Harta Muammar Gaddafi RM121 Bilion “Bertaburan” Rupanya

Muammar Gaddafi memiliki harta RM121 billion rupanya. Muammar Gaddafi memang dah tak ada, tapi harta Muammar Gaddafi masih “bertaburan” rupanya dekat beberapa negara.

Dari dulu, sampai sekarang saya selalu fikir daripada mana “orang-orang berkuasa” ni dapat duit ya? Kalau kita tolak tepi pasal Muammar Gaddafi ni dan kita fokuskan pada mereka yang berjawatan tinggi dalam negara Malaysia kita sendiri. hehehehe!!

Cop! Iklan sekejap. Sambil baca pasal Muammar Gaddafi ni, lepas ni korang jangan lupa baca entry Top 10 Link Referrer dan Commentator September 2011 dekat blog Denaihati yang bak hati. ahaks!! Saya tersenarai juga. yay!! Alhamdulilah. Saya juga tersenarai antara penyumbang trafik untuk program insentif 1.0 anjuran Mynewshub. hehehe

Ok, sambung balik. hahaha! Saya mungkin bukan yang ada ilmu sangat dengan selok belok pasal negara dan harta ni tapi, sajalah mana tahu pembaca blog ni tahu. huhuhu. Senang hidup, setiap bulan dapat duit melimbun-limbun. Kita rakyat ni, terpaksa kerja berhempas pulas tapi gaji seciput juga. Untunglah jadi Muammar Gaddafi ni ya πŸ˜›

Ok, melawak. Untung apanya kalau dah kena belasah kan? hehehe! Duit yang RM121 Billion ni dah tak ada gunanya kalau Muammar Gaddafi ni dah meninggal. Duit bukan boleh bawa sekali masuk kubur pun. Itu fakta ya. Hmm.

Lupakan jelah. Saya tak tahu nak fikir macam mana “orang-orang berkuasa” ni dapat duit yang banyak. Tak kira Muammar Gaddafi mahupun pemimpin kita. Sebenarnya saya tahu ada 1 sumber macam mana mereka ni akan dapat duit yang banyak tu tapi disebabkan maklumat sangat-sangat privasi. Tak bolehlah nak berkongsi dekat sini.

Apa-apapun, salam takziah buat keluarga Muammar Gaddafi. Siapa pun beliau, kita semua kena hormat pada jenazah. Saya tidak akan letak gambar jenazah beliau di sini. Tak sampai hati. Dekat bawah ni keratan artikel yang saya ambil daripada forum Cari Malaysia untuk dikongsikan.

TRIPOLI: Kematian bekas pemimpin Libya Muammar Gaddafi diraikan berjuta-juta penduduk Libya yang yakin bahawa ia akan membuka sejarah baru kepada rakyat negara itu yang sejak sekian lama hidup di bawah pemerintahan kuku besi. Bagaimanapun, kematian beliau belum mengakhiri masalah Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) yang bertindak sebagai kerajaan sementara kerana kini ia perlu mendapatkan semula harta dan kekayaan bekas pemimpin itu yang β€˜bertaburan’ di beberapa negara. Butiran dari dokumen yang dibocorkan kepada pertubuhan anti- rasuah Global Witness menyatakan Gaddafi memiliki kekayaan dalam bentuk wang tunai dan aset yang diletakkan di bawah pentadbiran Pihak Berkuasa Pelaburan Libya (LIA) bernilai AS$38 bilion (RM121 bilion), disimpan di bank di Eropah dan Amerika selain dilaburkan dalam pelbagai syarikat.

Kaya sungguh Muammar Gaddafi ni rupanya. huhuhuhu. Best kan kalau ada harta sebanyak ni!!!! Woo woot!!! Khabarnya, jenazah akan dikebumikan hari ini. Lagi 1, kepada designers yang berminat dengan offer Fouziah Gous untuk cipta logo bisnes beliau. Tawaran masih dibuka.

Artikel Berkaitan

17 responses to “Harta Muammar Gaddafi RM121 Bilion “Bertaburan” Rupanya

  1. ada tabung kot dari kecik simpan…tapi duit bukan bawak mati pun kan liza…berpada sudahlah…

  2. harta dia boleh cover balik kos ketenteraan masa nak jatuhkan dia..kehkeh

  3. haha DM me at twitter mana diorang dapat duit banyak tu.boleh kan? πŸ˜€

  4. jika kita kaya di dunia sekalipun, harap kita kaya dengan amalan juga di akhirat kelak.. amin. πŸ™‚

  5. Berbicara mengenai Muammar Gaddafi, masih ada kebaikan yang beliau lakukan sewaktu hidupnya seperti projek mengairi Libya untuk kesejahteraan rakyatnya.

    Nabi S.A.W mengajar kita agar menyebut kebaikan si mati sebagai doa untuknya.

  6. ekal

    Siapalah agaknya yang akan mewarisi tinggalan harta tu, banyak tu, kalau bagi kat aku Rm 1 pun jadilah. Opss. Rm 1 bilion pun jadilah. 120 bilion lagi korang ambil. He he.

  7. oo teringin nak tahu mcm mana merak dpt byk duit ..

  8. aziz

    Best kata dapat harta banyak? Harta kalau dapat dapat jangan tolak tapi kalau mintak sampai sekaya MG jangan. Masalahnya bermula bila permohonan malampau tu menjadi kenyataan! Harta dapat sebanyak harta Qarun, kunci gedung kena dibawa oleh 25 ekor kuda! Dapat arahan bayar zakat dari nabi Musa a.s dengan kadar 1/1000. Sikit je seringgit untuk seribu ringgit. Lagi rm999 boleh guna untuk diri sendiri. Tapi harta Qarun ada banyak. 1/1000 akan jadi banyak (tak kira lah 999/1000 bakinya yang boleh digunakan sendiri banyak juga). Qarun tak nak bayar. Qarun dibenam ke dalam bumi! Qarun gagal ujian harta. Nabi sulaiman berjaya ujian harta. Sanggup diuji macam Qarun dan Nabi sulaiman as?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge