(Gambar dan Resepi) Nasi Katok Brunei

credit picture to: Kumarenggrace

Apa itu Nasi Katok? Hahahaha! Janganlah sedih kalau tak tahu. Nasi Katok ni, mula-mula saya sendiri pun tak tahu nasi apa. Nasi Katok ni, asalnya dari negara Brunei Darussalam bah.hehehehe!

First time saya makan Nasi Katok Brunei ni, tahun lepas. Waktu menyambut hari raya Aidilfitri di Brunei lah.hahaha! Sumpah jakun. I was like “lah, ini ker Nasi Katok!!!!” . hehehehe. Yang pasti, Nasi Katok Brunei memang best! Saya tak pasti semuanya sama atau maybe ikut rasa sambal/kuah pada ayam dia kot.

Basically, Nasi Katok ni sebenarnya nasi putih dan ada ayam goreng biasa je. Cuma, macam saya katakan tadi, yang beza sedap ke tak sedapnya tu sambal Nasi Katok nya tu. Depends.

Sedikit sejarah Nasi Katok yang saya dapat hasil kerja pak cik Google.hahaha! Ini dia:-

Sejarah Nasi Katok Brunei


Credit pictures to: Ubisoft

Alkisah pada zaman dahulu kala tinggal sebuah keluarga di daerah ong sumping masih dekat dengan Bandar sri Begawan,yang menjual nasi bungkus tetapi keluarga itu hanya menjualnya pada malam hari,seperti halnya nasi katok nasi katok yang dijual saat ini rata rata dijual malam hari dan banyak yang buka sampai 24 jam.

Karena dijual pada malam hari sehingga para pembelinya harus mengetuk pintu terlebih dahulu untuk bisa mendapatkan sebungkus nasi tersebut,kemudian dia menamakanya nasi katok.Dialah pencetus lahirnya nasi katok yang saat ini telah menjamur diseluruh pelosok Negara Brunei darussallam.

Resepi Sambal Nasi Katok Brunei



bwg besar 6 labuh,
cili kering yg sudah dikisar,
cili padi beberapa biji,
sos tomato(jenama maggi),
air,
gula,garam,ajino scukupnya.
Minyak.

Caranya;
1.Buang kulit bwg besar,dan potong ikut suka hati bentuknya sbb nak dikisar.
2.Sediakan blender-masukkan bwg besar,cili kering yg sudah dikisar satu setengah sudu mkn,sos tomato maggi 5-6 sudu mkn dan lada padi,kemudian masukkan air(jgn trlalu byk,sbb bwg besar kalau diblend mengeluarkn byk air.So adjust2 sja). Lalu blend ikut suka hati,nak hancur betul2 atau tak hancur sangat.
3.Panaskan minyak(adjust sja ikut byk mana bwg tersebut). Bila minyak dh pnas,masukkan bahan2 yg dikisar tadi,masukkan gula,garam dan ajino secukupnya. Kalau sambalnya sudah sedikit pekat,boleh tutup api.Siap.

credit to: 1001 resepi

Senarai Tempat yang Menjual Nasi Katok Brunei (In case kalau ke Brunei lah sebab list ni semua daerah di Brunei bah!!)

Nasi Katok Mama – Lambak & Kiulap
Nasi Katok Kaka – Batu Besurat
Nasi Katok 3 Rasa – Perpindahan Berakas
Nasi Katok MSN – Somewhere in Lumapas area
Nasi Katok Ayam Big – Perpindahan Berakas & Pasar Malam Gadong
Nasi Katok Bell – Lambak Kanan
Nasi Katok 25 Jam
Nasi Katok โ€œInda Menyasal Membaliโ€
Nasi Katok Just Do It
Nasi Katok Traffic Light
Nasi Katok JJ
Nasi Katok Extra – Serusop
Nasi Katok Mimi – Pasar Malam Gadong
Nasi Katok Tindulang – Pasar Malam Gadong
Nasi Katok Sri Bunda – Pasar Malam Gadong
Nasi Katok Legend – Jalan Muara
Nasi Katok Selasih – Pasar Malam Gadong
Nasi Katok Gifted – Jalan Muara
Nasi Katok Seri Mama – Muara
Nasi Katok Amalina – Jalan Muara
Nasi Katok SMS – Jalan Muara
Nasi Lemak Kawin – Kg. Lambak
Nasi Lemak Bujang – Kg. Lambak
Nasi Katok M5 – Kg Penanjong
Nasi Katok T10 – Jalan Muara
Nasi Sepurna – Kg Salar
Nasi Katok Sweet & Hunny – Jalan Muara
Nasi Katok Nabilโ€™s – Batu Besurat
Nasi Katok Nana – Jalan Muara

Credit to : Abby Manyu

Artikel Berkaitan

34 responses to “(Gambar dan Resepi) Nasi Katok Brunei

  1. huish…. pose3… tutup mste.. huhuhhu..

  2. kita Malaysia nasi lemaklah terbaik

  3. seruis tak pernah tahu pasal nasi katok ni..nak try laa nani diap unya resepi..thanks for sharing it

    • try lah..if jadi, bgtau ek.boleh lah try sekali!!heheheh. tapi,memang best sambal nasi katok ni. itu yg bezakan nasi katok n nasi lemak kot.

  4. nama yang menarik…. tapi kat tempat saya ada satu kedai tomyam jual nasi goreng brunei la pulak…

  5. Wonder bape harga sebungkus nasi katok ni ye..?

  6. Lovely looking food and first time hearing about it. somehow missed it the last time I was at Brunei.

  7. order..order..
    delivery terus ke rumah eh?hihi

  8. pes time dengaq
    mcm sedapppp

  9. First time tau pasal nasi katok ni. Nampak mcm sedap je..

  10. Pingback: Resepi Nasi Mandi atau Nasi Mandhi. Mesti Cuba! | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

  11. dick

    Nyaman jua nasi katok ani.Kalau ke Brunei mmg mengunjar nasi ni.Sbb kalau tmpt kami(Labuan) org bejual xda sama mcm rasa nasik katok Brunei tu.Mungkin sbb beras Brunei kot..

  12. About Sambal Nasi Katok: Guys, dalam resepi Sambal Nasi Katok yang terpapar di situs ini, coba jelaskan apa itu “bwg” besar? ini pasti maksudnya Bawang tetapi bawang apa ya? merah atau putih? komposisinya? terus “cili” padi? ini cabe (cili) merah besar kah atau kecil? soalnya antara cabe merah besar dan kecil, tingkat pedasnya beda lho… Kemudian, tidak butuh cuka? soalnya di resepi yang versi berbeda bilangnya ada cuka kalau tidak salah. Tolong ya aku dijelaskan, butuh sekali nih karena penasaran, dan banyak diomongin (bicarakan alias trending topic) even di Indonesia. Kalau aku ke Brunei, waaah tak ada waktu say!
    Thanks berat ya guys! Salam hangat dan manis hehehehhee

    • Dimas, bawang itu artinya bawang merah. terus kalo komposisinya itu ikut keperluan kamu aja dech. beda2. tapi, kalau lagi banyak itu lagi bagus. terasa gitu lho.

      kalau cabe itu maksudnya cabe merah yg kecil2 itu. banyak atau sedikit itu tergantung ama kamu. kalau mahu pedas, ya bisa aja pake banyak.

      kalau cuka, ngga digunakan juga gpp kok ๐Ÿ˜‰

      • yakub bin chek

        Assalam…Lizz, sy berminat nak jadikan jenama NKB(Nasi Katok Brunei)utk di perkenalkan di bandar kuching sarawak seperti mana jenama SCR(Singapore Chicken Rice)Restoran Franchais di kendalikan org tmptn anak sarawak bukanya dari singapore jadi kalau sekiranya ada rakan kongsi dari Brunei maupun Sabah sila maklumkan tq.

  13. aku

    yang tambah sedap tu beras brunei yg hrga 12.50 dollar tu mmg sdp klu di campur gn sambal nasi katok

  14. Dimas

    Wah makasih ya mbak lizz untuk Penjelasannya, siip lah berarti aku sudah benar kemaren ncoba bikin nasi katok, memang dahsyaat Pedasnya hhehehe

  15. novi

    ajino itu apa ya ?

  16. nasi katok

    Cerita sebenar nasi katok tu pasal dulu ada satu keluarga, masa tu bapa n anak nya berada di hospital, mereka dua tu cari kdai yg buka so dia pegi kantin sna because sana ada makanan jual $1, merek nie nda mampu, lepas durang beli mknan tu, bapa nya ni bpkir lh like one day ea mau jual makanan harga $1, so dri sna lh muncil nasi katok, nasi katok mama dikiulap tu dia lh yg punya, memang ada cerita pasal malam2 org beli nasi mesti ketuk dlu, tapi tak tau lh betul ke tak hehe.. Sekarang owner nasi katok tu dh kaya, siap masuk surat khabar. Masa tahun 2007-2008. Kaya dah sekarang, rumah harga 100k beli pun cash hehe.. Ok itu sja lh. Jgn lupa dtg brunei lgi:)

  17. Ezzu

    Ade 1 lg yg sedap. “Nasi katok pusing lagi” .. dkt ngan jerudong park tu..kedai ni ok. X lokek sambal.haha

  18. Hi Lizz,

    Could you write the recipe of Nasi Katoh sambal in English, the ingredients, how to make it and hw to fry chicken to go with it.
    It was now nostalgia for me, as I enjoyed Nasi Katoh when I worked for the Brunei Times in 2010.
    I want to make it here in Sri Lanka, and appreciate if you tell me the way,
    regards,
    Lionel

  19. sarah

    Nak try buatlah.lbh kurg cam nasi lemak juga ye.aritu pergi miri nmpk ada jual jugak nasi katok ni tp xterbeli pun..dh blk semenanjung dok teringat-igt pulak..hihi.dr brunei rupanya nasi ni

  20. Lancer_exgt

    Resepinya ani jenia macam sambal nasi katok mama kah? Atau macam nasi katok jerudong?

    Bawah besar atu yg bawang besar kulitnya coklet atau bawang merah besar?

  21. Lancer_exgt

    Resepinya ani jenis macam sambal nasi katok mama kah? Atau macam nasi katok jerudong?

    Bawah besar atu yg bawang besar kulitnya coklet atau bawang merah besar?

  22. Diah

    Saya baru aje enjoy kat Brunei dan makan nasi katok! SEDAP! Ia ada tersedia macam-macam jenis! Nak sayur? Nak ikan, selain ayam? Nak pedas ke tidak? Pokoknya. macam-macam ada! TERBAIK!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge