How to tell a secret?

How to tell a secret? Kalau dalam bahasa ibunda kita, Bahasa Melayu bermaksud bagaimana caranya untuk beritahu sesuatu rahsia ok kengkawan tersayang (translate lah guna google translate if perlu.hehehe ). Jom kita borak suka-suki pasal isu ni. Kalau mahu join lah, kalau tak mahu mentah-mentah pun saya no hal. Nama pun suka-suki.hehehe

Only tell your secrets to those whom you know you can truly trust.
Otherwise, that so-called “secret” won’t be a secret anymore.

Rasanya, korang semua dah biasa kan dengar or maybe terjumpa dekat mana-mana sumber ย quote dekat atas ni. Its simple quote but for me memang mengajar sayalah supaya hati-hati bila nak tell something yang “secret” dengan manusia-manusia ni. Of coz lah manusia, takkan nak beritahu dengan haiwan kan? Huwaa, unless korang ada haiwan yang boleh bercakap ok. Sila jangan jadi sewelisme sangat eh.hehehe

Saya tak mahu tulis hal kisah silam. Maksud saya, kisah saya dengan some of my friends yang buat saya sedikit fobia nak ber “tell-tell” ni.hehehe. Kita perlu belajar daripada silap lepas kawan-kawan tersayang. eceh. Tapi, kali ni saya cuma nak share beberapa tips untuk korang semua KALAU BETUL nak sangat beritahu secret pada someone else. Jom guys!!!

– Pilih “someone” yang ada potensi menjadi betul-betul kawan dan bukan ย “lawan”

Ini kena guna instinct lah. Im sure korang semua bijak-bijak kan? Guna instinct yang Tuhan dah beri pada kita dengan sebaik mungkin. percaya pada diri kita. Biasanya, masa kali pertama terlintas dekat kepala kita “maybe dia ni boleh percaya kot”. Ok, maybe korang boleh pertimbangkan yang that person/ friend as orang yang boleh dipercayai dalam ramai-ramai list friendsssss kita. Jangan fikir kita ramai kawan, maksudnya kita bebas beritahu rahsia kita dekat semua kawan-kawan yang ramai ni ok. Choose only potential friend that you can trust!

– Terangkan sejauh ย mana serious dan pentingnya “secret” tu

Perlu ingat ok. Bukan semua antara kita ni bijak hal alam ni.hahaha! So, kita anggap kawan kita ni tak tahu apa-apa. Senang cerita, anggap jelah dia sengal.hmm. Sorry.hehehe. Jadi, beritahu dia sejujurnya. “secret” yang akan korang beritahu pada dia tu serious ke, serious tapi tak bawa hal hidup mati ke, serious tapi tak ganggu hidup korang or maybe korang je rasa secret tu serious tapi sebenarnya tak sangat.hahahaha!

Ini terpulanglah cuma yang penting “kawan” korang tu tahulah betapa perlunya diorang jaga secret tu. Anggap macam WARNING pada diorang kot-kot ada terniat nak kepochi dekat orang lain.

– Beritahu dia, kenapa korang pilih dia as someone yang korang can trust! (puji kononnya)

Beb, ini namanya mainan psikologi. hahaha! Nak hidup kena pandai bodek. Manusia kan suka dengan pujian dan ada jugak manusia yang sampai boleh jadi perasan sebab orang puji padahal belum tentu pujian tu ikhlas kan? Ni realiti, nama pun manusia lah wei. Hmm, tapi dalam kes ni. Rasanya logik nya kita akan honest sebenarnya. Kalau tak, masa kan kita pilih dia as someone untuk kita ceritakan hal secret kan? So, beritahu dia sebab musabab kenapa dia jadi insan terpilih. chewah!!!hehehe

– Beritahu harapan korang pada dia untuk tetap keep the secret

Ini korang kena buat muka serious ok. Jangan lah pulak korang pun sengal ubi pergi ikut step ni tapi buat muka tupai macam si Fath ni hah.hahaha! Kena tunjuk pada dia lah yang dia terpilih bukan saja suka-suka tapi bersebab!

– Last, guna instinct korang sekali lagi!

Macam awal-awal saya katakan, instinct ni penting sangat-sangat ok. So, last step is korang gunakan lah instinct korang ni elok-elok. Kalau orang yang korang nak share hal secret tu ada depan mata, pandanglah dekat mata dia. Biasanya, kalau orang tu jujur dan boleh kita percaya dia takkan takut kalau kita pandang mata dia. Tapi, kalau kita pandang and cepat-cepat dia jadi kalut. Sorrylah. Korang silap orang kot. MAYBE tapi if berani nak try silakan.hehehe

Kalau orang tu tak ada depan mata? Ok, ini memang korang guna word “tawakal”. Kalau rasa instinct tu kuat kata, dia boleh dipercayai then silakan dan tawakal lah tapi instinct macam ada berbelah bagi antara nak ke tak nak dan berat kepada tak nak..maybe korang perlu katakan TIDAK sajalah!!!hehehehe.

Ok. done with my simple tips. Ada hati, gunakanlah sebak mungkin. Ada otak fikir-fikirkan mana yang terbaik. Bye!

Artikel Berkaitan

28 responses to “How to tell a secret?

  1. sayang ..
    secret ialah rahsia …
    rahsia itu sangat misteri ..
    my secret only for Allah n my Ummi ..

    guna cara kat atas maybe work sometimes .. hehe .. tp zqah tak berani laa nak try , klau sayang buat menjadi .. zqah baru nak try .. boleh ? =p

    • zqah, yep memang. lebih senang kalau dapat simpan rahsia tu betweet kita, Allah and parents tapi entry ni in case nak sangat2 luahkan pada orang lain. cuz im sure ramai je orang yang jenis tak boleh nak simpan sorang2.hehehe

  2. ‘weh, ko jgn bgtahu sape2 tau rahsia ni..aku dah tak ada dara..huhu’. cakap A. ‘ok2, aku tak akan bgtahu sape’ cakap B

    ‘psstt, ko tau tak, si A tu dah tak ada dara, ko paham2 je la nape. Tapi ko jgn plak bagtahu sape2.’ cakap B. ‘oh ye ke? ok2, aku tak bagtahu sape2’. cakap C

    last2 tersebar sampai ke si Z.

  3. kalu nama nye secret simpan sendiri je kot
    biar kite dan Allah je tahu

    • yep.terpulanglah kat individu. tapi, ramai yang kadang2 boleh jadi gila kalau ada rahsia tapi tak share. tak tahu tang mana yang dinamakan RAHSIA tu.hahahaha

  4. sebut pasal rahsia, banyak perkara yang patut dirahsiakan tapi orang sekarang dah tak rahsiakan. Contoh mudah, rahsia antara pasangan berumahtangga.

    Kadang-kadang habis dibagitau diblog, di facebook, di radio perangai buruk suami/isterinya. Padahal benda macam tu bukan boleh dihebahkan. Simpan sajalah.

    • hmm, bab rahsia rumahtangga tu kalau secara personal…memang tak suka if ade orang nak share2.pastu gelak2.anggap mende tu cam lawak merapu -_-

      if nak share rahsia dengan harapan dapat bantu diorang selesaikan masalah. boleh diterima jugaklah!!!huhuhuhuh

  5. i have a secret blog just to post my feelings that i cant tell anyone. fobia jugak kene tikam blakang bab2 rahsia ni. eh, tu tikam blakang ke talam 2 muka ke lidah bercabang eh? huhu pape pun. mmg skrg sgt berhati2. once bitten twice shy :/

    • hahahaha!!same lah!!! me too. i hv “diary” blog. no one know about it kecuali 2 or 3 person lah.rasa tenang sangat bila share dekat situ. its better than dok canang kat ramai2 hal secret tu tapi dalam hati dok cakap “betul ke dia xkan beritahu orang lain?”.hmmmm..

  6. gud info
    bleh cuba pasni
    hee ๐Ÿ˜€

  7. aku,biasnya kalau benda tu rahsia..aku tak akan bagi tahu sesiapa termasuk kawan aku,sebab jika kita pada suatu hari nanti ada salah faham pada dia dan dia akan menggunakan rahsia yang kita beritahu itu untuk menjatuhkan kita..bahaya tu

  8. bgtau jerk kat twitter…ahahaha

  9. sebut pasal rahsia..
    sampai sekarang tak pernah cite pasal rahsia kat orang lain..
    now everywhere, anybody can’t trust..believe me..haha

  10. takut nanti bila pandang mata ke mata ni, ttba orang yang kita pandang tu pikir kita minat kat dia plak.. hahaha.. kalau perempuan xpe, kalau laki? xke pening kepala.. :p

    bagi aku, sesapa yang bleh simpan rahsia, mmg aku respect gila.. as human being, mesti susah pny nk simpan rasia.. if xbukak rahsia some1 tu skrg, nanti2 lagi 10 tahun ke, dia akan bukak gak rahsia tu.. haha..

    • memang susah lah nak cari manusia yang hati baik kawkaw macam tu tapi im sure ade punye.huhuhu. tapi, sepanjang aku hidup ni. 1 orang je manusia yang aku percaya. my mom.hahahahaha

  11. hehe, aku sukar tips pasal puji kawan tue.. hoho.. senanye secret nie perlu untuk diluahkan.. kalo tak rasa berat plak kat hati.. hehe.. nice post!

  12. hmmm… susah juga kalau nak share semua rahsia, selalu share dengan mende2 yg tak boleh bercakap cam kucing, almari, hanger, atau mesin basuh. diorang dpt dengar tau sampai mati diorang takkan bocorkan rahsia kita hehe.

    manusia? hmm… even kawan baik pun den xsanggup kongsi rahsia. isteri? hmmm…

  13. jangan ceritakan rahsia kepada sesiapa
    walau pun kepada diri sendiri
    [bimbang ada yang curi2 dengar]
    rahsia tak akan jadi rahsia lagi bila ada orang yang tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge