Tips Penting Memilih Web Hosting Malaysia Terbaik

Web hosting Malaysia terbaik mungkin berbeza bagi setiap blogger tapi web hosting Malaysia terbaik pada saya tak lain tak bukan Serverfreak! Tips penting memilih web hosting malaysia terbaik ini saya tulis dan kongsi untuk “hasut” korang berukar ke Serverfreak.

Hahahaha! Ok, tipu je ayat atas tu. Mana boleh hasut orang pilih web hosting pilihan masing-masing kan? Itu hak individu, lagipun pengalaman saya mungkin berbeza dengan pengalaman bloggers lain. Jadi, anggap saja entry Tips penting memilih web hosting malaysia terbaik ini sebagai komen peribadi saya.

Kenapa tiba-tiba je saya nak sembang pasal pemilihan web hosting Malaysia terbaik? Ok, lihat gambar di bawah ni. Screenshot ni saya ambil 15 minit sebelum entry ini ditulis. Lihat pada sidebar RSS Feed blog Cerita Sensasi saya tu!!!! Sedih kan!!! Huh.

tips penting memilih web hosting malaysia terbaik

Haih. Saya tak tahu sudah berapa kali hal macam ni jadi dalam bulan November sahaja. Iya, diulangi, dalam bulan November sahaja!! hahahaha. Tak patutlah kan perkara macam ni jadi tapi itulah, mungkin saya silap masa buat pemilihan Web hosting Malaysia terbaik untuk hostkan blog Cerita Sensasi ni. Dah tak sensasi!!!

Saya tidak akan sebut web hosting mana yang saya guna, atau kalau korang teror cubalah detect sendiri. hehehe! Saya cuma nak komen sahaja sebab saya dah mula tidak berpuas hati dengan servis web hosting ini. Di sebabkan perkara ni, saya nak beri Tips penting memilih web hosting malaysia terbaik.

Pertama, jangan kedekut sangat nak laburkan sedikit wang untuk beli web hosting yang agak mahal. Biar mahal sedikit (tak adalah mahal sangat pun sebenarnya) tapi hasilnya tip top! Ya, Serverfreak antara web hosting yang agak mahal sikit berbanding yang lain tapi saya berani katakan pada korang. Servis mereka adalah terbaik!!!

kedua, Baca review-review bloggers lain tentang web hosting yang korang nak pilih itu terlebih dahulu. Contohnya, dulu untuk memilih hosting blog Lizarazak.com ni saya tanya kawan-kawan bloggers lain tentang pengalaman diorang guna hosting yang pelbagai, dan majoriti memang suggest saya pilih Serverfreak (walhal mereka sendiri ada yang guna hosting lain ya). Tanya jangan tak tanya!!!

Ketiga, “test servis” web hosting yang korang nak guna tu terlebih dahulu. Macam mana? Senang je. cari email untuk korang contact (pastikan email betullah, jangan ambil email contact yang salah pulak). Lepas tu, korang cuba email dan buat-buat tanya tentang produk yang korang nak beli daripada diorang. Tengok berapa lama tempoh pihak mereka respon!

Untuk tips ketiga tu, saya memang buat ya dan sangat membantu beri gambaran pada saya tentang servis web hosting pilihan saya tu. Saya dah guna 3 web hosting Malaysia yang berbeza untuk beberapa blog saya yang lain. Antara 3, Serverfreak adalah antara yang terpantas setiap kali saya bertanyaka soalan! Kadang-kadang tak sampai 15 minit sudah ada yang membalas.

Web hosting yang lagi 2 tu? Maaf, tapi ada masa sampai 3 hari baru dibalasnya email saya. Jadi, korang rasa nak pilih yang mana 1? Tepuk keyboard, tanya mouse. wahahahaha!!!! Untuk web hosting blog Cerita Sensasi ni, saya ingat nak ucap selamat tinggal tidak lama lagi. Bila duit Innity saya dah cukup ghairah, saya akan berpindah ke Serverfreak. hehehehehe!!

Sekian ulasan saya tentang Tips penting memilih web hosting malaysia terbaik. hahahaha!! Lepas ni, saya nak berhempas pulas pula untuk siapkan Tugasan Contest Gadget Impian oleh Denaihati. Kemain ramai saingan!! Oh ya, terima kasih pada yang sudi beri ulasan dekat Entry Populariti blog nilainya di mana. Komen yang bagus semuanya!!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

46 responses to “Tips Penting Memilih Web Hosting Malaysia Terbaik

  1. yang mahal biasanya yang terbaik…

  2. wah! next time tukar kut. tahun depan baru tamat webhosting yang sekranag pakai

  3. aku pakai syokhost..so far aku rasa OK ja..tak perasan la pulak yg x ok tuh…

  4. tula awal beli domain dulu dah mahal sekali kena beli hosting pulak…kena create sendiri pulak 2 nasiblah lepas itupun error banyak rakan blogger bantu2…

    • kena create sendiri?create ape ek?huhuhu. domain n hosting SF ni memang agak mahal sikit tp so far saya ok n serasi plak dengan servis.hehehe!!

      tp,esok katanya SF ada buat maintenance kan?blog akan down sekejap.xsure lama ke tidak

  5. web hosting saya sekarang ni ok aje..

  6. Betul tu,bayar mahal dan servis customer support terbaik,kira berbaloi la nanti

  7. yang penting hosting biar mahal dan servis dia bagus 8)

  8. Saya punya hosting pun okay jgk setakat ni… cuma risau kena hack je… kena selalu alert n backup file… =)

    so far kelajuan loading dan bandwidth ok skrg ni… soft jeeee…

  9. TIPS PALING PENTING ADALAH TIPS NO.3… senannye aku pakai hosting yang murah jer.. tapi aku test sendiri bila server down, aku contact diorang.. pastue tak sampai 2 minit diorang reply dan mintak maaf.. dan terangkan masalah yang berlaku.. yerlaa bila server slalu down, nak buat camne kan? diorang pun manusia gak,tapi bila dia reply email customer cepat2.. yang tue bleh buat hati customer rasa sejuk sket.. huhu

    • betul!!! macam tulah yang aku maksudkan. kita boleh faham kalau server down biasalah teknikal ni kita tak boleh nak halang kalau dah nak kena tapi kalau diorang dapat beri respon dan tunjuk tanggungjawab diorang tu buat kita tak jadi nak marah πŸ˜‰

  10. aku pakai yang murah-murah aje. hostgator. itu aje yang aku mampu. huhu..

  11. rasa macam tahu je hosting mana , memang sakit hati kalau hosting meragam , sekarang nih dah lega sikit .. πŸ™‚

  12. Blom penah pakkai hosting lg.. Insyallah nanti

  13. pakai yang murah-murah aje. Janji ok. Hehe..

  14. insyaAllah kalau ada rezeki, akan bertukar ke web host sendiri πŸ™‚

  15. Ada satu syarikat hosting yang aku langgan ni servis memang baik, tapi diorang punya customer service memanglah failed. Aku tanya dah la soalan penting, waktu pejabat lagi. Boleh pulak tak balas terus sampai ke harini walaupun dah submit 2 open ticket.

  16. serverfreak memang terbaik..kalau blog down pun, paling lama kepala kusut pun tak sampai satu hari, diorang dah setel..bukan satu hari pun tak sampai sejam je kadang-kadang berapa minit je diorang setel..hehe..

    diorang kerja 24jam ke ek? sebab kalau emel cepat je yang balas tu..haha

  17. info yang baik juga ni…sebelum ni puanbee ade juga bagi info hosting web..takpe masuk dalam listing dulu

  18. salam liza, kalau saya tukar hosting dari netkl ker serverfreak ok x, lagi satu kalau saya pindah blog kene buat baru ker, nak tukar sebab akhir akhir ni asik slow jer

  19. aku rekomen hosting serverfreak dan datakl πŸ™‚

  20. Bagus tips ni. Memang tengah cari hosting terbaik ni. Lepas ni nak try la contact mana2 hosting ni. Kalau lebih 1 minit. Cancel. hahha

  21. Alan

    saya juga tengah cari, tapi baru2 ni nampak satu lagi malaysia host namenya malaysia-vps.com, boleh cuba kut?

  22. kena selidik jugak betul2 apa pakejnya.. kena faham betul2 apa yg dioffer. kalau tak tau kena tanya orang yang tahu.. kalau tak kita akan menyesal spt yg berlaku kpd saya dulu

  23. yes betul. memang sebelum pilih serverfreak, saya tanya blogger2 yang dah guna servis tuh. so far dah tak pilih hosting lain dah. hahahaha.

  24. terima kasih nice review tp kalau merangkumi semua bahagianmengenai survey dan bab2 local hosting dan hosting di Malaysia khasnya lagi terbaik…keep it up liza
    Shaganoz´s last blog post ..How to setup a Google Apps GTalk account in Pidgin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge