Happy Teacher’s Day- Aku dan Cikgu Sekolah

Sempena sambutan Hari Guru ni, saya nak tulis entry santai zaman sekolah. Sambutan Hari Guru memanglah ditunggu-tunggu kan masa sekolah, tapi sekarang tak dah. Sambutan Hari Guru ni for me, adalah hari nak buat cikgu-cikgu kita happy!!! hehehehe.

Mana taknya, dapat hadiah woo. Best-best. Oklah, malas nak borak panjang. Jom, layan entry entah apa-apa ni sempena Sambutan Hari Guru tahun ni. Pengalaman masa di sekolah dulu. kikikikiki.

Aku dan Cikgu Sekolah


1. Masa di sekolah rendah, saya tak berapa nak nakal. Kononnya. hahaha! Ok, nakal jugak sebenarnya. Selalu jugak jadi mangsa marah cikgu-cikgu. Tapi, kesalahan kecik-kecik jelah. Setakat sengaja tak bawak buku teks, buat bising-bising dekat belakang kelas, itu biasa. Sudahnya memang cikgu-cikgu meluatlah.hahaha!! Tapi, alhamdulilah. Nakal sikit tapi keputusan exam still ok. Cikgu Faezah, guru kelas saya memang cikgu paling best waktu tu!! Even we all nakal tapi tak pernah pulaukan kami. Bersungguh-sungguh dia mengajar we all. Cara dia agak garang tapi tak garang sangatlah. So, saya boleh terimalah and dia nampak ikhlas nak mengajar. So, nakal tu nakal lah. Time nak exam, tetap nak buat yang terbaik sebab cikgu selalu bagi semangat!!!! I love you Cikgu Faezah!

2. Ada sorang cikgu masa sekolah rendah saya ni, nama dia Cikgu Lizaharyati. Erk, adoi!!! Sumpah cikgu ni, cikgu paling garang pernah saya jumpa. bahahahaha!!! Asal dia masuk kelas je, saya cuak sebab dia mesti akan soal sorang demi sorang pelajar dia. Sakit jiwa!! Tapi, apa yang best nya cikgu Lizaharyati ni, dia sangat positif orangnya. Walau garang, nampak macam singa pun yek jugak.hehehe. Tapi, dia sebenarnya tersangatlah caring ok!! Oh ya, cikgu ni kakak angkat saya dulu tapi dah terpisah. kahkahkahkah!! I love you cikgu aka kakak!!

3. Masuk sekolah menengah memang mental lah kot cikgu nak melayan we all. Dari form 1, memang dah buat hal. Cikgu yang jadi mangsa, rasanya cikgu Shafina. Guru kelas saya. Cikgu Shafina ni selalu nak try jadi garang tapi tak jadi wei!!! Kesian, muka dia tak boleh nak menakutkan students langsung.hehehehe!!! Dalam 1 kelas, geng “tak betul” ni adalah dalam 7 orang gitu termasuk me. Semua cikgu tak suka perangai we all kot. Tapi, Cikgu Shafina ni bagus. Penyabar sangat. Sunggu-sungguh dia nak betulkan we all. Sampai 1 masa tuh, dia merajuk cuz penat dah kot. Nasihat tapi orang tak nak dengar. hehehehe. Apa-apapun, Thanks Cikgu!!!!

4. Form 1-3 ceritanya lebih kurang saja. Paling best and banyak pengalaman masa form 4 lah. Kemain. Konon masuk kelas pertama, Sains Tulen pulak tu. Padahal, perangai tetap sama macam dulu. Buat muka baik pun, cikgu tahu kot sapa diri kita ni.hahahaha!! Guru kelas saya, Puan Fauziah sangat memahami students dia aww. Macam kawan-kawan je we all. Dia layan students dengan cara, “ikutkan saja rentak students”. Hah, best sangat cikgu ni!!! Pernah kawan saya kantoi ponteng sekolah and cikgu ni terserampak dekat shopping mall, cikgu ni tak kisah pun. hahahahaha!!! Cikgu kata, “biarlah. Dia ada masalah tuh. Kita tak boleh nak berkeras dengan dia”. Sporting kan??? To Cikgu Fauziah, sumpah. Cikgu adalah cikgu terbaekkkkkk and coooooollll!!!!

5. Nak cerita lagi ke? Tak payahlah. Kang banyak pulak cerita lama saya korang tahu.bahahahahaha!!!

p/s: Cikgu korang ada yang sporting macam cikgu saya ni tak??? Ce cite ce cite!!!

Artikel Berkaitan

22 responses to “Happy Teacher’s Day- Aku dan Cikgu Sekolah

  1. Assalamualaikum kak Liza…
    Gelak gua baca point ke 3 tu, sian cikgu Shafina tu weii… Memang ponti betul akak nih!!.. Sekarang nih, cikgu terbaik adalah USTAZAH ENGKU FATIMAH. Serius walaupun dia garang tapi tgk cara dia mengajar, macam ikhlas… Setiap kali dia masuk kelas, semua bebudak hormat… bukan sebab takot kena rotan ke apa, ustazah tak pernah rotan cuma dia marah2 gitu je (dengan nada slow, muka garang bhai..)… Kerana beliau la, gua berjaya hafal doa² yang tak pernah gua hafal… keh3.. SAYANG USTAZAH…

    #Okbai

    • salam budak senget!!!hahahahaha
      kan? kadang2 cikgu2 yang muka garang ni and biasanya cikgu lama2 tu..ikhlas belajar n kite boleh tengok die bersungguh ngajo. mmg even nakal sekalipun,tp biel tgk ade cikgu yg ikhlas camtu…time exam,tetap nk wat the best woo!! eh,best name cikgu kau wei!!

      *ce terai tengok.dpt x email. aku dah reply komen ni.hahahaha

  2. hahah..cikgu aku dulu siap merajuk nangis-nangis keluar kelas tak tahan perangai budak2 kelas aku..ketua warden plak letak jawatan kena guling dengan budak2..hahah
    seronok oh dok sekolah…

    • bahahahaha!!serius wei.memang ade kes cikgu menangis aku dengar. tp,aku nyer kes,so far xader lak. just merajuk n kuar dari kelas gitu jelah.lawak ar if teringat!!

  3. yus

    Time Blog Walking

    waaaa semua entri tentang hari guru…mmm..ape2 pun…byk jasa guru terhadap diri kita…..kan!….

    Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini………
    http://cayob.blogspot.com/

  4. cikgu? haha..cikgu saya, kalau garang..kami semua senyum. kalau satu hari dia tak garang..naik pelik kami dibuatnya. haha..

  5. ko memang noty tahap gaban ek…ms sekolah?? isk isk isk.hahahah..
    aku ni ms sekolah low profile…keh3 noty skit2 tu ade arr…
    teringt satu kisah..cikgu praktikal..suh kitorang satu kelas komen cara dia mengajar…pastu esoknyer dia xmasuk kelas..sebab? kecik hati.HAHAHHA..suruh kitorang komen kn..memnag kaw2 arr kena..kitorang ni jujur..dh dia ngajar tak best wooo hahaha jahat giler…
    tp tu lah..kalau xder cikgu xder lah kita ni kn lizard weh heee

    • hahahahaha.aku nakal sket. set2 tak boleh terima/geng ngan budak2 skema.siap ant diorang tuh dulu2!!hahahaha.lawak bila teringat balik. tapi,memang betol.tak ada diorang,sapelah kite ni kan..

  6. dulu masa sekolah memang selalu sangat tunjuk keNAKALan pada cikgu-cikgu, haha 😛

  7. selamat hari guru kepada semua, ader ker kat sini yang jadi guru, hehe

  8. meo

    entri nie buatkan rase rindu lak zmn sklh…

    nice writing 🙂

  9. masa sekolah aku pun tak berapa nakal.

  10. tak puas hati dengan cikgu aku. Asyik lempang aku aje..tahulah aku handsome..

  11. Pingback: Lagu Hari Guru 2012. Sayang Cikgu!! | Lizarazak - Blogging Itu Seni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge