Oh Yeah!!Jangan Give Up Please!

Masih ingat dengan entry Anda baca, anda tak dapat apa-apa? Tak ingat tak apa, just click link je. Beres.hahahaha! Oklah, macam saya janji dalam entry tu. Saya nak share something tentang life. Kan? Janji mesti tunai. So, today saya cerita lah!!!

Kira paksa rela lah korang baca entry ni. bahahaha!!!

β€œSelagi belum kiamat, selagi tu jangan give up”. Ini ayat pemberi semangat for me. hehehe. Korang nak tahu tak, saya berperang dengan masalah yang agak besar jugak sebelum ni. Cuma, rasanya ramai yang tahu. Saya bukan manusia yang suka tunjuk saya tengah ada masalah. Sebab tu, tak ramai yang tahu pun. hahaha! Teror kan?

Ok, bukan teror. Tapi, saya memang tak suka share masalah. Selagi boleh handle sendiri, selagi tu saya jalani saja. Tarahal. Hidup, kalau tak ada masalah..bukanlah hidup namanya babe. Biasalah tuh kan?

Macam ni. Ini hal pelajaran saya. Mulanya, permohonan saya untuk tangguh pengajian macam tak ada masalah. Tapi, entah macam mana bla bla bla dipendekkan cerita kesudahannya tidak diluluskan! Eh, sakit hati ok sebab last minute sangat UTM beri surat. Waktu tu, semua orang dah settle hal presentation. Tinggal buat correction je. Me???

Hallo, kalut macam ayam lah waktu tuh. Korang faham tak, perasaan bila kita “dah rancang something yang lain, tapi last minute perkara yang kita rancang tu jadi lain!” . Adoi. Macam nak gugur kot jantung waktu tu. Faculty cuma beri masa 3 weeks je untuk settle kan semua dan teruskan dengan presentation. Ehem.

Gila tak gila??? Sekarang ni, bukan soal benda yang kita nak buat tapi more to semangat yang ada pada kita untuk buat apa yang kita perlu buat. hahahaha!!

Serious ok. Actually, bahan thesis saya memang dah ada. Kononnya nak tangguh pengajian and nak buat lebih baik. Kalau ada 1 sem lagi, insyaAllah lah kononnya nak buat kaw-kaw.Β Tapi, sudahnya macam ni lah. Tak adalah kaw mana pun. Tapi kaw yang buat saya hampir gila!hahahaha.

Babe, 3 minggu yang faculty beri tu saya buat everything dalam masa 1 week je. 2 weeks lagi, saya dok memikir nak give up ke tak.bahahaha!Β Tak senonoh kan?? Now, korang tahu. Betapa tak senonohnya saya. ehem.

Mulanya saya nak give up. Kalau saya tak teruskan, kiranya Master saya “burn” macam tu je. If saya saya yes pada faculty pulak, maksudnya saya akan buat kerja gila. Sumpah, sakit otak waktu tu. Tapi, apa yang saya tahu. Saya bukan type yang mengalah macam tu aje.

If nak gagal sekalipun, biar saya cuba dulu. Cuba dulu ok.

β€œSelagi belum kiamat, selagi tu jangan give up” . Saya dah tak ingat, ayat ni keluar daripada mulut siapa. Tapi, memang ada someone yang guna ayat ni dan beri pada saya. Thank you so much. Saya pegang je ayat ni.

Betul jugak. Selagi ada masa, selagi ada usaha, selagi tu kita boleh ikhtiar. Kan?

Jadi, sepanjang 1 week. Saya bertungkus lumus menyiapkan semuanya! Semuanya ok. Analyst semua data yang dah ada, 1 week tu juga saya gunakan untuk writing thesis yang masih banyak tahap cipan kot waktu tu tak siap!

Dipendekkan cerita sekali lagi. Alhamdulilah, semuanya siap pada tarikh dan waktu yang faculty dah tetapkan. Ya Allah, sumpah saya sendiri tak percaya saya boleh siapkan thesis dan siap dengan seperti apa yang saya mahukan. Syukur sangat-sangat! Magic sebenarnya!

Kalau ada yang tanya, apa rahsia saya. Saya memang tak ada apa nak beri cuma 3 ni aje. First, bila waktu-waktu nazak macam ni…perkara penting is semangat kita. Kalau tuan badan tak ada semangat, hmm. susah kot! Second, tak guna korang buat apa-apa pun kalau tak dapat restu ibu. Saya memang dari dulu. Since kecil lagi,buat apa-apa saya minta ibu doakan saya. Kalau perlu, saya minta ibu usap ubun-ubun kepala saya. Im sure, waktu tu my mom akan berdoa πŸ˜‰ Buat apa-apa, tanpa restu ibu..cayolah cakap den..susah nak success!!!! Third, tawakal. A’ah, sambil saya buat kerja saya. Saya cakap dalam hati “Kau yang mengatur semuanya untuk aku, terpulanglah Ya Allah“.

Itu saja. Semangat.Restu ibu.Tawakal. Tak ada rahsia lain dah! hahahaha! Alhamdulilah, even jadi gila sekejap, tapi saya dah kembali normal kot now!!kot lah!!!hahahahaha. Chill semua.

Artikel Berkaitan

12 responses to “Oh Yeah!!Jangan Give Up Please!

  1. tahniah! ko berjaya… macam ni la kakak aku yg power gagah kental… ekekeke

  2. Wow!!hebat!!nie la jadi penambah semangat nak habiskan sem aher master nie!!okay,well done & pray for me! πŸ˜€

  3. Tahniah kerana telah normal πŸ™‚

  4. assalamualaikum.
    baru first time datang mengomen.
    yeahh, selagi belum kiamat jangan give up ! terus kan yee πŸ˜‰
    jalani dengan senyuman lebih membuat diri ini lebih berharga :))

    • waalaikumusalam wirda πŸ˜‰
      thanks sudi komen.hehehehe. a’ah memang sedaya mungkin to smile setiap hari. sebab tu kawan2 ada yang kata, tak ada masalah ke.hahaha! padahal, dalam hati Tuhan saje yang tahu.huhuhuh

  5. macam menambah semangat untuk aku sambung master je hehe.

    aku setuju tang restu ibu tu. tanpa restu ibu kerja kita memang tak menjadi. contohnya aku mintak restu ibu nak berkawan dengan isteri aku sekarang ni hehe. sebelum ni tak pernah lekat, asyik bertukar orang je haha. maybe sebab kawan senyap2 πŸ˜›

  6. syohh! syabas! jd master ni pun tensio jugak kan, tp mmg btol slagi xde smgt nak buat, slgi tu keja x siap..btw, perjalanan hdup masih pjg, tu baru salah satu dugaan, heee..smga berjaya πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge