkas tapi bagi saya itu sudah cukup membayangkan betapa saya memang memerlukan bantuan Allah.

Iya, bantuan yang dulunya saya perkotak katikkan. Teruk gila kan?

Phewww!!! Doa saya ringkas “Ya Allah, janganlah Engkau berhenti memberikan taufik & hidayahMU padaku dan janganlah Engkau membolak balikkan iman ku terhadapMU”. Itu sahaja doa saya setiap hari. Dulu, kalau solat pun jangan harap saya nak tadah tangan berdoa. Nampak? Betapa egonya saya?

Mengaku diri Islam, percaya Allah wujud tapi tetap ego nak meminta doa.

Tapi, sekarang ni saya tahu tanpa hidayah Allah…kita bukan siapa-siapa. Apa sahaja yang kita lakukan dalam dunia ni, jika tanpa bantuan hidayah Allah memang sesat. Bayangkan saja, kita ada pelita tapi sumbunya rosak. Tiada api, tiada cahaya. Bawa masuk dalam hutan, sesat kan?

Macam itulah juga kehidupan kita. Manusia Perlukan Hidayah Untuk Hidup.  Bagaimana nak dapatkan hidayah Allah? Maaf, saya tidak berapa arif bab ini cuma secara personal. Saya berani katakan, untuk dapat hidayah Allah SWT manusia perlu ingat Allah .  Ingat, maksud saya bila nak lakukakn sesuatu perkara kurang baik.. hati tetap merasa takut. Iya, takutkan Allah. InsyaAllah, lambat laun ada masanya hidayah Allah akan turun bantu kita ;) 

Maulidur Rasul 2012 Putrajaya Berselawat Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin

Maulidur Rasul 2012 masih lagi terasa. Kami, orang Johor memang sambut Maulidur Rasul agak lama. Berminggu-minggu. Tempat korang pula macam mana ya? Mesti sama meriah kan? Ada tak selawat, berarak, makan dalam dulang dan ceramah Maulidur Rasul bagai? Mesti ada punya!!

Sempena Maulidur Rasul 2012, TV Al-hijrah ada buat rakaman program Putrajaya Berselawat Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin kan? Saya tak berkesempatan nak tengok. Jadi, dengan gagahnya saya cari dekat Youtube dan akhirnya alhamdulilah dapat dah video program hebat ni!! hehehehe. Jemput layan ya!

maulidur rasul 2012

Putrajaya Berselawat Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin

 

Hebat tak? Budak kecil pun sama-sama berselawat. Ya Allah kalau ada anak nanti saya teringin saya nak masukkan anak-anak ke sekolah Tahfiz. InsyaAllah kalau ada rezeki nanti. Sejuk perut kot dapat anak-anak macam ni. huhuhuhu!!! Kepada yang beragama Islam, Salam Maulidur Rasul 2012 ya. Jangan perkecilkan sunah-sunah Nabi kesayangan kita ;)