Awal Muharram- Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun

Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun dan Salam Maal Hijrah untuk semua yang beragam Islam. Pejam celik, pejam celik dah nak dekat masuk tahun baru kan? Sempena 1 Muharam ni, kalau boleh sama-sama lah kita berhijrah menjadi manusia yang lebih positif dalam semua hal. Berhijrah menjadi hamba yang jauh lebih mulia pada pandangan mata Allah, berhijrah menjadi saudara se Islam yang jauh lebih baik untuk semuanya, berhijrah menjadi manusia yang jauh lebih sempurna daripada semua segi ringkasnnya.

Saya pun bukan sempurna sangat. In fact, memang tak pernah sempurna dari dulu till now. Ada je pincang sana sini. Masih belajar mencari “sesuatu” daripada semua orang. Apa yang datang depan mata, saya cuba terima dan jalani saja seadanya.

Mana yang tersirat dibalik yang tersurat, pasti ada hikmahnya. Allah tak akan duga kita sesuka hati. Ikhlaskan saja. Saya dah ikhlaskan semuanya yang berlaku selama ni. Biarlah. Allah kan ada. Kalau semua orang pergi pun, Allah tetap ada dengan kita. hehehehe. Chill.

Saya mahu berhijrah. Hijrah apa? Adalah. Itu urusan saya dengan Pencipta saya. Dia saja tahu bahagian mana yang pincang dalam life saya ni. Korang pun, boleh berhijrah tapi biarlah dengan kehendak hati sendiri. Jangan berhijrah atas dasar ikut-ikut. Jangan woo.

Buat sesuatu biar dengan kerelaan hati. Kalau dah betul nak buat, teruskan. pedulikan apa orang nak kata sebab sebenarnya manusia lain tu tak ada hak berkata-kata tentang diri kita. Kan??? Bedal saja babe!!! Persetankan apa orang kata.

Sekali lagi, Salam Maal Hijrah untuk semua muslimin dan muslimat. Jangan lupa, baca doa Akhir Tahun dan doa Awal Tahun pulak. Ini bukan jalan mudah nak hapuskan dosa-dosa. Tapi, kalau ini salah satu cara yang kita boleh buat as usaha untuk kurangkan dosa-dosa lepas..kena yakinlah masa baca nanti.hehehehe. Ikhtiar babe. Bukan rugi pun, bukan susah pun, free lagi!!

Ok, ini saya sertakan doa Awal Tahun dan Akhir Tahun untuk sesiapa yang belum tahu. InsyaAllah, sama-samalah nanti kita baca ya nanti. Amin

Doa Akhir Tahun

p/s: Doa ini hendaklan dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar pada akhir Bulan Zulhijjah


Doa Awal Tahun

p/s:  Doa ini hendaklah dibaca 3 kali selepas Selepas Maghrib pada 1 Muharam

Credit to : ammboi


Artikel Berkaitan

11 responses to “Awal Muharram- Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun

  1. Salam Maal Hijrah kembali dan Amin 🙂

  2. selamat tahun baru 🙂

  3. salam maal hijrah cik lizz.. 🙂

  4. Selamat Ma’al Hijrah 1432H ..

  5. Selamat tahun liza……

    tiada mercun terbang roket ke :D…….

  6. detik permulaan telah bermula ditahun baharu.

  7. Pingback: Cerita Tentang Hijrah Dalam Hidup Saya | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge