Entri Peringatan Untuk Diri Sendiri.Kalau Nak Join, sila-sila!

Ini entry santai. Bukan hal sesiapa tapi for me, saya nak jadikan sebagai peringatan. kita hidup, bukannya lama manapun. Entah esok, lusa silap-silap sampai masa esok kita pulak yang Tuhan panggil mengadap. Takut jugak kan? Saya dah penat kot melayan karenah manusia. Honestly, makin hari makin banyak perkara buruk Tuhan tunjuk pada saya. Sedih tapi nak gembira jugak!hahaha

Saya jadi makin kenal, manusia tu sebenarnya apa. Makhluk Tuhan, yes. Itu sudah semestinya. Tapi, maksud saya. Lebih daripada itu. Saya tahu, pengalaman akan mendewasakan kita. Saya dan juga korang yang baca. Thanks sebab sudi baca entry kosong ni. More to diary rasanya ni. hahahahaha!

Betullah orang kata. Rambut sama hitam, hati lain-lain. Cuma, sekarang ni rambut kita rasanya tak semua hitam. Itu dah terang lagi bersuluh. Itu hak masing-masing. Ada agama, ada pendirian, saya tak suka masuk campur hal agama. Hal kawan-kawan dengan Pemiliknya, buka urusan saya.

Ini, saya mahu tulis hal perangai manusia. 1001 macam. Ada yang daripada luaran, nampak baik. sempurna. Tapi, kalau kita kawan lebih dekat. Tak ada bezanya dengan diri kita. Se “level” saja. Ada pulak, nampak luaran macam nak berkawan rapat dengan dia pun rasa seram. Rasa macam dia tak layak nak kawan dengan kita. Cuba dekat dengan dia. tengok-tengok, dia lagi baik daripada kita.

Susah nak agak perangai sebenar manusia ni. Saya pernah “sekat” diri saya daripada baik sangat dengan orang. Serik. Macam pernah saya tulis dalam entry-entry sebelum ni. Banyak pengalaman lepas buat saya bosan dengan manusia. Jadi, untuk selamatkan diri sendiri. Saya buat prinsip sendiri. Jangan “baik” sangat dengan sesiapa.

Tapi, itulah. Manusia kan? Kadang-kadang saya pun terlupa prinsip sendiri. Biasalah. Nama pun manusia!hahahaha!

Saya buat perangai dulu-dulu. Saya biarkan diri berkawan dengan sesiapa saja. Saya tak kisah sapa orang tu. Mana asal-usul dia. Educated or not, saya tak pernah amik peduli. Apa yang saya tahu, berkawan dengan sesiapa saja! Silapnya, saya terlalu percaya dan tak berfikir buruk dengan kawan-kawan ni. yes, saya buat tu beberapa bulan lepas. Memang till now, saya menyesal. Booo kat diri sendiri!!!

Tapi, glad ok. Saya sedar berkat saki baki kecerdikan yang ada.muahaha! Now trying to buat apa yang patut. Apa? Tak perlu tahu kot.hahaha!

Bila ada “something” happens, dan alhamdulilah Tuhan beri saya jalan. So, 1 persatu kot topeng masing-masing kebaboom terbogel macam tu saja.hahaha! Lawak ok. Saya gelak untuk diri sendiri sebab, macam kawan saya kata “diperbodohkan” macam tu saja. phewit!!!

No problemo. Kita belajar dari silap lepas. Iye dak? Saya pegang yang itu. Lagipun, as Muslim. Kena percayalah semuanya dah Qada’ Qadar Tuhan beri. kan? Chill sudah. Saya tak akan ubah apa-apa pun lepas ni cuma saya tak tak mudah percaya cerita-cerita orang. Nampak sangat bodoh ok. Hahahaha!!!!

Maybe kelemahan saya. Saya cepat kesiankan orang. Lepas ni, rasakan balik!!!! *gelak jahat sikit*  -___-

p/s:saya tak akan ping dekat mana-mana . Up to you guys. If ada yang Retweet, silakan. hahahaha!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

29 responses to “Entri Peringatan Untuk Diri Sendiri.Kalau Nak Join, sila-sila!

  1. manusia kak..tu la special nya kita, x macam binatang or haiwan..tp ada gak macam dorang..kita semua buat silap, tapi xpe, nnti2 org yg buat jahat kt kita nnti2 kena balas balik 🙂

    sila senyum!! muahahahahaa

    • senyum?tiap2 senyum wei.ngan kucing pun bantai je senyum.hahahaa!adatlah,cume baru-baru kena ni of course rasa macam something jugak kan..tapi,tarahal lah -__-

  2. aaah .. lumrah berkawan

    apa-apa pon boleh jadi =)

  3. ya, saya pun selalu lupa..lupa yg diri pernah ditikam dari belakang oleh sedara sendiri..lepastu bila org tu nak baik2 balik..saya terima dengan semudah itu..akhirnya diri ditikam lagi sekali..

    sampai org ckp saya tak reti nak serik2..bukan tak reti..cuma mudah kesian..tapi org tak pernah nak kesian kat kita..heh!

    itulah pengajaran paling berguna..dan kesimpulannya mudah saja..berbuat baiklah pd org berpada2.. 😀

    • hahahaha!!macam same lah cerite kite.cume,alhamdulilah so far family xder lah.orang luar je.tapi,itulah mudah kesian.lepas ni,nak buat baik sekadar termampu je -_-

  4. erm..berkawan biar beribu…berkasih biar satu kn..hohoh
    tapi kalao kawan beribu satu pon sleh gune xguna jugak kan..bek kawan sorang jek jnji ada disamping kita walo pe pon keadaan kita kan..

    ko same cam aku kot cepat kesiankn orang lain..sebb tu now aku sendri yg kena..aku tak suke nk bukk keburukkn org, tp org sewenang2nyer bukak keburukkn aku yg sememangnyer fitnah semata-mata…hurmm..aku setuju cakap ko..kita jangan terlalu baik.T_T lame2 mkn dr…aku da serik…

    • xper,belajar dari silap lepas. maybe bile dah terkena kali ke 2 ni aku lebih hati2 ar. malas ar nak baik2 sgt. hahahaha! aku ok je berkawan reramai cume akan hadkan.

  5. bg sy kite jgn percaya ngn sesape..termasuk diri sendiri sbb bila mulut kite ckp ini..tapi dlm hati cakap itu..

  6. suke entry ni..hidup kite mesti diteruskan..life must go on..eh, tu bukan dlm bahase inggerisnye ker??haha..nway, miss lizz…ezmaliza suke bace entry kamu… 🙂

  7. lebih percayakan family dari kawan baik..err

  8. bagi saya kita kena banyakkan doa dapat kawan yang baik dan soleh
    kelak dapat bawa kita ke jalan yang diredhai oleh Allah

    • insyaAllah..yes, memang itu pun yang selalu saya doa. alhamdulilah, rasanya ada gak yg baik even tak seperfect mana. manusia tak ada yang perfect.termasuk saya 😉

  9. yup belajar dari kesilapan yang lepas.
    dari situ kita akan sentiasa memperbaiki diri kita 😉

  10. Kawan biar seribu. Ada berkawan manaler kita tahu apa didalam hati samada baik dan buruk.

  11. meo

    pengalaman mematangkan kite… kwn2lah byk2…

    sampai satu tahap….

    next time, dr raut wajah dan gaya org berckp… kite dh leh tau karekter die mcmana…

  12. mmg tak semua manusia baik kat dunia nie.. tapi apa yang penting kita tue baik.. hehe, aku slalu jer fikir positif.. buat baik.. kalo kawan tue tak bls, iA Allah akan balas..

    haha, aku bukan jenis yang suka hidup dalam paranoia.. hohohoho

  13. huhu… sy sekarang ni nk berkawan dgn ramai org… nk biasakan bergaul dgn orang lain skit… sebelum ni biasa menyendiri aje…

    tak dinafikan bila berkawan ni… kadang2 kawan2 kita tu yg buat kita sakit… kesan dia lama jugak nk sembuh… tp hidup kena teruskan jugak…

    hehe bg saya… biar la orang susahkan kita tp jangan kita susahkan org 😀

    lagipun kita ni bukan sempurna sgt… tp kita boleh buat yg terbaik 🙂

  14. yeszzzzzaaa!!entri mu ni ku tahu jawapannya.walaupun mu bkn bg soalan.hahahahahaha!!u deserve which 1 is better sis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge