10 Perkara Boleh Kita Lakukan Kalau Tengah Sedih – Part 1

Kalau tengah sedih, korang boleh cuba buat apa yang saya list kan dekat bawah ni. Kalau tengah sedih, memang kadang-kadang otak kita tak boleh nak fikirkan? Tak apa, saya tolong. bahahahaha!!!

10 Perkara Boleh Kita Lakukan Kalau Tengah Sedih

1. Buat orang lain happy. Even korang tengah sad macam nak rak, lupakan sekejap masalah korang tu. Cari kawan, tanya kalau-kalau dia ada problem ke apa. Buat kawan korang happy. Biasanya, automatically, kita pun akan sama-sama happy sekali. Silakan buat!!! hehehehe

2. Cari makanan favorite korang!!! Macam saya, saya suka choclate KitKat. hahahahaha!!! Ice cream pun boleh jugak, biasanya menjadi jugaklah. Lupa nak sedih-sedih.

β€œPelakon Terhebat” Disiasat Polis

3. Pasang lagu kesukaan korang. Tak kira lah, kalau dalam diam sebenarnya korang ni peminat muzik etnik kreatif, silakan je pasang kuat-kuat.hahahahahaha!!!! Kalau saya, saya dance sekali. Lega!!!

4. Kalau perlu menangis, silakan menangis!!! Sebenarnya, saya tak galakkan menangis. Tapi, ada sesetengah orang, dia akan rasa lega bila menangis. So, bolehlah cuba. Kalau untuk kita yang Muslim ni, tak perlu menangis sangat kecuali atas tikar sejadah. Mengadulah pada Pencipta kita πŸ˜‰

5. Rendamkan kaki korang dalam air suam. Kalau dekat rumah ada bath tub, rendam je terus dengan badan-badan sekali.hahahaha!!!! boleh tenangkan fikiran kita yang berkecamuk. Mungkin sebab ion-ion air kot. Saya tak sure, tapi saya pernah dengar petua ni. Cubalah!

David Teo Tidak Gentar Lawan Filem Hollywood

6. Cari kawan yang korang rasa boleh buat korang happy. Ajak kawan korang tu keluar. Pergilah mana-mana. Tengok wayang ke apa ke. Tapi, jangan pulak cari kawan yang “tambahkah” masalah!!! hahahaha. Pandai-pandailah. Kawan korang kan? Pilih!!!

7. Buat something yang Β “gila”. Bukan menggila tau. Tapi, buat sesuatu yang korang dah lama nak buat, tapi teraga-agak. Sok time tengah sad ni, paksakan diri buat kerja “gila” tu. Contoh? Ok, saya tak suka keluar dengan orang yang saya tak berapa kenal and “masyuk” tapi time-time ni, apa salahnya kita cuba. Mana tahu, kawan baru tu boleh jadi kawan baik kita. Ikut nasiblah πŸ˜‰

8. Ingat balik perkara-perkara best dalam hidup korang. Kadang-kadang flashback perkara best lepas ni, boleh buat kita senyum. Even nampak macam orang gila kadang-kadang, tak apa. Buat je!!! Urat senyum dah ada tu, kira oklah kan. hahahaha!!

9. Kalau sedih sebab bergaduh ke 100 kali dengan pasangan korang. Try buat ni. Tinggalkan dia sekejap. Lupakan semua komitmen yang korang rasa terbeban tu, lupakan!! Kadang-kadang kita perlukan masa untuk berfikir dan merubah apa yang patut untuk make sure hidup kita lebih terurus.

10. Menyanyilah dan berangan jadi penyanyi. Sesekali, apa salahnya. hahahaha!!!! Daripada menjerit stress sebab sedih sangat, better menyanyi. Hiburkan hati. Kalau saya, nak tenangkan fikiran yang kusut. Pasang lagu nasyid. Zikir pun boleh. Kadang-kadang kita ni sedih bukan apa, semua kerja Syaitan. Saja nak kacau kita. heh!!

Ok, ini 10 tips yang boleh kita lakukan kalau tengah bersedih. Ini part 1. Nanti saya akan tulis part 2. Lagi sekali saya ingatkan eh. Janganlah pulak salah faham. Ini saya tulis umum. Bukanlah nak ajar korang menyimpang dari landasan Islam.

Kita semua tahu, kalau kita orang Islam. Better minta pada Allah s.w.t kalau kita tengah bersedih. Doa minta tenangkan hati. Dia pemilik hati kita. Bacalah Al- Quran beserta dengan maknanya sekali. better. InsyaAllah, hati kita akan tenang.

Bye, nanti saya sambung part 2 tapi still samalah. Just tips alternatif dan bukan membelakangkan Allah ok πŸ˜‰

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

35 responses to “10 Perkara Boleh Kita Lakukan Kalau Tengah Sedih – Part 1

  1. kalau sedih saya suka makan.ahha!
    mujur tak bertambah bulat hahaa

  2. fiD

    Berdoa paling penting, lepas itu saya akan jalan2 makan angin. yang penting busykan diri, jangan dok umah.

  3. Man

    Selalu buat no 1. smpaikan jd personal kaunselor, padahal mslh diri lg besar..ha3

  4. btol tu. igtlah menda yg best kalau tgh sedih. didik minda dan emosi dgn cara cmtu πŸ™‚

  5. 3,6,7,10 selalu buat bila hati sedih.. πŸ™‚ tak nak bagi air mata gugur sebab saya kuat, saya tak lemah.. hehe πŸ˜€

  6. waktu bersedih saya suka mengingatkan balik perbandingan kisah antara garam dan segelas air, dan garam dengan air sungai

  7. selain pada tu saya singgah baca blog nie ….sure hati sya happy…. ;-p

  8. janganlah sedih…senyum itu kan sedekah…

  9. Bila sedih gembirakan diri sendiri… nak gembira tu pulak tgk org… lain org lain cara… πŸ™‚

    bila sedih layan lagu feeling2 utk layan perasaan πŸ˜€

    tapi tak boleh buat lama2…

  10. kalau sedih biasanya akan nangis dlm hati n murung sekejap..hehe

  11. kalau aku tengah tak rasa happy tu aku suka merayau jalan-jalan.. tengok semua yang ada dekat sekeliling..

  12. Ketika sedih, biasanya aku memencilkan diri, beridam diri, elak dari bergaul dengan sapa-sapa, bila dah tenang, baru ceria balik..haha

  13. boleh test ni… cuma dah lama tak sedih ehhh… kena tungguuuu…. dulu πŸ˜€

  14. aku kalo sedih aku suka nangis telengkup muka bawah bantal..malu der kalo orng nampak..hehehe
    tp makan eskrem time sedih..tu pon habit aku..

  15. alahai…bila orang sedih je,bukak internet,search kat google,cari ‘perkara yang boleh dilakukan bila tengah sedih’.mesti keluar entri ni.haha…terbaik la cik liza πŸ˜€

  16. suka kaco orang perempuan. Itu yang aku buat kalau aku sedih. Haha..

  17. Bagus entry ni! Nak copy boleh tak? Nanti Aida creditkan tau πŸ™‚ Terima kasih!

  18. chenta dania

    lau sy sdih sy kua jln2 @ pergi mandi ujan lg best …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge