Pembentangan Bajet 2011- Anda Puas Hati?

Pembentangan Bajet 2011 dan selamat berlangsung. Keputusan pun dah diumumkan. Dibawah ini merupakan laporan penuh Pembentangan Bajet 2011 yang telah disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak. Jom kita layan laporan Pembentangan Bajet 2011 ni sesama jom!!!!  *sila baca p/s tu nanti ok*

Laporan terkini/langsung Pembentangan Bajet 2010. Antara Ringkasan/Intipati Bajet 2011 adalah :


1) Malaysia sudah pulih dari kemelesetan ekonomi negara dengan KDNK berkembang kepada 9.5 peratus bagi tempoh separuh pertama 2010 berbanding tempoh sama tahun lalu.

2) Bursa Malaysia mencatatkan 1,496 mata pd 14 Oktober 2010 iaitu indeks tertinggi sejak 2008

3) Peningkatan 11% menjadikan mata wang ringgit antara yang paling kukuh di rantau ini.

4) Swasta perlu sahut cabaran untuk jadi peneraju pertumbuhan ekonomi. Berani menanggung risiko dan merebut peluang. Kerajaan akan menyediakan ekosistem yang sesuai untuk diterjemahkan

5) Peranan swasta berimpak tinggi 1Malaysia Development Malaysia bersama sebuah syarikat di Abu Dhabi akan membina sebuah pusat kewangan Islam di Kuala Lumpur (KLIF). Kerajaan akan sediakan pelbagai insentif bagi menarik pelabur melabur di KLIF

6) Projek MRT akan dibina bagi meningkatkan jaringan di Lembah Klang kerana ia akan dirangkaikan dengan mod pengangkutan lain termasuk bas dan teksi

7) KWSP akan membina pelbagai prasarana perumahan negara dengan nilai RM10 bilion dalam tempoh sehingga 2020

8 ) Projek bersepadu dibina dengan mengekalkan Stadium Merdeka dan Stadium Negara serta membina sebuah menara 100 tingkat

9) GLIC akan kurangkan pegangan saham syarikat Bursa Malaysia bagi meningkatkan kecairan ekonomi negara.

10) Yayasan Hartanah Bumiputera akan berikan peluang kepada bumiputera untuk miliki hartanah komersial di bandar-bandar utama. Ini bagi mengingkatkan kepemilikan hartanah komersial di kalangan bumiputera

11) Kerajaan tambah peruntukan sebanyak RM146 juta untuk meningkatkan lagi aktiviti hiliran.

12) Taraf perintis dan elaun cukai pelaburan bagi aktiviti penjanaan tenaga, pengecualian duti import, pengecualian duti import dan eksais dilanjutkan kepada kenderaan hibrid.

13)Permodalan Nasional Bhd akan membangunkan projek bersepadu berharga RM5 bilion, yang membabitkan menara 100 tingkat, yang dijadual siap pada 2020 ( WARISAN MERDEKA : SATU LAGI PENCAKAR LANGIT DI KUALA LUMPUR )

14) Peruntukan RM3.8 bilion untuk sektor pertanianP/s : Akan cuba diupdatekan dari masa ke semasa sekiranya berkesempatan.

15) KWSP KINI BOLEH LABUR HINGGA 20 PERATUS DALAM PASARAN LUAR NEGARA

16) Sektor pelancongan – 1) peruntuk RM85 juta untuk sedia kemudahan infrastruktur utk bina hotel dan penginapan di luar bandar 2) pejalan kaki berbumbung sekitar KLCC – Bukit Bintang 3) susun semula jabatan penerbangan awam

17) Dewan gamat seketika apabila duti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut, barang kemas tiruan, bedak talkum, lampu, syampu, selimut, cadar, kemeja, baju tidur dan pakaian malam, seluar dan seluar dalam dimansuhkan.

18) Cukai jualan telefon bimbit dikecualikan cukai jualan…ke atas semua jenis telefon bimbit

19) Suruhanjaya sekuriti (SC) akan menawarkan tiga lesen broker saham baharu kepada syarikat tempatan, asing dan usaha sama yang layak untuk meningkatkan penyertaan pasaran runcit

20) UNIK akan ditubuh di bawah JPM untuk mengkomersialkan hasil penyelidikan tempatan

21) Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit.

22) Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh yang dijangka siap pada 2025.

23) RM213 juta diperuntuk untuk mengangkat tinggi bahasa Malaysia dan mempersada Bahasa Inggeris. Akan ambil guru jati daripada luar negara untuk pertingkat bahasa Inggeris

24) Kerajaan akan menubuhkan Dana Pencen Swasta (PPF) tahun depan untuk memberi manfaat kepada pekerja sektor swasta dan mereka yang bekerja sendiri

25) Penubuhan Majlis Konsultasi Gaji Negara untuk kaji tentang gaji termasuk gaji minimum.

26) Gaji pokok minimum pengawal keselamatan dinaikkan kepada RM500 hingga RM700 sebulan berbanding RM300 hingga RM400. Gaji tersebut termasuk elaun akan melebihi RM1000 sebulan. Ia bermulai 1 Januari 2011.

27) Bursa Malaysia akan melancarkan sukuk dan bon konvensional untuk memenuhi permintaan pelabur runcit terhadap pelaburan pendapatan tetap untuk meningkatkan kerancakan pasaran bon

28) 40 taska dikendalikan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat, 90 hari cuti bersalin.

29) Kerajaan akan melaksanakan Program Adunan Biobahan Api dengan Petroleum Diesel (Program B5) secara mandatori bermula di Putrajaya, Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka mulai Jun 2011

30) RM1.2 bilion kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat untuk pelbagai program kebajikan. Termasuk program kebajikan warga emas yang dijangka meningkat 15% berbanding seluruh penduduk negara, bantuan kepada OKU …

31) Rebet bil elektrik di bawah RM20 sebulan akan diteruskan dengan peruntukan RM150 juta

32) Pelepasan cukai ke atas ibu bapa, rawatan di nursing home dan pergigian, cadangan diperluaskan seperti bayaran gaji pembantu khusus, keperluan harian lain seperti lampin pakai buang, selain pelepasan cukai RM5,000.

33) Pembeli rumah dapat pinjaman 100 peratus kepada mereka yang berpendapatan isi rumah tidak lebih daripada RM3,000 untuk pembelian rumah pertama

34) Penduduk luar bandar RM6.9 bilion disediakan utk sediakan kemudahan asas di luar bandar termasuk naik taraf jalan di Sabah dan Sarawak, bekalan air dan elektrik di Sabah dan Sarawak serta Semenanjung

35) Harga barang – Kerajaan akan wujudkan portal interaktif untuk rakyat mengetahui perkembangan terkini harga barang melalui internet dan SMS

36) : Kerajaan akan teruskan projek PIA/PIAS dengan peruntukan RM500 juta. Baik pulih kemudahan awam, pendawaian semula dll. Pelaksanaan projek seperti ini akan bantu kontraktor kelas F di seluruh negara

37)Elaun Pengerusi JKKK dan JKKP, tok batin, pengerusi kampung baru dinaikkan kepada RM800 sebulan berbanding RM450 pada masa kini. Elaun kehadiran mesyuarat dinaikkan daripada RM30 kepada RM50

38) Elaun bulanan imam dinaikkan daripada RM400 kepada RM750 manakala imbuhan guru KAFA daripada RM500 kepada RM800 sebulan bermula Januari 2011

39) Kadar tol 4 lebuh raya PLUS tak akan naik untuk tempoh 5 tahun bermula serta merta

40) 25 klinik 1Malaysia akan ditambah lagi

41) Kerajaan setuju mansuhkan sistem penilaian kecekapan awam dan diganti dengan sistem penilaian yang lebih sesuai menjelang Jun 2011

42) PERUNTUKKAN RM365 JUTA UNTUK PENYELIDIKAN DAN PENGANJURAN SUKAN

43) Naikkan had pinjaman perumahan kepada RM450,000 berbanding RM300,000 pada masa kini untuk kakitangan kerajaan

44) Kerajaan memperuntukkan RM350 juta untuk melaksanakan pelbagai program membanteras jenayah dalam usaha mewujudkan persekitaran selamat di negara ini

45) RM6.9 BILION UNTUK INFRASTRUKTUR LUAR BANDAR

Credit to : Donnyien.com

p/s: Persoalannya…adakah korang semua berpuas hati dengan laporan Bajet 2011 ni???? Saya tak!!! Sebab sedih tol tak freeeeee terus.hahahahaha!!!! So, korang amacam?? Part mana yang korang rasa puas hati dan part mana yang rasa macam INI TIDAK ADIL!!! hahahaha

Artikel Berkaitan

27 responses to “Pembentangan Bajet 2011- Anda Puas Hati?

  1. ye berpuas hati…eh rasanya tak ggu lgsung hidup aku…kalau naikkan elaun belajar student asasi lg cntik ekeke

  2. seb bek ade blog ko leh aku baca..hehhe semlam xsempt nk tgk lam tv….umi aku cakap..ala…da tau…akan dapat lg 5 rat nnti..ahahha ayat cam xpuas ht kn..=p

  3. Designers bag no tax? Shopping spreeeeeee!!!! XD
    Mobile phone murah?? Sape x suke??? Hahahahaha!

    Tapi bajet kali ni mmg bajet women-friendly betul 😛

  4. semoga Malaysia maju jaya

  5. Tentang duti beg tangan,baju dalam2,etc apa tu….mungkin akan bgi positif dan negatif buat suami2.
    :p

    Tentang tol tu aku setuju..bgi je free.
    Haha~

    Lain2 bina menara ngan projek2 1malaysia aku rsa tak perlu.

    • hahahahahahahaha!!!ye ar, sian suami2 😛 sesekali.mane tahu next 2 years naik kawkaw lak.hahahaha!!!

      menara tu macam membazir cuz 1 teori 1 malaysia pun macam tak berjaye sangat pun kot.huhuhuu

  6. hehe, nampak cam banyak improvement.. tapi senanye aku tak kesah sgt sebab tak terkesan lagii.. kalo keje mungkin laa kot..

    hehe, semua orang nak biasiswa naik, :D!

    • aku sama macam kau sebab aku study lagi.tapi,biasiswa belum ade rezeki kot nak naik.hehehehe. tahun 2011 rasanyer rezeki wanita2 yang ah bekerja, and ade family.hehehe

  7. bajet kali ni banyak gak kebaikannya.
    tapi ada gak yg jadi perdebatan.
    nampak mcm najib dipengaruhi rosmah.
    contohnya RM111 juta utk PERMATA. tapi RM85 juta untuk sekolah agama.

    ada baik buruknya implikasi daripada bajet kali ini.
    chee wah, ada gaya menteri cakap tak haha

  8. salam,

    hahaha kakyan biasa2 je..xterkesan pun sbb xbekerja, abang lak keje sektor swasta…ehehe

    tang tol tu setuju klu di ‘freekan’ je…hahhaa

    • salam, hehehe.memang if tak keje tak rasa.same lah cuz kite study lagi tapi syok gak join menyebok camnni.wahahahahaha

      • terasa jugak bajet ni sbb wife cikgu hehe.
        duti import barang2 wanita yang najib cakap tu ada gak baiknya untuk suami. takdelah suami garu kepala bila nak belikan handbag untuk isteri lepas ni haha.

        tapi kalau tol difreekan, takut nanti tak cukup bajet pulak utk maintenance highway. bagi murah sikit pun jadilah, tak ruginya sebab hari2 orang guna highway

        • itulah.dengar2 modal buat highway dah lame dapat cover tapi tol tak kurang2kan jugak..huhuhu. betul jugak, if free nanti jalan rosak rakyat bebel diorang ade jawapan kan… -__-

  9. Pingback: Bajet 2012 Katanya Akan Tangani Masalah Golongan Berpendapatan Rendah. Kita Tengok Nanti! | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge