How to Change Your Life After Doing the Same Thing for So Long!

Hidup ni, kalau buat perkarasa sama je setiap hari, setiap jam pun bosan jugak. Iye dak? So, apa kata kalau hari ini kita sama-sama change life kita sikit. Bukan totally change lah tapi sikit je. Mana tahu, lepas buat ni kita boleh happy.hehehehe! So, check it out guys!!

1. Get a hobby

Ok. Cari hobi babe. Kalau selama ni, korang tak ada hobi. Sekarang masanya untuk korang find at least 1 hobby untuk korang isikan dalam life korang. Cari hobi tu, kalau boleh biarlah yang positif sikit. Jangan pulak korang pilih hobi merepek macam merempit, mencuri, mengacau anak dara orang. hahahaha!!! Find new hobby yang boleh buat korang happy and tak kacau hidup orang lain udah ler.

2. Do something new!

Kalau sebelum ni korang tak pernah pun try main petik gitar, contohnya. Or play piano ke. Katakan lah. So, why not hari ni korang try buat benda ni. Saya pernah buat and memang best gilak!!! Serius ok. Sambil petik gitar, dalam hati cakap “rugi aku tak try main gitar dulu-dulu” .hahahaha!! Try ok!

3. Talk to people that you wouldn’t normally talk to

Yang ini sebenarnya, honestly tak berapa bagus jugak. hahahaha! Kenapa? Sebab, nampak macam kita “menggunakan” orang lah jugak untuk buat life kita happy. hehehe. Macam ni, saya ambil contoh diri sendiri ok. Situasi dalam kelas dengan classmates. Biasalah, dalam kelas ni mesti ada group-group kan? Kalau selalunya kita ego sangat tak nak bertegur sapa dengan group lain, tapi hari ni slumber je tegur diorang. hahahaha!!! Sure ada magic lepas tu. Silap-silap, 2 group tadi boleh bergabung jadi kamcing 😉

4. Re-arrange your usual schedule

Yang ini kacang peas je kan babe???hahaha! Ok, senang je. Kalau selama ni, korang dah set setiap balik dari ofis (contoh) dalam jam 5:30pm. Korang akan siap-siap nak tido. So, kali ni korang tukar. Balik dari ofis, jam 5:30pm tu korang jangan tidur tapi korang jogging lah pulak!!! hahaha. Waktu tidur tu, korang anjakkan ke sebelah malam saja. hehehe. Ini contoh jelah. Pandai-pandai lah kan korang re-arrange jadual hidup korang.

5. Change your diet

New food, new you!!!!!! Ini, for those yang tengah berdiet lah. Sebenarnya, bila berdiet ni memang tak best ok. Tapi, dont worry lah. Menu diet kan banyak…. try lah ubah!!! Takkan nak makan benda yang sama je babe.hahaha

6. Make the right choices

Ini last. Buat lah apa-apa saja, buatlah apa saja perubahan dalam hidup korang tapi make sure pilihan tu tepat!!! Pilih dengan kehendak hati korang. Buat dengan kerelaan hati korang jugak. Pastikan pilihan kawan-kawan dalam life korang selama ni betul. Pastikan jugak apa yang korang tengah lakukan sekarang…semuanya betul mengikut kehendak korang. Kalau rasa macam ada something yang korang sedang buat tapi tak happy, rasa-rasa macam korang dah tersalah buat pilihan…just kaji balik. Samada nak teruskan or say bye-bye 😛

Dah!!! Cukuplah 6 ketul. Yang lain korang cari sendiri ye. Selamat beramal.hahahahaha!!

Artikel Berkaitan

10 responses to “How to Change Your Life After Doing the Same Thing for So Long!

  1. skrg kan boring jea duk umah ..

    duk godek layout blog ..

    happy+tension bila wat layout blog T.T

  2. Suka kat nombor 4 tu
    hehehe memang kene Re-arrange selalu

  3. menurut point ke 3, lepas nie, kalo bosan, aku kena rajin tweet cik liza, haha~

  4. change my diet?

    dapat makan makanan mak la yg paling best..terus happy 😀

  5. ken

    this is really a nice list.. quite true.. sometimes we got same repetitive schedule, it’s time to go something new 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge