Bad Habits to Blame on Technology

Bad Habits to Blame on Technology. Wooottt!!! Ok, entry ni akan bukak pekung saya sendiri ok. Tapi, tarahal lah!!! Saja suka-suka kan? Apasalahnya sesekali. Tajuk kali ni pun, rasanya macam boleh tahan santai lah jugak. Kalau asyik serius je isu kat blog saya ni, tak best jugak kan? huhuhuh.  Saja, bagi tajuk macam Teknologi yang salah,padahal entry ni nak salahkan diri sendiri.bahahah!!!

Ok. Kali ni saya nak ajak borak pasal any bad habits yang korang terjebak gara-gara addicted sangat dengan teknologi. Contoh teknologi? Alah, kita amik yang simple jelah ok. Social networkings macam Twitter dan facebook contohnya. Hmm, teknologi yang semua orang dah guna macam SMS or maybe BBM untuk pengguna Blackberry katakan. Kalau tak pun, teknologi yang allow kita to chatting dengan kawan-kawan via Yahoo Messenger, skype or webcam yang siap boleh nampak muka kita lagi. hahaha!

Alah, teknologi babe. Sure korang tahu kan? Ni zaman milennium wei. Sure korang dah hebat dah. hehehe!

Dah-dah. Malas nak bebel panjang-panjang. Dipendekkan cerita. Teknologi ni memanglah best sebab memudahkan life kita. Yeah, itu saya setuju. korang pun mesti setuju meh? hahaha! Tapi, kan. Teknologi ni, sebenarnya boleh gak memakan diri kita sendiri. Menyusahkan kita, jadikan kita macam orang tak betul, tak boleh nak bezakan kepentingan dengan keperluan bila gunakannya.

Bukan salah teknologi. Tapi, saya sendiri mengaku. Silap sendirilah. Tak reti nak control diri bila guna teknologi yang dah ada. Addicted sangat. Sampai fungsi teknologi tu entah ke mana-mana aja. Benda baik, tapi kita gunakan sampai jadi bad habits!hahahaah!! Ok, jom baca part bad habits saya ok. wooottt!!!

1- Tweeting and SMS-ing while driving

Buruk perangai yek. Ini, kalau silap sikit. Boleh bawa pada kes kemalangan. huhuhuhu. Kalau nak difikirkan, twitter tu bukan penting pun. Ala-ala chat room sembang kosong sangat. Tapi, kalau dah kata addicted. Alah, cakap lah macam mana pun. Tetap nak aktif gak!!hahaha. Saya boleh drive dengan 1 tangan kiri saja, tangan kanan jawap mention tweet or reply SMS. huwaaa!!!! Jangan tiru babe!! bahaya -__-

2- Toilet punya case

Yang ini lagi buruk kot. Tweet dalam bilik air.bahahaha!! Alah, so sengal ok. Tapi, menda nilah yang saya buat. Tapi, limited lah. Just tweet while gosok gigi. Tapi, saja bawak sebab nak baca timeline. hahahahaha. Ok, now dah insaf ye kawan-kawan. Dah tak buat lagi. wakakaka!! Buruk perangai lah wei -__-

3- Duit pokai

Disebabkan addicted sangat dengan SMS, tweet..kita berhabis duit beli topup semata-semata nak SMS or tweet dengan kawan-kawan hal kosong. Alah, gosip merepek je pun tapi merepek tulah yang kita nak sibukkan! weeeee. Ngok ngek kan??? Bila fikir-fikir balik, hmm rugi je berhabis duit beratus just untuk SMS or guna internet dekat phone untuk tweet. Ok. now saya dah kurangkan buat benda-benda macam ni. hehehehe

4- Orang keliling kita abaikan tanpa sengaja

Lagi 1, bila dah addicted sangat dengan SMS or tweet. Orang keliling kita tak hiraukan sangat ok. Asyik kerja nak jaga SMS masuk je and reply tweet kawan-kawan, WTFish tu???? hahaha!!Kesian kawan-kawan saya. Ramai je yang sound. “kau ni, busy manjang dengan SMS” hahaha! Alah, sorry lah geng 😛 Now, pun saya dah kurangkan tweet. Kalau dulu, lepak dengan geng, tapi tangan 24 jam bertweet. Oh, nope. Tak boleh nak biasakan dah. Kang, lari pulak kawan-kawan in real life saya.hehehehe

5- kurang bersosial in real life

Ok. Ini memang patut dielakkan ok. Dalam case saya, kadang-kadang bila dah syok sangat borak dengan kawan-kawan dekat twitter, YM, Facebook or mana-mana jelah kan..then, family ajak keluar mana-mana ..wah, i was like “alah, tak nak lah ikut. If ikut nanti tertinggal cerita itu ini” Contohnya lah kan.. Tak elok ok! Kita dah terlalu taksub sangat dengan teknologi. Sampaikan real life kita terabai. hmmm. Bertaubatlah sebelum terlmbat.hahaha!! Tapi, now tak terjadi dah dekat saya sebab ada handphone kan? So, taklah depends 100% on lappy je if nak sangat online pun. huhuhuhuh.

Enough!!! Alah, banyak lagi sebenarnya bad habits saya ni tapi tak ingat pulak. Maybe lepas ni, kalau saya ingat. Saya update.hahaha!! Kalau korang lak cam mana??? Ada bad habits yang kronik tak????hahaha!!! Apa-apa jelah. Share ar sini!!!!hehehehe

Artikel Berkaitan

27 responses to “Bad Habits to Blame on Technology

  1. aku 24jam duk online..aku tak apa, sebab tengah duk menganggur! 😀

  2. rma

    semuana bad habit ko ek? huhu.. bukan ko sorg je kot.. 😛

  3. hehe habit yang dahsyat ni..
    tapi kami takde akaun twitter pkai FB je..

  4. Setakat ni Alhamdullilah lah tak addict sangat dengan benda-benda camtu, facebook pun time malas nak bazirkan mesej guna facebook je nak chatting, skype time malas nak habiskan kredit call guna skype je, nasib lah hp ada wifi, bleh guna.

    Twitter pun time duk saja2 tweet lah, blog time rajin update, hidup kat luar tetap terjaga.

    Tapi masalah yang aku tak dapat nak solve, game. Bila dah start main game kul 3 pagi pun sempat lagi “ok last-last”… tengok-tengok dah azan subuh, habis tido..haha

    Game pun teknologi gak, so bagi aku teknologi yang betul-betul beri masalah pada aku game. Terutama Football Manager 2011..haha

    • bahahahahaha!!!ok,so problem kau bukan pada social networking tapi game!!tapi,tak pelik cuz lelaki memang addicted ngan game wei.aku pun kadang2 if dah start main game…same je cam kau -__-

  5. real life ngn online life kene seimbang..

  6. aku kalao ngah keje mang 8-10 jam la aku online..balik umh lepas makan pe semua kalo xder pogem best kat tv, aku online lagi..kalo pegi mane2 pon aku online via henpon.But now aku dah tak online gn henpon dh sebb aku mls nk tukar sim kad.huhu..abaikan family, alam sekeliling tu mang yer..dulu aku sangt parah skang aku da agak slow..tak la slow sagt pon heeeeeeeeee

    • bahahaha.sama ler.tapi,aku memang dari dulu gune hp bile on9.so cam xder efek sgt bab kureng sosial ngan kawan2 in real life n family cume kesan cam pd diri sendiri je ar..huhuhuhu

  7. adik selalu tweet sambil bawak motor..bahaya jugak..time taip SMS tu, bawak slow..ngeeee

  8. haha. tweet smpai gosok gigi tu style ! haha

  9. ha!!!!topik ni aku minat!!cos memang sebijik sejiban sama dengan aku.sampai kawan2 toman rampas dong dang ku.bayangkan..”jgn anti sosial fath”. hahahahah!memang betul pun.tapi apa yg bagusnya hidup kita tak boring langsung.Apa yg penting?sama2 la kita beringat, dimasa2 tertentu simpan je phone utk kesejahteraan sesama.kan PONTI kan!

    • bahahahahaha!!! padan muke dong dang kau kena rembat ngan kawan2 toman.hahaha! *gelak jahat*

      aku so far belum lagi yg amik handphone.paling teruk pun kena sound dok bertweet je tapi aku balas balik “korang tak start,bolelah cakap..try main tweet 1 ari…” hahaha!! trus diorg diam. tapi, now aku dah control sikit menda2 ni. lepas kejadian merepek yang aku cite tuh lerrr.muahahaha

  10. hehe, pernah ade masalah camnie.. dulu2 aku penah fb addicted.. tapi skang bleh control sket.. ko kene bizikan diri ngan benda2 lain, baru tkde addiction camtue..

  11. lizaaaaaaa..pestime dropping by here..

    waaa..org lak kadang2 tak tido smp subuh sbb duk ngdp blog.aduhh!

  12. dr observation aku no5 ramai org jatuh kt no5 tue….thats why aku ade limit aku….n tiap2 minggu ade plan..weekend ade planning…everyweek ade pi swimming exercise….kalo tak wat leh jadik no5…bahaya2…especially klo student2 sane tue…byk mase jgn laa perap jer kat bilik..sib baik dulu time University xde tenet kat bilik :p so byk bersosial gak…sampai terlebey…hahaha…

    cheers

  13. Pingback: Jangan Salahkan Twitter Kalau | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge