Tips SEO Kategori Wajib Buat

tips seo

Ini sumber trafik blog Lizarazak.com

Tips SEO version Lizarazak.com ni tak lah hebat macam blogger otai lain. Tips SEO yang saya nak beri, mungkin sesuai dan mungkin tak untuk korang apply. Tips SEO ini, saya memang guna sepanjang saya menjadi blogger picisan.

Detik Rasullullah SAW Menghadapi Sakaratulmaut

So, minta maaflah kalau korang ikut Tips SEO saya ni tapi tak dapat juga tarik trafik daripada search engine ya. hahahaha!!! Ok, saya rajin nak buat entry ni sebab nak bagi motivasi dekat diri sendiri jugalah untuk terus berblogging.

Saya lupakan sekejap dunia Twitter, Facebook. Kadang-kadang laman social ni melalaikan saya juga. adoi!!!! hahahaha!!! Saya fokus untuk tulis entry Tips SEO ni just for korang. Chewah!!! Jangan nak percaya. wakaka! Ok, jom ikut apa yang saya buat. Nasiblah kalau tak jadi!!

TIPS SEO KATEGORI WAJIB BUAT

1. Title dan Meta Tag. Ini penting!


Kalau korang guna WordPress, senang! Korang boleh install plugin je. Blog saya guna plugin All In One SEO Pack. Ada macam-macam lagi, pilih jelah dekat senarai plugin yang ada ok. Tapi, kalau korang pengguna blogspot. Korang boleh copy paste code di bawah ni dalam html. Tapi, saya tak tunjuklah ye sebab saya tak guna blogspot dah.

<TITLE>Title Web Anda</TITLE>
<META NAME="Keywords" CONTENT="keyword1, keyword2, keyword3">
<META NAME="Description" CONTENT="Selamat Datang Ke Web Saya">

2. Masukkan Target keyword dalam Tajuk Entri

Ini memang saya buat. Tapi, kadang-kadang tak boleh buat juga sebab macam paksa sangat nak keyword sampai tajuk jadi entah apa-apa! hahaha. Tapi, sebolehnya cubalah buat kalau korang bijak karang tajuk dengan keyword tu.

3. Ulang Target Keyword Dalam Entri Dengan Kerap

Kerap memang kerap, tapi jangan over lah. Apa yang saya buat, saya akan ulang targey keyword saya tu sekali dalam setiap perenggan. Jangan over, nanti Search Engine marah. wakakakaka!!!

4. Linkkan content Ke blog/website yang memang dah “power” kedudukannya di Search Engine

Katakan target keyword saya Tahajjud Cinta. Jadi, saya akan google keyword ni dan mana-mana blog/website yang ada tajuk entry berkenaan di kedudukan pertama, kedua dan ketiga saya akan cuba linkkan. Cubalah!!

5. Linkkan Dengan Entry Lama di Blog Kita

Yang ini saya memang buat. Ini teknik Internal link. Kena pandai buat ayat sesuai, then cari post-post lama yang berkaitan. Link kan!!!

Ok, itu je yang saya boleh share setakat ni. Tak adalah apa sangat kot tips SEO saya ni sebab ini kira tips basic atau dengan kata lain wajib buat. So, memang otai SEO akan gelak if baca. hahahaha!! Tapi, saya assume ada antara readers saya yang tak tahu lagi. Jadi, saya share. ok, bye!!!


Artikel Berkaitan

62 responses to “Tips SEO Kategori Wajib Buat

  1. sometime jadi sometimes tak
    bila da kerap n buat
    da pdi da skit πŸ™‚

  2. Adam

    terima kasih. perkongsian hebat ni.

  3. Mmg hebat ni bila pmpn berkongsi tips seo.. bagus2… mantap gitu.. patut lah byk keyword yg dia pegang.. kene study lg ni..

  4. all in one seo tu install gak…semua blogger kata eloklah di install..selalu blog lelaki bagi tips bila blog gadis bagi tip seo tabik hormat juga….terror…

  5. wahh.. hebat la blog ni.. terima kasih sbb share info pasal benda ni.. saya dah hampir lupa dah..

  6. benda basic. tapi kalau dah malas tak buat jugak.. hehe…

  7. hoho..betul la asas. Tapi ada gak aku tak buat sebab aku malas menyusahkan tangan aku. Haha..

  8. NK

    oooo

    lagi tips seo paling mudah,
    ubah hyperlink kepada yang lebih search engine friendly.
    macam blog lizarazak sekarang ni,

    default wordpress bukan macam tu, penuh angka je, seo tak bagus, so kena ubah macam lizarazak.com punya ni.

  9. Assalamualaikum kak… Terima kasih di atas kesudianmu berkongsi tips SEO ni… Orang lembss mcm gua patut try.. thanks sekali lagi wak.. πŸ™‚

  10. tips yg berguna utk blogger picisan seperti diriku… hehe.. tq…tq…

  11. terima kasih tips hebat ni =)

    Jarang saya amalkan.

    Nak kena selalu buat ni.

  12. hebak liz ni…kawe dari dulu tok seyh (tak tau) main seo ni haha

  13. tips yang kool untuk dikongsikan~ πŸ˜€

  14. saya guna seo hentam je..kalau fokus seo sangat macam ganggu fokus nak tulis entry je.. hehee
    .

  15. wow…i found another awek SEO πŸ™‚
    salam kenal

  16. nnt aku nak test link ke blog berkaitan… aku jarang2 buat gitu… huhu…

    lepas ni nak jadi pemurah sikit la… πŸ˜€

  17. bagus nie. npkny sy akan guna segala tips ini utk mengatasi blog ini..hahahaha – – berangan jer lebih aku nie…

  18. tips asas seo ni nampak je mudah,tapi kita kena praktikkan betul-betul,baru la menarik

  19. tips yang bagus.selalunya saya suka masukkan target keyword dlm tajuk entri..banyak menulis pasal kewangan.so adalah yg mengena kot.huhu.

  20. ye x ye.. fizz dah lama x usik area meta tag.. hohoho..

  21. main hentam aje seo nih. haha..

  22. dulu kami ada buat SEO ni,
    tapi skang da betukar template tak masukkan pula,
    nampak gayanya kena mula balik..huhu

  23. tips yang menarik..berguna sangat untuk newbie..macam saya..hhehe

  24. Yeah, kena try ni. Banyak betul Tips2 SEO yang Zida dapat pagi ni. HAHA πŸ˜›

  25. Ada tips kita sama2 cuba.. Tak kira la otai ke tak otai ke penulisnya.. Asalkan berjaya ye tak? πŸ™‚

  26. ok gak tip ni, saya x penah plak taip sesuatu keyword kt google sblm nk buat entry, thanks

  27. uih,dahsyat la seo liza ni.hehe…
    buat masa ni masih terkial2 nak main seo.tak pandai sangat tapi masih mencuba…

  28. Terima kasih. Sudi berk0ngsi tips se0. Lepas ini bleh cuba mana nak tahu bleh jdi mcm weblog lizarazak. Bnyk dpt refer dri search engine. Bkn mudah itu.

  29. Agree!

    mmg kewajipan ni πŸ™‚

  30. bangga ada perempuan yg pandai main seo , leh geng .hehe cuma saya malas banyak nak link kan ke entri lama penyakit betul …

  31. oohh..baru kite tau apakah itu SEO!!gud infoo..
    nak sharing boleh,dear ??

  32. jap jap..liza..nak tanya..tips yang cara pertama tuh..apakah itu?
    seyes tak paham.kite ni budak baru belajar

  33. Pingback: Tips Malam Pertama Tinggal Di Asrama | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

  34. owh begitu rupanya teknik nya.. baru saya tahu.. terima kasih sudi kongsikan tips ni.. awk memang osem lah hehe πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge