Blogger is currently unavailable (Cuak Cuak)

Blogger is currently unavailable. Hah, janganlah panik sangat kalau keluar blogger is currently unavailable notice bila korang nak access admin blog korang. Notis Blogger is currently unavailable ni mesti lenyap tak lama lagi.hehehehe! *nak sedapkan hati semorang*

Perkara macam ni memang perkara yang sangat ditakuti lah untuk semua blogger. Samada yang berblogging di blogger.com mahupun yang self-hosting. Hello, siapa yang tak sayang blog sendiri kan? Hasil tulisan kita tu, berharga tahu!!! *kecuali yang kaki copy paste.terkecuali.Tak beretika tahu. hahahahaha!

Tapi, nak buat macam mana. Semuanya mesti ada risiko lah kan?

Kalau blogger yang self hosting ni, masalah kami lain. Sekali blog down, lagi gelabah sebab kita yang kena usaha itu ini. Kita yang kena contact provider semua tu. Lagi-lagi kalau blog kita seorang je yang down!! Boleh sawan babe!!hahahaha.

Tapi,kalau dapat provider yang bertanggungjawab. Tarahal. Alhamdulilah, Server Freak the best setakat ni. Dah 2 tahun dengan Server Freak. So, memang ok sangat!!! Tak adalah nak cuak bagai sorang-sorang.bahahaha!!

Kalau yang guna platform free macam Blogger.com pulak, adalah risikonya sendiri. Bila down, biasanya ada something wronglah tu dengan server diorang. Kita tak boleh buat apa sangat, cuma kena tunggu, sabar dan sabar.hehehe!!

Benda-benda teknikal ni biasalah. Tak perlu nak meroyan sangat. Tapi, kalau korang berblogging untuk “menjana duit” semata-mata..hmm hmm, memanglah haruslah berpeluh.hehehe! Maybe, time ni lah patut maju setapak. Try beranikan diri guna self hosting. Guna WordPress. Keluarlah sikit modal.

Fikir-fikirkan lah dan selamat beramal. Sabar ok. Tak lama lagi oklah tuh Blogger.com tuh. Sabar separuh daripada iman. Sementara tu, meh lah join berkicau dekat Twitter dan Tumblr.hahahaha!! *hasut*

Credit gambar : Rohaizad.com

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

13 responses to “Blogger is currently unavailable (Cuak Cuak)

  1. cuak juga sebab walaupun ada website sendiri tapi tetap juga terselit blogspot…

  2. slm sis.kite dah 2 hari tak blh buka blog.blh log in tapi tak blh buka dashboard dan semua latest n3 tak blh baca.kite baru 5 bulan blogging guna blogger.com dan mmg risau ni.cuak takut kena hack.apa lagi cara yg lain selain dr menunggu?risau kalau tak dpt update n3 huwaaa….

    • salam…blog dah ok kan now?mende2 macam ni mmg kemungkinan sangat berlaki.lagi2 kalau mende free. sebab tu kene buat back up. tapi,katanya ada entry yg hilang ek?

  3. gelabah…sikit je la..hehehe..mane xgelabah..hasil merepek yg aku tulis semalam dah takde..
    nsb balik link kat fb aku..so xralat sangat la..
    dan yang pasti bile aku tgok blog aku xleh bukak..persoalan yg timbul kat kpala aku ni
    maintainance ke ni??=p

    • hehehehe.memang gelabah kalau aku pun. cuma, aku ni jenis gelabah tak nampak gelabah sangat pun.bahaha!! aku rase, maybe kene hack kot server blogger.com. if maintenance xmungkin semue 😉

  4. tiada kehilangan data di blogger blog saya. Nasib baik.

  5. ada komen yang hilang. tp takpelah..nasib baik blog tak hilang terus 😛

  6. Assalamualaikum kak Liza, sebab tu daus lebih suka guna Blogspot berbanding Self Host. Leceh woo nak pulihkan semula blog self host (abah pernah kena dulu, kalau x silap)..

    • waalaikumsalam…

      tapi,aku lak suke maintain sendiri. if gune blogger.com limited unless kau mmg suke main ngan coding!!hahaha. aku tau coding tapi xsuker.leceh.hehehehe

  7. itulah, dah suruh tukar. tak mo..degil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge